Indexov Duhaček proziva Luku Mišetića: Ugledni odvjetnik mu odgovorio

duhaček mišetić
Foto: Fah, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

“Neka netko javi Ukrajincima da će, ako ga ubiju bez suđenja, Putin biti ‘nevina žrtva’. Luka Mišetić će objasniti zašto”, napisao je u srijedu na Twitteru Gordan Duhaček, novinar portala Index i LGBT aktivist, prozivajući uglednog odvjetnika Luku Mišetića, najpoznatijeg po obrani hrvatskog generala Ante Gotovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo je stigao i odgovor uglednog odvjetnika.

“Neka netko javi Ukrajincima da mogu slobodno likvidirati preko 55.000 ruskih ratnih zarobljenika bez suđenja jer su svi Ruski vojnici zločinci. Gordan Duhaček će objasnit zašto”, odgovorio je Mišetić.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Doveli su Možemo na vlast, pa ih sad brane: Indexov Duhaček nahvalio Tomaševićev model odvoza otpada
> Index objavio ispravak članka Gordana Duhačeka u kojem iznosi neutemeljene i neistinite tvrdnje o djelovanju UiO i dr. Željke Markić
> Medijski reket: Otkad je osudio Duhačeka, sudac izložen stalnim napadima Indexa

Podsjetimo, iako nije prošla inicijativa triju baltičkih država za osnivanje posebnog suda za ratne zločine koje su počinili Rusi u ovom ratu, europski čelnici smatraju da je za početak dovoljno što i Međunarodni sud u Haagu već sakuplja dokaze za moguće zločine, a Europska bi komisija trebala provjeriti, treba li učiniti više od toga. Glavni tužitelj Međunarodnog suda za ratne zločine (ICC) Karim Khan sredinom listopada istaknuo je da Vladimir Putin neće biti pošteđen progona za ratne zločine ako dokazi budu upućivali da ih je počinio. “Ne postoji imunitet za međunarodne zločine, a također nema ni zastare za ratne zločine ili zločine protiv čovječnosti”, naglasio je.

Ni Rusija ni Ukrajina nisu članice ICC-a i Moskva ne priznaje taj sud koji je uspostavljen u Den Haagu 2002. Međutim, Ukrajina je odobrila istragu o mogućim ratnim zločinima počinjenim na njezinu teritoriju od 2014. godine kada je Rusija anektirala poluotok Krim.

Khan i njegov zajednički tim trenutačno istražuju ratne zločine u Ukrajini sa šest zemalja EU-a pod okriljem Eurojusta, agencije za pravosudnu suradnju.

Prepirke Duhačeka i Mišetića

Ovo nije prvi put da Indexov Duhaček, najpoznatiji po vrijeđanju neistomišljenika, i ugledni odvjetnik na Twitteru “raspravljaju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo na neke od tih prepiski.

Duhaček je 2020. tvrdio da nerođena djeca nemaju prava, ali ga je Mišetić ušutkao.

“Može li žena izvršiti pobačaj u Hrvatskoj nakon deset tjedana ako je fetus zdrav i nema prijetnje za život majke? Ako ne, čija se prava štite zabranom nakon deset tjedana?”, objasnio je Mišetić.

Mišetić je 2019. osramotio Duhačeka u raspravi oko jugoslavenskog komunističkog režima i Jugoslavije kao brenda.

“Jugoslavija je bila jedan od najrepresivnijih komunističkih režima u Europi. Prema izvješću Helsinki Watcha iz 1986. godine. Jugoslavija je imala više političkih zatvorenika od Češke, Slovačke, Mađarske i Poljske zajedno.”, napisao je odvjetnik Mišetić.

Na to je Duhaček ustvrdio da “to što je Juga imala više političkih zatvorenika od navedenih zemalja Varšavskog pakta zapravo svjedoči da je bila slobodnije društvo od njih”. Dalje je tvrdio da se “Jugu nikad neće moći uspješno do kraja ocrniti u svijetu jer je to jedan od najbolje brendiranih državnih projekata 20. stoljeća. Jugin narativ je predobar da bi ga srušili tamo neki politički zatvorenici”.

Na to mu je odvjetnik Mišetić uzvratio: “Kad bi Jugoslavija uistinu bila “brend,” netko bi danas sigurno zarađivao na tom “brendu.” Nije mi poznato da se na Zapadu danas proizvodi bilo što jugonostalgično, npr. majice JB Tita ala Che Guevara. Sudbinu “brend Yugoslavia” najbolje oslikava sudbina auta Yugo”.

Tko je Gordan Duhaček?

Rođen je 1980. godine u Sarajevu. Neko vrijeme radio je kao novinar Radija 101. Poznat je po LGBT aktivizmu i sudjelovanju u organizaciji Zagreb Pridea.

Do 1991. godine živi u Županji. Završivši Katoličku gimnaziju u Tuzli 1998. godine odlazi na studij novinarstva i komunikologije u Beč, na kojem izabire i sekundarnu kombinaciju predmeta koja uključuje južnoslavensku književnost i teatrologiju. Nakon fakulteta odlazi živjeti 2004. godine Sarajevo, gdje počinje pisati filmske kritike za tjednik ‘Dani’. Istovremeno povremeno objavljuje u Zarezu i drugim književnim časopisima. Od 2006. živi u Zagrebu, ali, kako je sredinom rujna 2019. ministar Davor Božinović istaknuo – Duhaček je izveden pred Prekršajni sud jer tada nije imao prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Godine 2009. izdao je knjigu “Destruktivna kritika i druge pederske priče” koja, kako piše u opisu, “tematizira odrastanje mladog pedera na relaciji Bosna – Beč, u post ratnom vremenu”.

Za tportal Duhaček je 2013. napravio intervju s deklariranim pedofilom Gertom Hekmom koji je otvoreno zagovarao legalizaciju pedofilije.

Iste je godine zagovarao da Ustavni sud zaustavi referendum o braku, te napadao U ime obitelji i dr. Željku Markić.

> Nakon šokantne izjave španjolske ministrice, prisjetimo se kako je 2013. počela kampanja puzajuće legalizacije pedofilije

> Policija objavila što je s prebivalištem Indexovog novinara i LGBT aktivista Duhačeka i detalje oko privođenja
> Na što troši porezni novac udruga Domino koja je lažno optužila U ime obitelji?
> U ime obitelji: LGBT udruga Domino krivo protumačila natječaj i lažno optužila Željku Markić i UIO
> Festival Queer Zagreb – što Ministarstvo kulture financira posljednjih 12 godina?

Duhačekovu knjigu izdala je udruga Domino iza koje stoji Queer Zagreb, nevladina udruga koja radi na “osvješćivanju queer identiteta u regiji”.

Duhaček: “Za mene je biti peder prednost”

“Za mene je biti peder prednost, jer imaš priliku iskusiti bogatiji i raznolik život.”, kazao je Duhaček u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju povodom izdavanja knjige.

“Za početak, čini se da nema dovoljno seksa u hrvatskoj književnosti uopće, i ne mislim pritom na pornografiju, nego na mainstream.”

Ustvrdio je tada i da je “u Zagrebu i dalje velik problem ulično nasilje”.

“Ono što je meni bilo super u početcima mog pederluka jest to koliko se mogućnosti odjednom otvorilo”, kazao je i dodao:
“Cijeli život živiš u svijetu heteroseksualaca i onda otkriješ jedan potpuno novi svijet, kao što bi otkrivao neki novi i veliki svijet i da se sad preselim u Latinsku Ameriku. Za mene je biti peder prednost, jer imaš priliku iskusiti bogatiji i raznolik život.”

Rugao se hrvatskoj budnici

U jednoj od svojih objava na Twitteru Duhaček je vulgarno preradio poznatu hrvatsku domoljubnu budnicu, nazvavši ju “Govno Velebita”.

Pjesma Vila Velebita hrvatska je domoljubna pjesma. Zbog domoljubnog sadržaja, domoljubne kitice u doba socijalističkoj Jugoslaviji bile su zabranjene. Pridjev “hrvatski” jugokomunisti su osuđivali kao nacionalistički ispad. Nisu se smjele ni izvoditi ni tiskati sve do osamostaljenja Hrvatske 1991. Pjevale su se samo potajno, a one osobe koje su pjevale nejugokomunističku inačicu su za to dobivale zatvorske kazne.

Duhaček je zbog izrugivanja hrvatskoj budnici već bio prijavljen policiji što je ironično prokomentirao na svom profilu.

“Domoljubi su me zbog persiflaže ‘Vile Velebita’ prijavili policiji, pa se sada jedan inspektor bavi tim “slučajem”. Pričao sam upravo s gospodinom, bio je korektan.
Eto na što domoljubi troše ograničene resurse hrvatske policije.
Ah, domoljubna je glupost beskonačna.”

Napad na svećenike

Krajem kolovoza 2019. komentirao je i članak na portalu Narod.hr o izboru za najboljeg svećenika te napisao: “Silovanoj djeci bit će lakše identificirati počinitelja“.

Foto: Snimka zaslona Twitter

Vrijeđao kolumnisticu portala Narod.hr Barbaru Jonjić

Putem svog Twitter profila u listopadu 2018. napao je kolumnisticu Narod.hr Barbaru Jonjić. Nakon što je prvi put ustvrdio kako “Nije lako ovoj lucprdi”, u drugoj objavi dodao je “Obožavam ovu struju provincijalne nacionalističke nesvijesti”.

Foto: snimka zaslona

Indexov Gordan Duhaček i LGBT aktivist poznat je po svojim nekritičkim komentarima na račun hrvatske nacije, a jedan od takvih posebno je do izražaja došao pred sam kraj Svjetskog prvenstva kada je Duhaček analizirao stih ( “Neka pati koga smeta”) navijačke pjesme na temelju kojega je iznio zaključak da su Hrvati “kompleksaši, nacionalistički paranoici i skloni teorijama zavjere te da uživaju u patnji drugih ljudskih bića”.

Indexovo vrijeđanje neistomišljenika

Inače, vrijeđanje Indexovih neistomišljenika nažalost je uobičajena praksa tog medija. Spomenimo samo neke primjere.

> Matija Babić nikako da preboli brak u Ustavu: 1. travnja opet izgovor za usiljeni humor i vrijeđanje Željke Markić
> Babić i Index iskorištavaju nečije uhićenje i moguće silovanje za blaćenje neistomišljenika – vjernika, dr. Markić…
> Babićev Index opet širi netrpeljivost prema katolicima
> U ime obitelji podnijela udružnu tužbu protiv Indexa zbog diskriminacije!
> Novinar Indexa seksistički izvrijeđao predsjednicu Grabar-Kitarović: Evo što na to kaže ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova

Reakcija na povijesni referendum o braku

U vrijeme referenduma o braku, tadašnji Babićev portal funkcionirao je kao da je produžena ruka SDP-ove i HNS-ove vlasti.

Iznošenja neistina, poluistina, ismijavanja i vrijeđanja neistomišljenika bili su dio kampanje koja je na dan referenduma o braku kulminirala privođenjem Matije Babića u policiju zbog objave svastike na hrvatskoj zastavi.

U Hrvatskoj je 1. prosinca 2013. održan povijesni referendum o ustavnoj definiciji braka kojim su hrvatski birači poduprli referendumsko pitanje, te se time unijela u Hrvatski Ustav definicija “Brak je životna zajednica žene i muškarca”. Do referenduma je došlo jer je U ime obitelji 14. lipnja 2013. predala Hrvatskom saboru 749.316 potpisa građana.

Vrijeđali katolike

U ime obitelji podnijela je tužbu protiv portala Index kojom se traži zaštita od diskriminacije prema osobama katoličke vjeroispovijedi. Tužba je podignuta protiv portala i novinara tog portala i prva je ovakve vrste u RH. Podignuta je zbog niza tekstova koji su diskriminirali i vrijeđali katolike u Republici Hrvatskoj, uzevši kao povod dolazak tijela sv. Leopolda Mandića u Zagreb u travnju 2016. godine.

U obrazloženju tužbe istaknuto je da se novinar Hrvoje Marjanović u svom tekstu „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“ izruguje “hrvatskim svecem Leopoldom Bogdanom Mandićem, vjernicima u Hrvatskoj i izvan domovine koji su se došli pokloniti njegovom tijelu kao svetoj relikviji, dogmama Katoličke Crkve, Katoličkom Crkvom u cjelini i svim vjernicima”.

Vojislav Mazzocco u članku „Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold?“ vjernike je proglašavao teroristima, a javno očitovanje vjere etiketirao i proglašavao bolesnim. U ime obitelji je u tužbi navela da su tuženici izravno diskriminirali osobe katoličke vjeroispovijedi tako da su u svojim navodima doveli u pitanje njihovo pravo da javno očituju svoju vjeru, a koje pravo je zajamčeno člankom 40. Ustava Republike Hrvatske te člankom 9. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Osnivaču Indexa kazna na godinu dana zatvora zamijenjena s godinom dana rada za opće dobro

Podsjetimo također, Babić je bio optužen da je s Vanom Šalov Violić, fiktivnim ugovorima, svoju tvrtku Prva stranica d.o.o. oštetio za oko 2,8 milijuna kuna pa je u travnju 2015. na zagrebačkom Županijskom osuđen nakon priznanja krivnje i nagodbe s tužiteljstvom. Dobio je godinu dana zatvora koji mu je zamijenjen radom za opće dobro, a izrečena mu je i novčana kazna od 300.000 kuna. Prema presudi, Babić i Šalov Violić su zajedno u državni proračun morali uplatiti oko milijun kuna, a tvrtki koju su oštetili oko 600.000 kuna.

Slavko Linić, bivši ministar financija u SDP-ovoj Vladi, komentirao je u jednoj televizijskoj emisiji nagodbu Državnog odvjetništva s Matijom Babićem, nekadašnjim vlasnikom Indexa, koji je priznao milijunske pronevjere, a od drastične kazne ga je, prema riječima bivšeg ministra, spasio premijer Zoran Milanović.

Naime, Babiću je kazna na godinu dana zatvora zamijenjena s godinom dana rada za opće dobro. ”On se pokazao kao osoba koja ne poštuje hrvatske zakone”, rekao je Linić i naveo kako je ”Matija Babić pokrao državni proračun”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.