Predstojnik ureda kardinala Bozanića o primanju Vučića: ‘Svatko tko zatraži prijem bit će primljen’

Foto: snimka zaslona

Na kraju prvog dana posjeta Hrvatskoj Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić svojom je inicijativom dogovorio važan sastanak sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem. O tome koje su teme dominirale na Kaptolu u Studiju 4 razgovarali su s Bornom Puškarićem, predstojnikom kardinalova Ureda i Borisom Grigićem, pomoćnikom ministrice vanjskih poslova za JI-Europu.

Puškarić je rekao kako je sastanak kardinala Bozanića i Vučića bio fokusiran na ono što je važno u ovome trenutku – podržati nastojanja da se dijalog između dvije susjedne zemlje održava onako kako je to najbolje za hrvatski i srpski narod. “Vrlo je važno bilo razgovarati i o odnosu vjernika Katoličke crkve i srpske pravoslavne crkve. Svaki susret visokoj razini Katolička crkva podržava”, rekao je Puškarić.

On vjeruje da nastojanje na dijalogu djeluje ohrabrujuće, ulijeva nadu i to je ono što je uvijek Katolička crkva činila. Rekao je i kako nema ničeg novog u ovom susretu. “Svatko tko zatraži prijem kod zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, bit će primljen”, istaknuo je.

Na pitanje o stavu prema blaženom Alojziju Stepincu, Puškarić je podsjetio kako su se sastanci Mješovite komisije Hrvatske biskupske komisije i srpske pravoslavne crkve bili sa zadatkom da se otvore neka pitanja koja je srpska pravoslavna crkva smatrala da trebaju biti istražena. “Ona su otvorena i mislim da su se obje strane složile po tom pitanju – proces kanonizacije unutarnja je stvar Katoličke crkve i bit će onako kako Sveti Otac odluči”, rekao je Puškarić.

Grigić je posjet ocijenio dobrim i korisnim i nikako kurtoaznim. Razgovaralo se o svim otvorenim pitanjima, temama, uključujući i pitanje ratne odštete koje je premijer Plenković uveo u razgovore. Među ostalim rekao je kako je Vučić pokazao punu spremnost njegove zemlje da bude kooperativna. Citirao je rečenicu koju je Vučić izrekao na sastanku s predsjednicom: “Nema ni jednog razloga da te podatke ne ustupimo”.

Izvor: narod.hr/hrt