Premijer izdao naputak Ustavnom sudu o referendumskim pitanjima ‘Narod odlučuje’

Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

“Treba vidjeti jesu li pitanja za referendum u skladu s Ustavom. To je prije svega na Odboru za ustav. Takva vrsta pitanja, kojima se prava manjina smanjuju na referendumu, kompletno su promašena, čak neodgovorna”, oštro je ustvrdio premijer Andrej Plenković 31. svibnja 2018. godine nakon što je predstavnik talijanske manjine Furio Radin zaprijetio – “Ako inicijativa Narod odlučuje ne stigne na Ustavni sud, ja više nemam što raditi u Saboru, ali do toga neće doći!”.

Marcel Holjevac: Zaštita sustava ili zaštita Ustava – čime se vodio Ustavni sud kad je odlučivao o Lex Agrokoru?

Na današnjoj konferenciji za medije, koordinator građanske inicijative Zvonimir Troskot upitao se otkud Radin zna da će Ustavni sud zaustaviti ovaj referendum te poručio kako je upravo situacija između Radina i premijera Plenkovića politička ucjena, političko reketarenje i apsolutni apsurd zbog kojeg je i nastala građanska inicijativa.

Povodom toga donosimo popis svih Ustavnih sudaca te na koji su način birani.

Izabrani ustavni suci od 2016. godine su Snježana Bagić, Andrej Abramović, Ingrid Antičević Marinović, Mato Arlović, Branko Brkić, Mario Jelušić, Lovorka Kušan, Josip Leko, Davorin Mlakar, Rajko Mlinarić, Goran Selanec, Miroslav Šumanović i predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Kakve ustavne suce je Hrvatskoj donosila politička trgovina SDP-a i HDZ-a?

Kandidate za ustavne suce predlažu stranke saborskom Odboru za Ustav koji zatim prihvaća ili odbija kandidate. Konačno glasovanje i potvrdu izabranih sudaca donosi Hrvatski sabor, a da bi netko postao ustavni sudac mora dobili dvotrećinsku većinu saborskih zastupnika odnosno podršku 101 zastupnika.

Od trenutnog popisa sudaca, 10 ih je birano 2016. godine kada je Odbor za ustav predložio točno onoliko kandidata koliko je bilo mjesta. Po dogovoru tadašnje dvije najveće stranke HDZ-a i SDP-a u Ustavni sud su ušli s HDZ-ovog popisa Snježana Bagić i Mario Jelušić – dvoje dotadašnjih ustavnih sudaca, sudac kaznenog odjela Vrhovnog suda Branko Brkić, saborski zastupnik HDZ-a Davorin Mlakar, te odvjetnik Miroslav Šumanović s HDZ-ove liste.

S oporbene liste u Ustavni sud izabrani su zastupnici SDP-a Josip Leko, Ingrid Antičević-Marinović, predsjednik Upravnog suda u Zagrebu Andrej Abramović te dvoje odvjetnika, Lovorka Kušan i Rajko Mlinarić.

(VIDEO) Podsjetimo se: Ovo je sutkinja Ustavnog suda RH

U listopadu 2017. godine Hrvatski sabor je izabrao još troje ustavnih sudaca: reizabrao je dotadašnjeg ustavnog suca i doajena SDP-a Matu Arlovića, a izabrao je i Gorana Selanca. Plenković je gurao Miroslava Šeparovića i Antuna Palarića ali SDP nije bio spreman pristati na podršku Palariću. HDZ je na kraju podržao SDP-ovog Matu Arlovića, kao što su, očito zbog Miroslava Šeparovića, prihvatili Selaneca.

Hrvatski sabor je na koncu izabrao Miroslava Šeparovića za predsjednika Ustavnog suda, protiv čega su bili samo Živi zid (Ivan Sinčić, Ivan Pernar, Branimir Bunjac) i Neovisni za Hrvatsku (Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih, Željko Glasnović) te zastupnici Mosta koji su s iznimkom Mire Bulja koji je bio protiv, uoči glasovanja napustili su sabornicu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr