Oporba prikupila potpise za opoziv Divjak, a ona poručila: ‘Sigurno je da sam suodgovorna i za povećanje plaća u prosvjeti i mogu s tim živjeti’

Zagreb, 05.12.2019. - Potpisivanje dodatka temeljnom Kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama i potpisivanje Sporazuma o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednješkolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju. Na fotografiji Andrej Plenković, Blaženka Divjak. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i danas je komentirala inicijativu oporbe koja pokreće pitanje izglasavanja nepovjerenja u Saboru.

“Kao što sam i jučer rekla, razmišljala sam o tome i stvarno vidim svoju odgovornost jer smo uveli kurikularnu reformu, uveli smo obveznu informatiku, opremamo škole. Suodgovorna sam i za status službene osobe za učitelje, izbacili smo i lažne diplome iz sustava. Sigurno je da sam suodgovorna i za povećanje plaća u prosvjeti i mogu s tim živjeti. Što se tiče SDP-a, oni iskazuju jednu vrstu dosljednosti. S jedne su strane smanjili plaću učiteljima, a sada traže opoziv jer se povećavaju plaće. To je određena vrsta dosljednosti. Jednako tako očekujem da Vlada koja je povećala plaće učiteljima u tom smislu nastaviti dalje raditi”, kazala je.

Hoće li HDZ stati iza ministrice?

“Važno je zašto sam ja ovdje ministrica, zašto je ova koalicijska vlada sastavljena. A to je zbog reforma u području obrazovanja i znanosti. Situacija je takva da sve ono što smo obećali da kažemo da smo ostvarili gotovo do maksimuma. Ne vidim razloga za zabrinutost. Moje je da radim svoj posao, a što se tiče drugih pitanja za druge ljude, to morate njih pitati”, dodala je.

Što se tiče nadoknade nastave, Divjak kaže da su prikupili podatke od većine škola.

“Jedna trećina ima 16 dana, jedna trećina između 11 i 15 dana, a ostali bitno manje. S nadoknadama se već sada krenulo”, kazala je za HRT.

Najavila je da će u ponedjeljak dopuniti uputu i dati jasne pozicije o tome kako škole trebaju planirati nadoknade, no kaže da su razlike među školama ogromne – njih oko 10 posto (120 ili 130) više nemaju nijedan dan za nadoknaditi, dok njih 300 ili 400 trebaju nadoknaditi 16 dana.

Divjak smatra da je najvažnije što “nikakvih posljedica za učenike u smislu produženja koje bi utjecalo na njihove daljnje planove neće biti” jer će biti regulirani upisi u u srednje škole tako da se tih tjedan dana produženja može apsorbirati, a isto je i s upisima na fakultete, neće se pomicati krajnji rok do kada će biti objavljeni rezultati mature.

Oporba prikupila potpise za pokretanje opoziva Divjak

Predsjednik SDP-ova Kluba Arsen Bauk potvrdio je da je skupio 31 potpis za opoziv ministrice Blaženke Divjak, pa će taj zahtjev uskoro uputiti u službenu proceduru.

Prema saborskom Poslovniku, izglasavanje nepovjerenja ministru mora odmah biti uvršteno u dnevni red plenarne sjednice, a rasprava se mora održati u roku od 30 dana. SDP je uvjeren da HDZ to neće dopustiti dok traje predsjednička kampanja.

No, Vlada se, u svakom slučaju, o zahtjevu za opoziv ministrice Divjak, mora očitovati u roku od osam dana.

“Očekujemo da Vlada i sama podrži naš zahtjev za opoziv obzirom na to što su sve članovi Vlade i parlamentarne većine govorili po tom pitanju”, rekao je Bauk.

“Njen grijeh je grijeh nečinjenja. Njen grijeh je da se ona nije pobrinula za svoje, za profesore, za nastavnike, za one bez kojih reforme nema. Stoga ćemo se mi tome priključiti”, ustvrdila je Anka Mrak-Taritaš, predsjednica Kluba zastupnika GLAS-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT