(VIDEO) Pročitajte kako su dvije HDZ-ovke branile pravobraniteljicu Ljubičić od U ime obitelji

Foto: fah, sabor.hr, fah; fotomontaža: narod.hr

Hrvatski sabor danas je većinom glasova prihvatio Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Višnje Ljubičić, za 2019. godinu.

Pri tome su se dvije HDZ-ove zastupnice istaknule pokušavajući u svojim istupima opovrgnuti navode analize koju je udruga U ime obitelji uputila Saboru o radu pravobraniteljice.

> Pročitajte analizu UiO o Izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2019.

> Sabor glasovao o Izvješćima o radu pravobraniteljica: Što su HDZ i lijeva oporba podržali?

> (VIDEO) Selak Raspudić za Narod.hr: ‘Smeta me licemjerje i lažna neutralnost pravobraniteljice Ljubičić’

U ime obitelji je, podsjetimo, uoči saborske rasprave o ovoj temi saborskim zastupnicima i javnosti uputila svoju analizu rada pravobraniteljice, navodeći argumente zbog kojih smatraju da bi izvješće pravobraniteljice Sabor trebao odbaciti.

Analizu u cijelosti možete pročitati ovdje. U nastavku smo izdvojili istupe HDZ-ovih zastupnica Branke Juričev Martinčev i Ljubice Maksimčuk, koje donose i tvrdnje koje nisu u potpunosti točne.

Dvije zastupnice HDZ-a u raspravi repliciraju jedna drugoj i brane pravobraniteljicu Ljubičić osporavajući podatke iz Analize.

HDZ-ovke brane Ljubičić

Juričev-Martinčev, Branka (HDZ): “Hvala lijepo. Kolegice Maksimčuk, na samom početku ste spomenuli da Ured pravobraniteljice radi na dva europska projekta, pa s obzirom da smo upravo u tijeku rasprave ja vjerujem većina zastupnica, zastupnika dobili mail „U ime obitelji“ gdje se proziva da pravobraniteljica za 11 zaposlenih ima osiguran i troši proračun vrijedan 6,8 milijuna kuna. Tu bih još jedanput podcrtala, pravobraniteljica i njen ured već godinama imaju proračun oko 1,7 milijuna kuna, ostala sredstva odnose se na bespovratna sredstva za projekte koji su kandidirali na EU. Jedan je vrijedan 427.000 eura, drugi 468.000 eura i odnosi se na izgradnju učinkovite zaštite promjene sustava za borbu protiv nasilja prema ženama i jednaka prava i jednake plaće i jednake mirovine.

Maksimčuk, Ljubica (HDZ): “Da, uvažena kolegice evo nisam uspjela taj mail pročitati. Sigurna sam da pravobraniteljica odnosno 11 osoba koje su zaposleni u Uredu pravobraniteljice su potkapacitirani da bi uopće uspjeli sustići odnosno odgovoriti na sva ova pitanja, pritužbe, a u svojoj raspravi sam rekla da je bilo 1719 po kojem su postupali u ovoj godini. Naravno, tu je i onaj dio terena, mi svakako kažemo, ali kako sa 11 zaposlenih može i stići odraditi kompletan teren odnosno pokriti cijelu RH. Pravobraniteljica je i rekla da oni ni nemaju u regijama svoje područne urede, a novce smo mogli iščitati da su ti novci upravo iz projekta to nam je rekla pravobraniteljica u svom izvješću, a svi oni koji su ga pročitali mogli su vidjeti da je većina tih novaca upravo iz europskih projekata.”

Ono što navodi Juričev Martinčev nije točno – proračun pravobraniteljice ove godine nije 1.7 milijuna kuna, već 6.8 milijuna kuna od kojih jedan dio dolazi iz europskih fondova. Na str. 328. Izvješća jasno stoji “financijski plan 2019. – iznosio je 6.802.505,0 KN, a izvršenje do 31. prosinca 2019., 5.168.004,8 KN ili 75,9 %”, što znači da su podaci U ime obitelji točni. To što je jedan dio izvora proračuna iz sredstava europskih fondova ne mijenja da je pravobraniteljica imala proračun od 6.8 milijuna kuna.

Ako je pravobraniteljica i imala veća sredstva od prijašnjih godina zbog EU fondova, ta činjenica je od nje tražila više rada i veće rezultate. Iako ona to u 2019. nije pokazala, Plenkovićeva većina je ipak danas prihvatila njezino izvješće.

Iznos od 427.000 eura koji navodi Branka Juričev-Martinčev je dodijeljen za višegodišnje razdoblje (1. travnja 2017. do 30. rujna 2019. godine), dakle ne samo za 2019., a odnosi se na projekt “Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama” koji pravobraniteljica Ljubičić provodila u suradnji s udrugom Ženska soba – Centar za seksualna prava i pridruženim partnerima: Pravosudnom akademijom, Policijskom akademijom i Hrvatskim novinarskim društvom.

Za projekt “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine“ za koji je dobila 468.000 eura također za višegodišnje razdoblje (od 1.10.2018. do 30.9.2020.), ne samo za 2019., a projekt provodi u suradnji s Institutom za društvena istraživanja u Zagrebu, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Sindikatom umirovljenika Hrvatske i Institutom za ravnopravnost muškaraca i žena (Belgija).

Zavaravajući podaci u izvješću pravobraniteljice

Nadalje, Ljubica Maksimčuk (HDZ), koja kaže da nije pročitala mail pristigao od U ime obitelji, navodi da je ured pravobraniteljice od 11 ljudi “potkapacitiran” riješiti 1719 predmeta u godini dana. Da ga je pročitala, vidjela bi da je u 2019. bilo ukupno 503 pritužbe građana + 50 pritužbi (predmeta) po kojima je postupala iz prijašnjeg razdoblja, što znači rješavanje 2 predmeta dnevno radnim danom. To je više nego izvedivo za 11 ljudi, pogotovo ako se uzme u obzir da ne trebaju otvarati predmete za koje se može odmah utvrditi da nisu diskriminacija. Brojka od 1719 koju navodi Maksimčuk ne odnosi se samo na pritužbe građana (503), već većinom na sve moguće aktivnosti ureda pravobraniteljice koji se u Izvješću isto zovu “predmeti”. Upravo ta činjenica zavarava čitatelja Izvješća u tome koliko je zapravo bilo pritužbi, odnosno koliko je pravobraniteljica radila.

Kako tvrdi UiO u svojoj analizi, “U Izvješću se navode 1142 “predmeta otvorena na inicijativu Pravobraniteljice radi praćenja primjene Zakona o ravnopravnosti spolova”, međutim, iz popisa predmeta je vidljivo da to nisu predmeti ili slučajevi kršenja ravnopravnosti spolova koje je pravobraniteljica rješavala, već aktivnosti njenog ureda po područjima – od prikupljanja statističkih podataka, suradnje s udrugama i tijelima, i dr. Ti “predmeti” su stavljeni na istu razinu kao i predmeti pritužbi građana, pa u Izvješću stoji: “Tijekom 2019. radilo se na ukupno 1.719 predmeta” (str. 5.), što je zavaravajuć podatak. Osim toga, nije jasno i strukturirano navedeno što su pravobraniteljica i njezin ured radili u tih 1142 “predmeta” – neki podaci o aktivnostima se nalaze raštrkani u moru statističkih podataka u daljnjih 300 stranica, pa ih je teško naći i procijeniti.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.