(VIDEO) Selak Raspudić za Narod.hr: ‘Smeta me licemjerje i lažna neutralnost pravobraniteljice Ljubičić’

Foto: Narod.hr

Zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić koja je na čelu saborskog Odbora za ravnopravnost spolova za Narod.hr komentirala je današnje Izvješće o radu u 2019. godini pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

“U izvješću pravobraniteljice, kampanja ‘za život’ naziva se ‘anti-abortus kampanjom’, dok se istodobno drugu stranu ne naziva ‘pro-abortus’, već se govori o reproduktivnim pravima. Smeta me to licemjerje i lažna neutralnost.”, ocijenila je zastupnica.

> Pročitajte analizu UiO o Izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2019.

> (VIDEO) Grmoja za Narod.hr o izvješću pravobraniteljice: ‘Prepuno je ideološki ostrašćenih pojmova’

“Osim izvješća, iznenadilo me nerazumijevanje za kritiku pravobraniteljice i niska razina demokratičnosti, ne samo vladajućih, nego i oporbe koja ističe hrabrosti Višnje Ljubičić, koja je dio vladajuće nomenklature. Nije me šokiralo samo izvješće, šokiralo me i postupanje i nedemokratičnost oporbe.”

Zastupnica Selak Raspudić za Narod.hr istaknula je i nedostatak vremena za pripremu i uputila niz kritika koje se tiču organizacije rada Sabora.
“To smatram važnim problema u djelovanju Sabora, jer nemamo prilike za pripremu”, pojasnila je Selak Raspudić.
Je li pobačaj reproduktivno pravo?
Osvrnula se i na pitanje pobačaja koje se također spominje u Izvješću.
“Da bismo imali kvalitetnu raspravu o pravu na pobačaj, za što se zalažem, moramo omogućiti drugoj strani da se čuje, što kod nas nije slučaj. Ne koriste se vrijednosno neutralni termini. U izvješću pravobraniteljice, kampanja ‘za život’ naziva se ‘anti-abortus kampanjom’, dok se istodobno drugu stranu ne naziva ‘pro-abortus’, već se govori o reproduktivnim pravima. Smeta me licemjerje i lažna neutralnost. Jednoj strani se daju pozitivne kvalifikacije, a drugoj negativne. Upravo je borba za demokratizaciju društva, preduvjet borbe za ravnopravnost spolova.”

Podsjetimo, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, predstavila je svoje Izvješće o radu za 2019. na 3. sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora 7 listopada. Izvješće su u raspravi podržale državna tajnica Marija Pletikosa, zastupnica i bivša Plenkovićeva ministrica Nada Murganić i SDP-ova Sabina Glasovac, dok je predsjednica Odbora, Marija Selak Raspudić, ostala suzdržana.

U Saboru je Selak Raspudić pozvala na poboljšanje kulture dijaloga, koja će, smatra, biti nužna kad tema pobačaja uskoro dođe na dnevni red. Smatra da se kvalitetna rasprava o pobačaju može biti samo ako se iziđe iz zadanih pozicija i uvaži suprotna strana “bez apriorne vrijednosne kvalifikacije njezinog stava”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr