Pročelnik Jeleč tvrdi: ‘Upravno vijeće Srebrnjaka nije raspravljalo o smjeni Mirjane Turkalj’

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIÆ/ abu

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč demantirao je da je prof. dr. sc. Mirjana Turkalj smijenjena s pozicije voditeljice projekta Dječjeg centra za translacijsku medicinu u Dječjoj bolnici Srebrnjak o čemu je raspravljalo Upravno vijeće bolnice.

> Nakon smjene dr. Nogala: U Dječjoj bolnici Srebrnjak bez objašnjenja smijenjena i voditeljica projekta od 60 milijuna eura

> Nogalo nakon što je Stavljenić-Rukavina smijenila članicu UV-a: ‘Dovodi se nova članica koja će glasovati kako joj kažu’

> Predsjednica Stručnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak za Narod.hr: ‘Gradska uprava nije bila nadležna provesti smjenu ravnatelja mimo Ministarstva’

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Iznimno intenzivan i negativan medijski pritisak, te kontinuirano iznošenje neistinitih navoda u posljednje vrijeme štete Dječjoj bolnici Srebrnjak i provedbi Projekta „Centar kompetencije za translacijsku medicinu Srebrnjak“ (u daljnjem tekstu CCTM Projekt). Grad Zagreb kao osnivač Dječje bolnice Srebrnjak podržava projekt CCTM od samog početka pripreme te smo u razdoblju od 2011. – 2019. godine pružali logističku i značajnu financijsku podršku. Ta podrška ne izostaje niti u 2020. godini kada je CCTM Projekt uvršten u Proračun Grada za 2020. s projekcijom (2021.-2022.), a vezano uz potraživanje Dječje bolnice Srebrnjak uz pokrivanje dijela neprihvatljivih troškova u CCTM Projektu.

Nadalje, na inicijativu Grada Zagreba 30. prosinca 2019. te 20. siječnja 2020. održana su dva sastanka s predstavnicima svih državnih institucija koje su nadležne za uspješnu provedbu CCTM Projekta, a kako bi se ubrzali sve operativni postupci javna nabave. Uz veliki angažman i suradnju svih dionika, gradskih i državnih, početkom veljače 2020. pokrenut je prvi postupak Javne nabave za uslugu upravljanja CCTM Projektom putem središnjeg Gradskog ureda za javnu nabavu. Javno savjetovanje s više gospodarskih subjekata za uslugu upravljanja CCTM Projektom završilo je 18.02.2020. Kriteriji u dokumentaciji o javnoj nabavi izrađeni su sukladno prijedlogu naručitelja- Dječje bolnice Srebrnjak, a u čijem je Povjerenstvu ispred Ustanove sudjelovala i prof. dr. sc. Mirjana Turkalj. Dokumentacija o ovome predmetu nabave dostavlja se Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje na ex – ante provjeru, kako bi predmetna usluga bila u skladu sa svim pozitivnim propisima RH, a koji reguliraju javnu nabavu.

Također je netočan navod da je Upravno Vijeće Dječje bolnice Srebrnjak raspravljalo na sjednici o smjeni prof. dr. sc. Mirjane Turkalj.

Prof. dr. sc. Mirjana Turkalj operativno provodi CCTM Projekt, a odgovorna osoba ispred Korisnika Ugovora o dodjeli sredstava za Veliki projekt: ˝Dječji centar za translacijsku medicinu˝ Dječje bolnice Srebrnjak (CCTM), Kod poziva: KK.01.1.1.10. je v.d. ravnateljica Dječje bolnice Srebrnjak.

Slijedom iznijetog, ljubazno molimo da prije iznošenja svih neistinitih navoda u medijima urednici iste prethodno provjere kod nadležne pravne osobe, u ovome slučaju Dječje bolnice Srebrnjak, budući da neistiniti navodi najviše štete Ustanovi, njezinim pacijentima i zaposlenicima.”

Podsjetimo, kako je Narod.hr već izvještavao, nakon smjene ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, dr. Bore Nogala, bez objašnjenja maknuta je i prof. dr. sc. Mirjana Turkalj.

Nakon što je dr. Nogalo smijenjen s mjesta ravnatelja bolnice, isticao je da je mogući povod za njegovu smjenu želja za preuzimanjem kontrole nad projektom Dječje bolnice Srebrnjak, koja je lani u srpnju potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u Hrvatskoj financiran iz strukturnih fondova EU, vrijedan 60 milijuna eura.

Sve se zbilo prošli tjedan kad je i prof. dr. sc. Mirjana Turkalj maknuta s pozicije voditeljice projekta Dječjeg centra za translacijsku medicinu, vrijednog 452 milijuna kuna, koji će se financirati iz fondova EU, odlukom Upravnog vijeća te bolnice i v. d. ravnatelja dr. Ivane Đerek Dubravčić, i to bez obrazloženja.

Kako Narod.hr doznaje, v.d. ravnatelja dr. Ivana Đerek Dubravčić zabranila je svim zaposlenicima davati izjave za medije.

Inače, prof. Mirjana Turkalj, specijalistica pedijatrije i subspecijalistica alergologije i kliničke imunologije te pedijatrijske pulmologije, bila je i zamjenica ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, a nakon smjene dr. Nogala izjavila je da će taj projekt biti izložen vjetrometini i ljudima koji ne žele da se provede na transparentan način, piše Večernji list.

Od pouzdanih izvora zabrinutih za budućnost ovog važnog projekta Večernji list doznaje da se Upravno vijeće bolnice Srebrnjak sastalo prošle srijede i da je isti dan v. d. ravnatelja dr. Đerek Dubravčić napisala odluku da miče prof. Turkalj s mjesta voditeljice projekta, odnosno ukida joj pravo da zastupa Dječju bolnicu Srebrnjak u sustavu e-Fondovi na tom projektu. O takvoj odluci profesorica Turkalj nije ni obaviještena.

Obavijest o smjeni prof. Turkalj poslana je Središnjoj agenciji za fondove EU (SAFU), ministarstvima znanosti, zdravstva, regionalnog razvoja i fondova EU. Što je u pozadini micanja profesorice Turkalj s projekta?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr