Pravobraniteljica uputila dopis Plenkoviću: Zabranila bi pozdrav ZDS, vojne počasti na pokopu žrtava partizanskih pokolja…

Foto: fah

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović u četvrtak je uputila dopis premijeru Andreju Plenkoviću, u kojem od njega traži, da uloži osobni napor te,  kako tvrdi, osigura dosljedno, nedvosmisleno i beziznimno postupanje resornih ministarstava kako bi se ustavne vrednote vezane uz osudu zločina ustaškog režima i poštivanje žrtava osigurale u praksi.

U svojem dopisu tvrdi kako je pozdrav “Za dom spremni” ustaške provenijencije te traži dosljedno kažnjavanje za njegovo korištenje. U dopisu se osvrnula i na pokop žrtava partizanskih zločina u rujnu prošle godine u Višnjici i Vagancu, zamjerajući što je ukop izvršen uz vojne polasti.

Podsjetimo, pozdrav “Za dom spremni” u Domovinskom ratu bio je dio znakovlja hrvatskih braniteljskih postrojbi HOS-a, koje su dale golem doprinos za obranu RH od velikosrpskog agresora. Postrojbe HOS-a 1992. inkorporirane su u Hrvatsku vojsku.

Pučka pravobraniteljica tvrdi: ‘ZDS je protuustavan pozdrav, policija i sudovi ne postupaju konzistentno’

Ured pravobraniteljice je priopćio kako je pučka pravobraniteljica dopis premijeru Plenkoviću uputila “radi smanjenja društvenih podjela, podizanja svijesti o toleranciji i uključivosti te kvalitetnijeg dijaloga”, a povodom njegove izjave nakon komemoracije u Jasenovcu kako jako puno radi da se u Hrvatskoj povećaju napori na pravi način kada je riječ o kulturi sjećanja, poštivanju žrtava te vrlo jasnoj i nedvosmislenoj osudi zločina ustaškog režima.

Korištenje “Za dom spremni” smatra protupravnim

“Premda iz raspoložive sudske prakse najviših nacionalnih sudova proizlazi da, dosljedno i ujednačeno, korištenje sintagme ‘Za dom spremni!’ smatraju protupravnim, a što proizlazi i iz Dokumenta dijaloga, kao i iz prakse Ustavnog suda koju je dužna poštovati svaka pravna i fizička osoba, aktivnosti pojedinih ministarstava i dužnosnika Vlade očigledno su i pravno posve neargumentirano, tome suprotni”, navodi pravobraniteljica.

(VIDEO) Pravobraniteljica ponovno napala Thompsona, a Kosor prozvala Marijanu Petir

Primjerice, tvrdi, unatoč vrlo jasnoj praksi Visokog prekršajnog suda nadležne policijske postaje i uprave vrlo neujednačeno, ili uopće ne pokreću prekršajne postupke protiv počinitelja koji koriste simbole, znakove i pokliče proizašle iz NDH, a što je posebno vidljivo u dvije situacije.

Jedna se, kaže, odnosi na korištenje pokliča “Za dom spremni” na koncertima Marka Perkovića Thompsona, ili u njegovoj komunikaciji putem društvenih mreža. “Naime, on je u najmanje četiri navrata – na koncertima i na svojoj službenoj Facebook stranici, od 2017. do 2019. uzvikivao, odnosno objavio navedeni poklič, a reakcija nadležnih policijskih postaja bila je u suprotnosti s praksom Visokog prekršajnog i Ustavnog suda, odnosno s Ustavom Republike Hrvatske”, ističe Lora Vidović.

U prekršajnom postupku pokrenutom 2017., dodaje, nadležna policijska uprava nije uložila žalbu na prvostupanjsku oslobađajuću presudu, čime je onemogućila da stav iznese Visoki prekršajni sud, a u slučajevima koji su uslijedili poslije toga, nije podnosila prekršajnu prijavu što je pravdala ranijom oslobađajućom presudom prvostupanjskog suda, koja je postala pravomoćna samo zbog odluke da ne uloži pravni lijek.

