Primjeri iz prakse pokazuju: Kažnjavanje Indexovog novinara i LGBT aktivista za ‘ACAB’ nije iznimka

Foto: Pmk58 , wikipedia

Zanimljivo je da osude na uhićenje novinara Indexa i LGBT aktivista Gordana Duhačeka zbog remećenja javnog reda i mira uvredljivim objavama na svojem Twitter profilu dolaze sa svih strana iako kažnjavanje za ‘ACAB’ nije iznimka, što znači da Duhaček nije žrtva posebnog progona ni kao pojedinac, ni kao novinar.

Znak, povik, natpis i sve izvedenice fraze All cops are bastards, nalaze se na 23. stranici upute MUP-a pod nazivom ”Simboli i znaci od interesa za postupanje po zločinima iz mržnje” te se isticanjem kratice ACAB policijske službenike dovodi u “neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje na temelju društvenog položaja” i zato se prema uputama odmah kreće u kažnjavanje.

Nekoliko je primjera kažnjavanja, a kažnjeni su i oni koji su se osim kraticom ‘ACAB’, koristili brojkom ‘1312’, što je zapravo isto, samo prema redoslijedu slova abecede.

Jedan čovjek dobio je novčanu kaznu jer je na svom Facebook profilu stavio, kako piše u presudi, “sliku maskirane osobe koja u ruci drži posložene karte redoslijedom AS, 3, AS, 2, što je zamjena za međunarodno poznatu skraćenicu ACAB kojom se omalovažavaju policajci”.

Za svoj potez iz 2018. godine osuđeni su navijači KK Split na temelju Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira jer su na utakmici razvili transparent s natpisom 1950=1312. U presudi Sud je naveo kako te brojke u jezičnom značenju predstavljaju Torcida=ACAB i kaznio petoricu navijača novčanim kaznama od 198 do 378 kuna, piše Telegram.

> Mladen Milić: Za neke staljinizam, za neke umjetnost i medijska sloboda

> Indexov novinar i LGBT aktivist Gordan Duhaček uhićen u zračnoj luci

> Novinar portala Index i LGBT aktivist Duhaček narugao se hrvatskoj budnici: Je li ovo vrijeđanje nacionalnih osjećaja i govor mržnje?

> (FOTO) Novinar Indexa napao kolumnisticu Narod.hr, evo što mu je odgovorila Barbara Jonjić

> Indexovog Duhačeka na Twitteru “oprala” profesorica hrvatskog!

Tko je sve osudio uhićenje unatoč navedenom?

Udruga Gong u utorak je policijsko postupanje prema novinaru Indexa i LGBT aktivistu  ocijenila nedopustivim pritiskom na novinare i nastavkom urušavanja slobode medija.

“Za vrijeme Vlade Andreja Plenkovića, koji se priprema preuzeti predsjedanje Vijećem EU-a, događaju se situacije kakve priliče represivnim režimima”, ističe Gong reagirajući na jučerašnje privođenje novinara Duhačeka.

Uhićenje Duhačeka već je osudilo Hrvatsko novinarsko društvo, a u utorak su reagirali i Kuća ljudskih prava Zagreb i Centar za mirovne studije, koji smatraju da je riječ o nedopustivom pritisku na slobodu rada novinara u Hrvatskoj i još jednom u nizu problematičnih policijskih postupanja protiv osoba koje izražavaju društvenu kritiku.

Gordan Duhaček za medije je izjavio kako je proglašen krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu. Zbog vrijeđanja policije, odnosno zbog objave na Twitteru u kojem je napisao skraćenicu ACAB (akronim za “All Cops Are Bastards”-”Svi su policajci gadovi’), kažnjen je novčanom kaznom od 754 kune. Za ruganje hrvatskoj budnici i preradi Vile Velebita o čemu je Narod.hr detaljno izvještavao presuda će biti izrečena za tri dana.

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/telegram