Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić: ‘Ako naše članstvo odbije Vladinu ponudu, nećemo je potpisati’

Zagreb, 28.10.2019 - Sindikati javnih službi dolaze na sastanak u ministarstvo rada. Na fotografiji sinikalisti školskih sindikata, Željko Stipić. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić bio je gost na N1, gdje je komentirao dogovor Vlade Andreja Plenkovića i ostalih sindikalnih središnjica.

Preporod je, podsjetimo, jedini sindikat koji je svojim članovima dao da glasuju o Vladinoj odluci. Preporod će, ako članovi odbace vladinu ponudu, odbiti potpisati.

“Mislim da je ipak neka poruka da se nešto ne potpiše. Ako članstvo kaže da je prihvatljivo, onda ćemo potpisati. Ako odbiju, nećemo potpisati. Dobili su priliku, mi smo bili dosljedni, a mi ćemo znati je li to bio isforsiran sporazum”, rekao je Stipić i dodao da će za njih priča biti gotova kada se članovi izjasne.

“Mi time pokazujemo u sindikatu Preporod da smo uvijek inzistirali da nijedan dokument ne potpisujemo dok se ne provjeri među članovima na koje će se odnositi. Mislim da je ovo važno i za Vladu jer iako se dogovor uspio isforsirati sada će se vidjeti kako on stoji među onima na koje se odnosi.”

Kaže da djeluju u 385 osnovnih i srednjih škola i imaju više od 9000 članova što je dosta brojno članstvo za provjeriti učinak ovog rješenja.

“Ovaj dogovor je stvorio određene probleme koji će se morati rješavati. Slaba strana je što je razdvojeno nastavno i nenastavno osoblje. Cijelo vrijeme se ističe da su dobili isto na različite načine, ali to baš nije točno jer ako se pretvori postotak koeficijenta u dodatak zapravo onda vam je 6,12 ustvari 6,94. Jednoj spremačici i tih 35 kuna je puno”, rekao je.

“Cijelo vrijeme smo isticali da nećemo jednu nepravdu zamijeniti novom, a stvorili smo je. Mislim da je jako loše u ovom rješenju proizvod odgođenog sindikalizma. Iako nas je premijer uvjeravao da neće nasljednicima ostavljati obveze, ta obveza je prebačena na 2021. jer vjeruje da će biti premijer i tada.

Mi u Preporodu zagovaramo rješenje ako ćeš mi nešto dati, daj mi odmah. Ovdje se jedan problem dugo podcjenjivao i to se vidjelo kako se tjednima nije željelo ni primiti predstavnike sindikata, a kada ih se primilo to se unedogled odugovlačilo”, opisao je tijek pregovora.

“To je ponajprije odgovornost na premijeru jer kada je ozbiljno shvatio onda smo imali tri sastanka u tri dana i išlo se prema rješenju. U konačnici je većina zaposlenih dobila koeficijente, a premijer je tvrdio da ne mogu dobiti koeficijente”, rekao je i zapitao se zašto se to nije moglo odmah riješiti.

“Ovaj problem je ozbiljno shvaćen kada se na Trgu našlo više desetaka tisuća ljudi.”

Stipić kaže da ne vodi brigu oko toga je li premijer poražen ili ne, samo zna da zaposlenici nisu dobili sve što su očekivali i problem je što su to dobili dobili nakon dugotrajnog štrajka koje će morati nadoknaditi. “To sigurno nije ni pobjeda sindikata i to se vidi po reakcijama naših članova i nečlanova. Ono što čujemo s terena, ima ozbiljnog nezadovoljstva”, rekao je.

Misli da je rezultat referenduma vrlo jaka poruka ako članstvo odluči da je prihvatljivo onda će i sindikat Preporod potpisati, ako ne onda neće, ali će se to odnositi i na članove Preporoda.

“Nema razdora među sindikatima, od prvog dana smo dana radili zajedno i u školama se nije prepoznavalo tko je iz kojeg sindikata i ako sam na nešto ponosan onda je to. Nismo se slagali u puno toga, ali smo prepoznali da je trenutak takav da nije vrijeme za podjele i štrajk smo gurali dokle smo ga dogurali.

Kada smo se našli u prilici to testirati kolege su odlučili da će oni to napraviti na svojim tijelima. I mi smo odlučivali i nije bila glatka odluka”, rekao je Stipić i dodao da izjašnjavanje ne vidi kao raskol među sindikatima.

Na pitanje o najavama masovnog izlaska iz sindikata kaže: “Ako bi se napravilo masovnije izlaženje iz sindikata to smatram autogolom i nanošenja štete samom sebi. Nakon štrajka život ide dalje i problemi će ostati i ako netko misli da ćemo ih lakše rješavati ako ne budemo sindikalno organizirani jako griješi.”

Zapitao se i bi li štrajk mogao trajati 36 dana i bi li se toliko ljudi skupilo da nije bilo sindikata. Ipak priznaje da su im nastavničke grupe na Facebooku udijelile lekciju i pokazale da su sindikati spori i tromi i da se moraju prilagoditi novim okolnostima ako žele opstati. Upozorio je da osipanje sindikata odgovora onima koji će provoditi racionalizaciju školstva i zatvarati male škole.

Mijenjate sindikate, mijenjate nas koji vodimo sindikate, ali nemojte odustati od sindikata jer to nije dobro. To ide samo u prilog onima koji odgoju i obrazovnaju u konačnici ne žele dobro”, zaključio je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1