Napala i Thompsona 

Međutim, naglašava pravobraniteljica, prema ostalim građanima koji koriste taj ustaški pozdrav policija ipak postupa. “Iako za Marka Perkovića nije utvrđeno da je 5. kolovoza 2018. uzvikujući ‘Za dom spremni’ remetio javni red i mir, optužni prijedlozi su ipak podneseni protiv četvorice okrivljenika koji su na isti dan i na istoj manifestaciji nosili majice sa natpisom ‘HOS – ZA DOM SPREMNI’ te ‘U’ i ‘Crna legija’, što je policija kvalificirala kao simbole ustaškog pokreta NDH koji simboliziraju mržnju prema ljudima drukčije vjerske i etničke pripadnosti”, navodi u dopisu premijeru.

Druga situacija se, kako tvrdi, odnosi na postrojavanje pripadnika IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban” 10. travnja ove i prethodne dvije godine. Policijska uprava Splitsko-dalmatinska podignula je, podsjeća, optužni prijedlog protiv prekršitelja koji su uzvikivali pozdrav “Za dom spremni“ samo 2017. i u tom postupku nije se žalila na oslobađajuću presudu, zbog čega je i u ovom slučaju Visoki prekršajni sud bio onemogućen iznijeti svoj sud u žalbenom postupku.

“Kao i u slučaju Thompson, policija godinu dana kasnije nije podizala optužni prijedlog, obrazloživši svoju odluku pravomoćnom odlukom iz 2017., iako se 10. travnja poklapa jedino s obilježavanjem proglašenja NDH. Nakon istog incidenta 2019., policija, kako je objavljeno u medijima, provodi izvide, no unatoč traženju, pučka pravobraniteljica još o tome nije zaprimila očitovanje”, napominje Vidović.

Napala i ministra Kuščevića zbog izjave o ZDS

Osim toga, naglašava, Ministarstvo uprave tumači kako je opravdano odobravati statute udruga koje u znaku ili pečatu imaju sadržan pozdrav “Za dom spremni”, jer to niti jednim propisom nije zabranjeno.

“Na ovaj način, ministar uprave Lovro Kuščević postupa upravo suprotno stavovima Vijeća za suočavanje i preporukama Dokumenta dijaloga, a također navodi, dopisom od 18. siječnja 2019. i kako će eventualna izmjena Zakona o udrugama biti ‘dio širih normativnih i nenormativnih mjera s ciljem suočavanja s posljedicama vladavine nedemokratskih rješenja’. Međutim do navedenih mjera temeljem preporuka iz Dokumenta dijaloga, još uvijek nije došlo, iako je donesen još u veljači 2018.”, ističe pravobraniteljica.

Pravobraniteljicu smeta što je ministar bio na pogrebu žrtava partizanskih zločina?!

Navodi i kako su u rujnu 2018. na groblju u Višnjici i Vagancu, uz nazočnost ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i vojne počasti, pokopani posmrtni ostaci 55 osoba, civila i vojnika domobranske i ustaške vojske, što nije predviđeno ni Zakonom o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, kao niti Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Nesporno je, ističe, kako su upravo žrtve partizanskih zločina desetljećima bile prešućivane te ih je potrebno pronaći, ekshumirati i dostojno sahraniti. Međutim, pokop pripadnika poražene vojske uz vojne počasti, ocjenjuje, odaje dojam davanja službenog, državnog legitimiteta tvorevini i ideologiji koje su potpuno oprečne vrijednostima na kojima počiva suvremena RH.

“Radi tendencije opravdavanja simbolike proistekle iz NDH, a osobito pozdrava ‘Za dom spremni’, neizmjerno je važno ponovo istaknuti stav iz Dokumenta dijaloga kako nije prihvatljiva teza da je njegovo značenje postalo višeznačenjsko jer je korišten i u kontekstu pravednog i legitimnog Domovinskog rata, jer je i tad bio suprotan Ustavu”, poručuje Lora Vidović.

“Zbog svega navedenog, premijeru Plenkoviću predlaže da u svrhu cjelovite, jasne i nedvosmislene osude ustaškog režima, kao i radi smanjenja društvenih podjela te podizanja svijesti o toleranciji i uključivosti, svojim autoritetom predsjednika Vlade, konkretnim mjerama i aktivnostima osigura dosljednu i ujednačenu primjenu načela i vrijednosti na kojima počiva Ustav Republike Hrvatske.” – priopćeno je na mrežnoj stranici ureda pravobraniteljice.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina