Preminuo prvi predsjednik Hrvatskog sabora Žarko Domljan

Foto: snimka zaslona

U subotu, 5. rujna 2020. preminuo je Žarko Domljan, prvi predsjednik Hrvatskog sabora.

Na prvim slobodnim izborima 1990. izabran je u Hrvatski sabor na listi HDZ-a, te je bio je prvi predsjednik Sabora. On je od 1990. do 1992., a zatim i u sljedeća dva mandata obnašao dužnost potpredsjednika Sabora te dužnost predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku.

Žarko Domljan je 2014. godine u razgovoru za Narod.hr opisao je tijek događaja tog 7. listopada 1991. godine.

„Bio sam u Saboru gdje se održavala sjednica Kluba HDZ-a i gospodin Manolić održavao je baš jedan tvrdi, ideološki, dogmatski govor o našim obavezama i o stranačkoj stezi“, kroz smijeh se prisjetio Žarko Domljan za narod.hr.

„Taman kad je rekao: ‘Evo to je ono što sam vam htio reći’, grunula je jedna ogromna eksplozija. Staklo je prsnulo, zapravo staklena pregrada u hodniku se srušila. Nitko nije stradao, ali znali smo da se dogodilo nešto strašno. Mislili smo da je bomba pogodila u samu zgradu Sabora. Sjurili smo dolje u podrum, među tiskarske strojeve. Tada je došla vijest da se iznad Predsjedničkih dvora, sada Banskih, diže jedan veliki oblak dima“, kazao je Domljan.

“Dakle, cijela strategija koju je vodio Tuđman bila je izvanredna. Imao je hrabrost i pokazao je da je ipak bio pravi pobjednik u više navrata. Ja sam možda po prirodi malo oprezniji, no predsjednik je bio pravi borac. I to zbuni protivnika što je jako važno u diplomatskom i svakom drugom pogledu, a pogotovo na ratnom polju. Morate biti korak ispred onog drugoga, a to je predsjednik imao u sebi. Bio je rasni borac”, zaključio je Domljan u razgovoru za narod.hr u povodu 23. obljetnice raketiranja Banskih dvora.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr