Pročitajte kako je Reiner odbio prijedlog da potpise za ’67 je previše’ broji DIP!

Zagreb, 27.06.2019. - U Saboru je održana sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politièki sustav, na kojoj æe se na zahtjev treæine èlanova toga Odbora, raspravljati o pitanju funkcioniranja neovisnih nadzornih tijela u Republici Hrvatskoj s naglaskom na odluèivanje o Povjerenstvu za odluèivanje sukoba interesa. Bilo je rijeèi i o zahtjevu za raspisivanje državnog referenduma inicijative "67 je previše". foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ zk

SDP u još jednom pokušaju nije uspio u petak staviti na dnevni red saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav raspravu o tome tko odlučuje o izuzeću predsjednice Povjerenstva za sukob interesa Nataše Novaković. Odbor nije prihvatio ni amandman Kluba Mosta da potpise građanske inicijative “67 je previše” umjesto Vlade provjerava Državno izborno povjerenstvo.

Dr. sc. Podolnjak: Neka DIP, umjesto Vlade, provjeri broj potpisa GI ’67 je previše’

Potpredsjednik Odbora Peđa Grbin (SDP) na početku sjednice uložio je usmeni prigovor na dnevni red pod obrazloženjem da je poziv došao u kratkom roku prije sjednice te zatražio uvrštavanje u dnevni red točke o pitanju izuzeća članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Međutim, taj njegov prijedlog nije dobio potporu članova Odbora koju su sa dva glasa za, onaj Grbina i Roberta Podolnjaka (Most) te sedam protiv glasovali o uvrštavanju točke o Povjerenstvu na dnevni red.

“Ako ne želite raspravljati, onda raspravljajte sami”, kazao je Grbin nakon odbijanja prijedloga te napustio sjednicu.

Odbijanje vladajućih da otvori raspravu tome tko je nadležan odlučiti o izuzeću predsjednice Povjerenstva Novaković, a što je tražio premijer Andrej Plenković prije odluke o njegovoj ulozi u pisanju lex Agrokora, oporba vidi kao kršenje Ustava i odluke Ustavnog suda iz 2007. da je demokratsko pravo predstavničke manjine da se o njihovom prijedlogu raspravlja i odlučuje.

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav nije prihvatio ni amandman Kluba Mosta da potpise građanske inicijative “67 je previše” umjesto Vlade provjerava Državno izborno povjerenstvo.

“Osobno mislim da je to dobra ideja i da bi bilo bolje da to napravi Državno izborno povjerenstvo (DIP) no kako je dosadašnja praksa bila da to radi Vlada, a zakonom nije propisano tko obavlja provjeru, ne možemo prihvatiti amandman”, rekao je predsjednik Odbora Željko Reiner.

Dodao je kako nije dobro mijenjati pravila dok traje utakmica, ali da bi u budućnosti takvo rješenje moglo biti prihvaćeno nakon izmjena zakona o DIP-u i referendumu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina