Predsjednik SNV-a Boris Milošević Škorinu izjavu o plakatima na ćirilici ocijenio kao prijetnju

Boris Milošević
Zagreb, 16.10.2019 - Konferencija za medije Srpskog narodnog vijeća (SNV) na kojoj je najavljen početak javne kampanje "Da se bolje razumijemo". Na fotografiji Boris Milošević. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Srpsko narodno vijeće pokrenulo je kampanju u sklopu koje su proteklog dana diljem Hrvatske, plakati predsjedničkih kandidata osvanuli na ćirilici.

Nakon što su stigle reakcije predsjedničkih kandidata, ovu kampanju komentirao je i predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Boris Milošević.

Nije želio komentirati kritike Miroslava Škore da ova kampanja Milorada Pupovca pod nazivom “Da se bolje razumijemo” ne bi ni bila potrebna da Pupovac nije etnobiznismen koji se financira javnim novcem.

“Ne bih izravno komentirao gospodina Škoru ni bilo koji izborni stožer upravo kako se ne bi tako upletali u kampanju davajući bilo kojem kandidatu dodatnu municiju da komentira i komunicira, nama je kao krovnoj organizaciji Srba u Hrvatskoj u programu da štitimo prava nacionalnih manjina.

RH je 1997. ratificirala Europsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima i tada je dala izjavu u Strasbourgu izrijekom da će štititi, promovirati i poticati srpski jezik i ćirilično pismo, pa bismo se mi mogli zapitati što je RH dosad napravila, je li imala kampanju da promovira ćirilicu, jer objektivno mi imamo problem provedbe zakona o manjinskom jeziku i pismu u RH u pojedinim sredinama, ne samo u Vukovaru. Mi imamo taj problem, želimo skinuti stigmu s ćirilice i ne želimo da ćirilica bude samo simbol destrukcije”, kazao je Milošević za Večernji list te dodao kako kao prijetnju shvaća izjavu iz Škorina stožera kako će nakon njegove pobjede “SNV bolje shvatiti svoju ulogu u društvu”.

“Sa svim vladama bilo je problema, ni s jednom nije išlo glatko, uvijek su to bili mali koraci naprijed i mi se nadamo da će i nakon završetka ove kampanje to biti korak naprijed, pogotovo u javnosti. Pitam, pogotovo sad kad nas napadaju oko ove kampanje, bi li mediji tražili izjavu, bi li to uopće popratili da je to napravila talijanska unija ili savez Čeha, mislim da to nitko ne bi ni primijetio, ali ovo su nažalost svi primijetili”, ustvrdio je Milošević.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list