Predsjednica Grabar-Kitarović: Ne mogu se oteti dojmu kako sve češće našom državom upravlja autopilot bez nadzora kapetana

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za Večernji list u kojem je upitana o upravljanju trajektom jasno poručila što misli o Vladi: “Ne mogu se oteti dojmu kako sve češće našom državom upravlja autopilot bez nadzora kapetana”.

Poručila je kako ona i premijer moraju imati pred očima “viziju zajedništva, odgovornost i posebno skromnost, da su tu, za ono vrijeme za koje su nas izabrali građani i da to vrijeme moramo iskoristiti kako bismo provodili ono što smo obećali u kampanji”.

” S druge strane, nažalost, ne nailazim na reakciju kakvu bih željela vidjeti. No, to ovisi od osobe do osobe, od ministra do ministra. Nažalost, i na lokalnim razinama osjeća se ta politiziranost. To se vidjelo u primjeru neostvarenog puta na otvaranje nove rute Sueza u Egiptu, gdje su pojedinci žrtvovali državni interes, interes luka koje zastupaju i interes hrvatskog gospodarstva, bojeći se za svoje vlastite funkcije, kako ih ne bi smijenio nadležni ministar. Otkazivanje puta u Egipat od strane ravnatelja lučkih uprava čisti je primjer da se državni interes podredio nekom partikularnom interesu, koji im je zabranio da odu na put sa mnom”, pojašnjava Grabar-Kitarović.

‘Pitanja granice, kao i ono što čujemo iz Srbije rezultat su politike u proteklim godinama’

Smatra da su problemi s granicama sa susjedima rezultat politike u proteklim godinama: “Radili su se protokolarni susreti, priredbe, kulturna zbivanja, a da zapravo nitko nije razgovarao o suštini problema. I ta neriješena pitanja, kao i ono što čujemo preko granice, iz Srbije o Oluji i Hrvatskoj, jest rezultat takve hrvatske politike, koja je jednostavno pometala probleme pod tepih. I željela valjda stvoriti privid nekakvog bratstva i jedinstva a da se pritom nitko nije uhvatio ukoštac s problemima.”

‘Neka srpsko stanovništvo okrivljuje u svoje političare i generale koji su ih tjerali na zbjeg’

Upitana o oštrom govoru u Kninu ističe kako je “u ovom trenutku Srbiji trebalo odgovoriti kako bi zaustavili te mitove o Oluji, jer oni apsolutno idu na štetu ne samo naših odnosa nego cjelokupnih odnosa na jugoistoku Europe, pa i šire”.

“Hrvatska se suočila sa svojom prošlošću i s time da je nakon Oluje bilo ubojstava srpskih civila. Što je i bilo predmetom sudskih procesa. No, neću dopustiti da se u svemu tome izjednačavaju žrtve i agresori, jer rat se vodio na teritoriju RH. Nijedan centimetar srpskog teritorija nije bio ugrožen, zna se tko je bio agresor, a tko se branio. Agresor je bio Slobodan Milošević i velikosrpska ekspanzionistička politika, kao i oni koji su ga podržavali u Srbiji, ali i onaj dio srpskog stanovništva unutar Hrvatske koji je bio izmanipuliran. Mi Hrvati ne krivimo zbog toga cijeli srpski narod, krivnja je individualna, kao i svaki počinitelj zločina. Ali ovo okretanje teza i pokušaj relativiziranja krivnje, trpanja svih žrtava u isti koš, to ne može proći. Svatko se treba suočiti sa svojom prošlošću. Stoga moramo podvući crtu kako bismo se okrenuli budućnosti. No, neki srpski političari neprestance se pozivaju na prošlost i na toj mitologiji grade svoj politički kredibilitet unutar Srbije, no time siju novo sjeme zla, stvaraju novu mržnju, čak to izrijekom i govore, što je vrlo opasno”, ističe.

“Žalim za svakim izgubljenim životom, i hrvatskim i srpskim. I žalim što je većina srpskog stanovništva otišla nakon Oluje. No, neka za to okrivljuju svoje političare i generale koji su ih tjerali na zbjeg. Oni koji su se htjeli vratiti to su i učinili, a vrata povratka u Hrvatsku su im i dalje širom otvorena – svima koji žele prihvatiti Hrvatsku kao svoju domovinu i koji žele živjeti ovdje”, istaknula je.

‘ Voljeti svoju zemlju, dakle, nije nikakav grijeh’

“Mi smo predugo bili pod dojmom iz komunističkih vremena da je svako izražavanje domoljublja značilo nacionalizam, pa tako se tumačilo i osjećaje u Domovinskom ratu. Nažalost, neki su političari prihvatili tezu da je domoljublje jednako nacionalizmu, pa je ljubav i poštovanje prema svom narodu, a bez prijetnje i omalovažavanja drugih, postalo nepopularno. Voljeti svoju zemlju, dakle, nije nikakav grijeh, to je vrlo pozitivno. I upravo to buđenje nacionalnog ponosa, ta vjera u sebe jest i potaknulo to zajedništvo”, komentirala je zajedništvo koje se pojavilo nakon afere s arbitražnim sporazumom.

Na kraju je jasno poručila da čak i ako iduća vlada bude HDZ-ova njezino ponašanje će biti isto: “Ponašat ću se jednako, neka se nitko ne zavarava”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr