Presudni izbori u BiH: U Hrvatskoj možete glasati na samo jednom mjestu, a prijavljen je mizeran broj glasača

mjestu
iStock

U nedjelju 2. listopada održavaju se, za Hrvate u BiH, presudni opći izbori u toj zemlji. Državljani BiH moći glasovati i na 21 glasačkom mjestu u inozemstvu. Od toga je u Hrvatskoj tek jedno, ono u Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Zagrebu.

Biračka mjesta će biti otvorena za glasanje od 07:00 do 19:00 sati.

> Glavni urednik Dnevnik.ba: Hrvati moraju masovno izaći na izbore u BiH, Hrvatska će uskoro morati donijeti teške odluke

Da bi mogao glasati birač na biračkom mjestu mora pokazati jedan od važeći dokumenata države Bosne i Hercegovine – osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu ili putovnicu.

Centralna izborna komisija BiH je 25.08.2022. godine donijela Odluku o zaključivanju i potvrđivanju izvoda iz Centralnog biračkog spiska za Opće izbore 2022. godine i objavljivanju broja birača za svaku izbornu jedinicu sa stanjem na dan 18.08.2022. godine u 24:00 sati. Prema navedenoj odluci 3.368.666 birača su upisana u izvode iz Centralnog biračkog popisa za Opće izbore 2022. godine.

Od toga je broj birača koji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH 6.702.
Prema službeno popisu glasačkih mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inozemstvu.

Popis glasačkih mjesta za BiH izbore u inozemstvu

Državljani BiH tako će u inozemstvu moći glasati na 21 biračkom mjestu. Dok su u Austriji recimo tri biračka mjesta u Beču, Grazu i Salzburgu, u Hrvatskoj je tek jedno i to u Zagrebu.

> HKZ Troplet poziva sve Hrvate u BiH: Izađite na izbore!

Prema službenoj objavi, u Zagrebu je prijavljeno za ove izbore tek 41 glasač, manje nego recimo u Katru (51) ili pak SAD-u (45). Ti glasači moći će glasati na Pantovčaku 162a gdje je Ambasada BiH u Hrvatskoj.

Najviše glasača u inozemstvu prijavljeno je u konzulatu BiH u Münchenu (1006), u Švedskoj će glasati 782 birača, a u Belgiji 652. U Sloveniji i Srbiji prijavljeno je za glasanje po 101 birač.

>Milanović poručio Hrvatima u BiH: ‘Izađite u nedjelju na izbore i zaštitite svoja prava’

Većina BiH državljana koji žive u inozemstvu svoje će pravo glasa iskoristiti u BiH. Naime, mediji su ranije javljali o organiziranom prijevozu autobusima iz Njemačke, Austrije…Pretpostavlja se da će i državljani BiH u Hrvatskoj konzumirati pravo glasa preko granice, u BiH.

Bira se ukupno 518 članova sljedećih tijela vlasti:

 • Predsjedništvo BiH: 3
 • Parlament BiH: Ukupno 42 – iz FBiH 28 (21 direktno i 7 kompenzacijski mandati), iz RS 14 (9 direktno i 5 kompenzacijski mandati)
 • Parlament FBiH: 98 (73 direktno i 25 kompenzacijski mandati)
 • Predsjednik i potpredsjednici RS: 3
 • Narodna skupština RS: 83 zastupnika (63 direktno i 20 kompenzacijski mandati)
 • Kanton 1 (Unsko-sanski Kanton): 30
 • Kanton 2 (Posavski Kanton): 21
 • Kanton 3 (Tuzlanski Kanton): 35
 • Kanton 4 (Zeničko-Dobojski Kanton): 35
 • Kanton 5 (Bosansko-podrinjski Kanton-Goražde): 25
 • Kanton 6 (Srednjobosanski Kanton): 30
 • Kanton 7 (Hercegovačko-neretvanski Kanton): 30
 • Kanton 8 (Zapadnohercegovački Kanton): 23
 • Kanton 9 (Kanton Sarajevo): 35
 • Kanton 10: 25

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.