Pregled tjedna: Lauc o covid potvrdama, Penava o smanjenju PDV-a plina, Selak Raspudić o pravilniku za upis u srednje škole..

pregled tjedna
Foto: snimka zaslona, fah, Fotomontaža: Narod.hr

U pregledu ovog tjedna prenosimo gostovanje prof. dr. sc. Gordana Lauca u ZIP emisiji na Z1 televiziji, gostovanje vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave u Newsroomu te izjave saborske zastupnice Marije Selak Raspudić s konferencije za novinare koja se održala u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O odluci Ustavnog suda da su covid potvrde u javnom sektoru u skladu s Ustavom

Prof. dr. sc. Gordan Lauc gostovao je u ZIP emisiji na Z1 televiziji.

“Meni se iskreno više sviđa onaj dio odluke gdje su rekli da covid potvrde koje su na fakultetima proglasila fakultetska vijeća – nisu u skladu s Ustavom. Tako da smo barem za dio populacije ukinuli covid potvrde. Nadam se da će uskoro ukinuti i za ostatak”, kazao je Lauc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da se trebaju razlikovati dvije stvari; kada netko govori da su covid potvrde učinile nešto dobro, uvijek navodi koliko je ljudi testirano i zaraženo. Rekao je da testovi mogu biti korisni u određenim situacijama kada pokažu da je netko zaražen, no dodaje da je pogreška to što covid potvrda daje pravo nekome tko se cijepio da se ne mora testirati.

“Danas znamo da cjepivo za omikron gotovo uopće ne štiti od zaraze. Treba testirati one gdje je to važno, na primjer zdravstveni sustav, no nema nikakve svrhe testiranja u javnim službama, školama i na fakultetima”, rekao je.

O testiranju učenika

“Bolje je od same izolacije. Ova mjera kao način izbjegavanja samoizolacije je dobra. Ali u trenutku kada broj zaraženih rapidno pada, kada znamo da djeca nisu ugrožena, mislim da ih uopće ne treba testirati, malo je manje loša mjera od one prije, ali je i dalje loša mjera”, izjavio je Lauc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O cijepljenju djece

Lauc se izjasnio da razumije zašto mnoštvo roditelja ne želi cijepiti svoju djecu.

“Razumno su postupili”, kazuje.

Napomenuo je i priupitao se zašto cijepiti djecu protiv bolesti koja nije opasna za djecu i mlade. Komentirao je i lošu statistiku procijepljenosti starijih osoba od 75 godina. Lauc smatra da je dobra odluka omogućavanje cijepljenja i kod kuće za one stare i nepokretne koji bi se voljeli cijepiti, ali nisu u mogućnosti fizički doći cijepiti se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Treba naglasiti da za starije ovaj virus nije bezopasan, cijepljenjem se stvarno može umanjiti rizik bolesti i treba im pomoći da se cijepe ako to žele, ne treba ih prisiljavati”, izjasnio se Lauc.

O novom proteinskom cjepivu

“To je jedna klasična provjerena tehnologija koja će sigurno biti povezana s određenim manjim rizicima. Problem i vektorskih mRNA cjepiva je da se takozvani spike glikoprotein proizvodi svuda u našem tijelu i onda naš imunološki sustav napada te stanice i javlja se miokarditis kod mladih, postoje i neki drugi problemi. Ovo će cjepivo sigurno imati manjih takvih problema tako da neki koji se ne žele cijepiti iz straha od te mRNA tehnologije, sigurno će prihvatiti ovo novo cjepivo”, rekao je.

Naglasio je da je vrijeme da Hrvatska krene putem kojim idu i druge europske zemlje, a to je – ukidanje mjera i otvaranje.

“Smatram da bi nam bilo puno bolje da smo to napravili još prošloga proljeća jer ono što su velika istraživanja pokazala su da su nametnute mjere smanjile broj umrlih za 0,2%. Praktično su zanemariv efekt imale mjere, a napravile su nam štetu”, napomenuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penava o nastupu premijera Plenkovića na predstavljanju mjera

Predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava bio je gost Newsrooma, prenosi N1.

Govoreći o mjerama pomoći koje je danas predstavila Vlada, kaže da je objektivno svaka pomoć dobro došla.

“Međutim, ovo čemu smo danas svjedočili je zapravo samo sukus svih onih poteza koje je propustila činiti sve one godine. Apsolutno je sve ovo očekivano”, ističe Penava.

Prokomentirao je i nastup premijera Plenkovića na predstavljanju mjera.

“Vidjeli ste onu napetost koju je izražavao u stavovima, kao da nisam ne vjeruje u to što priča jer je očito i njemu jasno da rad Vlade nije dovoljno kvalitetan i da nije dovoljno dobar”, rekao je.

Penava kaže da bi se analizom premijerova izlaganja dalo zaključiti da se očekuje čak i neko priznanje za njegov rad i rad Vlade.

“Kad malo bolje poslušate koliko smo uspješni, stvarno bi čovjek pomislio da ćemo početi slati pakete s novcem koliko smo jaki i koliko nam dobro ide”, poručuje ironično.

Podsjetio je na Plenkovićevo obećanje o kupnji Ine i vraćanju u hrvatsko okrilje.

“To je bio jedan potez koji bih ja podržao i koji je bio sustavan i sistematičan. Tada je to bio jedan potez koji je davao nekakvu naznaku da će Hrvatska početi činiti ono što bi trebala, a to je da osigura svoju energetsku neovisnost u mjeri u koliko je to moguće”, kazao je Penava.

“Pomalo je i smiješno gledati tu Plenkovićevu samodopadnost i viđenje sebe dok sve tone uokolo”, dodao je.

‘Cirkusantska politika’

“Imate jednu tužnu, žalosnu činjenicu da smo na kraju sezone grijanja. Imali smo prije možda 10-ak mjeseci na svjetskoj razini najniže povijesne rekorde u cijeni plina u smislu niske cijene. Nakon toga bio je lagan rast tijekom ljeta te rapidan rast nakon ljeta. Tako su cijene otišle čak do 9 puta gore. Nakon studenog, prosinca, siječnja i sada veljače kada je po toj za mnoge i većinu gospodarstvenika, govorimo o frizerima, pekarima, tvrtkama, ta je cijena plina bila po četiri i pet puta veća nego što je bila do tada”, rekao je Penava.

Vukovarski gradonačelnik smatra da Vlada kasni s odlukom smanjenja PDV-a na plin.

“U Hrvatskoj je po pitanju plina regulirano tržište i u ovoj domeni o kojoj vam pričam, odlučivalo je i odlučuje hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) koja ima neke svoje zakonske obveze. U roku mjesec dana ukoliko tvrtke reagiraju bila je dužna reagirati ukoliko dolazi do porasta inputa s korekcijom cijena. Međutim, zašto vam govorim da je ovo sve skupa jedna farsa i neozbiljno? HERA nije reagirala nijednom od gradova, nego dapače, tražila je stalno nadopunu predmeta kako bi čekali proljeće.

I tu zapravo vidite jednu perfidnu politiku gdje se pokušava teret prebaciti, u ovom slučaju lokalne samouprave, ‘pa neka boli onoga koga treba, samo da nisam ja’. Po meni je to vrlo neozbiljno bez obzira o kojem gradu govorimo, koja je politička opcija na vlasti, to je naprosto neozbiljan pristup, jedan nedržavnički pristup, jedna nedržavnička politika koja je dosta paušalna, cirkusantska. To se jasno iščitava po gestikulaciji premijera, iz njegovih reakcija da to baš i nije tako dobro kako se želi predstaviti”, kazao je Penava.

Selak Raspudić: „U zadnji čas se donosi pravilnik za upise u srednje škole, nepromišljeno i bez jasnog cilja“

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić u srijedu se na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru osvrnula na prijedlog o bodovanju djece prilikom upisa u srednju školu, koji se gura u zadnji čas, tek je pušten u javno savjetovanje, pa bi učenici pred sam upis u škole, saznali za nova pravila o prijemnom ispitu.

‘Djeca se natječu koje će biti bolesnije da bi osiguralo bod’

„Što radi ministarstvo? Koji je to tajming, sredina veljače, a oni tek razmišljaju o ovako važnim izmjenama. Hoće li djeca na vratima srednje škole saznati da ih čeka i prijemni ispit? Je li to humano nakon stresa koji su prošli i ozbiljnog porasta mentalnih oboljenja oboljenja i anksioznosti, već prepoznatih posljedica covida? Ako smo se ikada pitali koliko je situacija s inflacijom odlikaša i pritiskom oko upisa u srednje škole loša, to nam najbolje govori činjenica da se djeca natječu koje će biti bolesnije da bi osiguralo bod, a time i željenu školu.

Problem postoji i prije svega je na ministru da kaže u čemu je problem kada se ukida bod za zdravstvene poteškoće, on treba ustanoviti sustav koji će moći razlučiti tko sve ulazi u tu skupinu djece i možemo li staviti pod isti nazivnik primjerice, blažu alergiju i dugotrajno liječenje učenika od zloćudne bolesti?! Ovakvo ishitreno postupanje ukazuje na potpuni nedostatak senzibiliteta resornog ministarstva za najranjiviju društvenu skupinu kojoj je potrebna posebna skrb i poticaj pri nastavku obrazovanja. I u tom smislu očekujem hitnu reakciju pravobraniteljice za osobe za invaliditetom i pravobraniteljice za djecu!“, istaknula je Selak Raspudić.

Ima li mjesta manipulacijama prilikom upisa učenika u prve razrede srednje škole?

Izložila je svoje zastupničko pitanje u kojem ju je zanimalo ima li mjesta manipulacijama prilikom upisa učenika u prve razrede srednje škole zbog velikog broja roditelja koji su joj se obratili oko mogućih malverzacija prilikom upisa u MIOC, jednu od najelitnijih zagrebačkih gimnazija.

„Ono što je evidentno, a što je prevršilo svaku mjeru normalnog i moralno prihvatljivog ponašanja su manipulacije prilikom upisa u srednje škole i to konkretno u prestižnu zagrebačku XV. gimnaziju, popularni MIOC, a vezano uz dodatne bodove dobivene na osnovu težih zdravstvenih teškoća, s tim da ova škola upisuje učenike na temelju ocjena, prijemnog ispita i dodatnih bodova. Pretprošle godine oko 80 učenika od 208 upisanih u XV. gimnaziju imalo je dodatni bod na teže zdravstvene teškoće. Govorimo o najboljim osmašima grada Zagreba, s prosjekom 5.0.

Neki od njih imali su još dodatne bodove na osnovi natjecanja iz pojedinih nastavnih predmeta ili sportskih natjecanja i na osnovi rastavljenih roditelja ili teže socijalne situacije i u te dodatne bodove uopće ne ulazim i svakako podržavam učenike koji su to zaslužili svojim radom. No, bodovi na teže zdravstvene teškoće su definitivno pokazatelj manipulacije i iskrivljenog sustava jer je gotovo nevjerojatno da 80 učenika odlikaša, većinom i sportaša ima teže zdravstvene teškoće.

Jasno je da je to odgovornost onih koji te bodove izdaju (Zavod za zapošljavanje prilikom profesionalne orijentacije učenika u 8.razredu, a na temelju preporuke školskih liječnika NZZJZ Dr. Andrija Štampar). Problem je u tome što se svi školski liječnici ne pridržavaju istih zadanih kriterija (nema nikakve kontrole), a Zavod za zapošljavanje očito nema kriterija te dodjeli bod na težu zdravstvenu teškoću svakom učeniku koji im je upućen od strane školskog liječnika pa čak i onom koji ima primjerice samo alergijski rinitis, nepravilno držanje ili blagu astmu.

Roditelji rade pritisak na djecu

Roditelji koji su s time upoznati rade pritisak da djeca dobiju bod, a obzirom da nitko to ne gleda kao neko veliko zlo malo po malo dolazimo do toga da 80 učenika odlikaša ima bod na teže zdravstvene teškoće. Ostalih 400 učenika koji pristupi primjenom su na taj način u startu degradirani i diskriminirani jer nisu “ulovili” bod na “težu” zdravstvenu teškoću te oni da bi se uopće izjednačili s ovima koji imaju bod moraju riješiti 4 zadatka više“, izložila i pojasnila zastupnica.

No, priča naravno ima i drugu stranu, istaknula je Selak Raspudić: „Djeca sa zdravstvenim poteškoćama koja nisu kriva jer neka djeca odnosno roditelji zloupotrebljavaju sustav. Tu dolazimo do toga da djeca za ozbiljnijim zdravstvenim poteškoćama često imaju zbog zdravstvenih poteškoća i poteškoće u učenju pa u samom startu imaju lošije ocjene svojih zdravih vršnjaka.

Zatim dijete sa zdravstvenim poteškoćama i poteškoćama u učenju ima izuzetno ograničen izbor i u nepovoljnijoj je poziciji od zdravog djeteta jer mu je većina strukovnih programa nedostupna obzirom na ograničenja zdravlja. Mnoga djeca, primjerice s bolesnim srcem, nisu uopće mogla ići u školu zbog covida i već dvije godine imaju online nastavu, ta su djeca odavno prepoznata u sustavu zbog svog zdravstvenog stanja i nije teško provjeriti tko je doista ozbiljno bolestan, a tko ima blažu proljetnu alergiju zadnjih godinu dana“.

No, to nije jedini problem ovog prijedloga pravilnika. Premda je poželjno da znanje provjereno pri upisu u srednju školu donosi više bodova, to ne rješava problem superodlikaša koji i dalje ostaju u prednosti, treba ozbiljnije pregledati sustav i naći gdje je problem, a to je odgovornost ministra.

‘Krivce koji iskorištavaju sustav treba kazniti’

„I brojna druga pitanja ostaju neodgovorena: kako će ti prijemni izgledati? Hoće li postojati neki unificirani modeli za predmete koje sve škole provjeravaju? hoće li se i kako prilagoditi djeci sa zdravstvenim poteškoćama? Da li će onda postojati obaveza da škole prilagode prijemne djeci s poteškoćama i da im se osiguraju pomoćnici kao na maturi? npr. hoće li dijete sa disleksijom dobiti pomoćnika da mu čita test za upis u srednju koju je dobio po preporuci zavoda za zapošljavanje?

Postoje inspekcije, problem treba detektirati, istražiti, a krivce koji iskorištavaju sustav kazniti i pravilnike prilagoditi da se spriječi ovakva zlouporaba u budućnosti, a ne kažnjavati djecu koja doista imaju zdravstvene poteškoće zbog superodlikaša čiji roditelji ne biraju sredstva da bi ostvarili željeni cilj upisa u prestižnu gimnaziju. kakvu mi poruku time šaljemo?“, poručila je Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.