Pročitajte komentare – javnost protiv ratifikacije Istanbulske konvencije i nametanja “rodne ideologije” hrvatskom društvu!

Foto: snimka zaslona

U tijeku je javna rasprava o Prijedlogu Zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije, u koju se do 3. kolovoza mogu uključiti svi zainteresirani građani i udruge putem platforme E-savjetovanja. Ratifikaciju Istanbulske konvencije, koja pod krinkom zaštite žena od nasilja nameće državama “rodnu ideologiju”, zastupa premijer Plenković, nastavljajući tako gdje je stao Zoran Milanović potpisivanjem Konvencije u 2012., premda je jasno dao predizbornu izjavu kako se HDZ “protivi nametanju bilo kakve, pa i rodne ideologije”.

U javnu raspravu, koju možete pratiti ovdje, uključio se velik broj građana, a velika većina njih protivi se ratifikaciji  Istanbulske konvencije koja se bitno temelji na “rodnoj ideologiji”, štetnoj za žene i društvo u cjelini.

Konvencija iza plemenitih ciljeva nameće rodnu ideologiju tako da bi to unijelo mnoštvo problema i negativnosti i nikako se ne smije prihvatiti. Konvencija sadrži i nejasan tekst i odredbe koje se mogu različito tumačiti te države koje su ratificirale Konvenciju mogu biti izložene pritiscima tzv. “međunarodno nadzornog mehanizama” GREVIO, koji nadzire provedbu Konvencije, pogotovo na području državnih javnih politika (školstvo, mediji, antidiskriminacijska politika…).”

Uz žene, djeca su najveće žrtve “rodne ideologije”, koju Istanbulska konvencija ima za cilj unijeti u obrazovne sustave država stranaka, na što građani također upozoravaju:

S obzirom da Konvencija u čl.14 predviđa da stranke potpisnice uključe pitanje „nestereotipnih rodnih uloga“ u redovni nastavni plan i program i to na svim razinama obrazovanja, ratifikacija ove Konvencije otvara opasnost da se u našem školstvu djeci nameće ideologija i sužava prostor pluralizma. Na taj način Konvencija ugrožava i pravo roditelja da budu primarni odgojitelji svoje djece jer, jednom kad se Konvencija ratificira, nametnuta teorija o odvojenosti spola i roda postaje obvezujuća.”

Građani su također svjesni da Konvenciju nije neophodno ratificirati jer hrvatski zakoni već sadrže najsuvremenije odredbe o sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji – 7. srpnja 2017. Sabor je donio novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, koji je usklađen s pozitivnim odredbama Istanbulske konvencije:

“Smatram da ovu Konvenciju ne treba podržati a da njen sadržaj koji se tiče sprečavanja  nasilja i borbe protiv svekolikog nasilja, pa tako i onog usmjerenog prema ženama i nasilja u obitelji, hrvatsko zakonodavstvo već poznaje. Hrvatski zakoni, koje donose izabrani predstavnici, su dovoljni za zaštitu svih građana.”

“Važno je naglasiti da definicije rodne teorije nemaju niti uporište unutar pravnog poretka Republike Hrvatske. Ustav RH ne poznaje pojam „roda“ niti diskriminaciju na temelju „roda“, te onda niti nižerangirani zakoni ne bi smjeli baratati terminima poput „rodno utemeljenog nasilja“, „rodne diskriminacije“ i sl. U Hrvatskoj postoji konsenzus o osudi svakog nasilja nad ženama, a ratifikacija Konvencije uzrokovala bi potpuno nepotrebnu krizu unutar hrvatskog pravnog sustava i hrvatskog društvenog tkiva.”

“Konvencija traži borbu i iskorjenjivanje bilo koje „tradicije temeljene na stereotipnim rodnim ulogama“. Konvencija ne definira koje su to stereotipne rodne uloge, a različite zemlje i različite društvene skupine vrlo široko tumače stereotipne rodne uloge, do te mjere da neke od njih i temeljne obiteljske uloge poput majčinstva i očinstva nazivaju nepoželjnim stereotipnim rodnim ulogama, te umjesto majke i oca inzistiraju na pojmovima „roditelj 1“ i „roditelj 2“. Također, muško-ženska slika čovječanstva i braka koja je podržana od strane svjetskih kultura i svih velikih religija, ratifikacijom Konvencije bi mogla biti stigmatizirana kao “tradicija na temelju stereotipnih rodnih uloga“”

Iz javne rasprave koja je u tijeku zaključuje se kako je veliki dio javnosti protiv ratifikacije Istanbulske konvencije koju traži premijer Plenković.

“Odlučno NE ratifikaciji Istanbulske konvencije, jer Istanbulskom konvencijom se rodna ideologija uvodi u hrvatsko zakonodavstvo, obrazovni sustav, nameće se cijelom hrvatskom društvu.”

Hoće li se Vlada oglušiti na glas velikog dijela javnosti koji je protiv nametanja “rodne ideologije”?

Građani se do 3. kolovoza 2017. mogu uključiti u javnu raspravu o ratifikaciji Istanbulske konvencije koja putem platforme E-savjetovanja te se izjasniti protiv ratifikacije i nametanja opasne i štetne “rodne ideologije” hrvatskom društvu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.