Pročitajte što kaže profesorica s Medicinskog fakulteta o tezama da se priziv savjesti treba onemogućiti

Foto: Fah

Povodom Dana života koji se ove godine obilježava 3. veljače predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj dubrovački biskup Mate Uzinić predstavio je prigodnu poruku u petak, 25. siječnja u prostorima HBK u Zagrebu tijekom konferencije za novinare.

Na konferenciji su bili predstavljeni naglasci i zaključci kolokvija o savjesti i kulturi života održanog u petak, 25. siječnja, koje organizira isto Vijeće HBK na kojem je, među ostalima, sudjelovala i prof. dr. sc. Jasenka Markeljević, s katedre interne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Beljakov plan: “ustaše” u zatvor, priziv savjesti samo u privatnim klinikama, vjeronauk van iz škola

70 godina Opće deklaracije o ljudskim pravima koja jamči pravo na priziv savjesti

‘Priziv savjesti je neotuđivo ljudsko pravo’

Prof.dr.sc  Markeljević održala je predavanje pod nazivom “Priziv savjesti zdravstvenih djelatnika kao civilizacijska tekovina” održala je prof. dr. sc. Jasenka Markeljević, s katedre interne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ističe da je poruka njezinog izlaganja bila ta da se mora osvijestiti današnje stanje stvari, kada smo u današnjoj civilizaciji suočeni s radikalizacijom poimanja vrijednosti ljudskog života u kontekstu nadolazećeg transhumanizma koji želi promijeniti ljudsku bit i koji nas udaljava od vlastite biti.

“Treba osvijestiti da je priziv savjest neotuđivo ljudsko pravo koje je zajamčeno našim Ustavom, ali i raznim međunarodnim konvencijama i rezolacijama te se nalazi u povelji Europske unije koja nas također obvezuje. Problem je što se to pravo želi selekcionirati. Važno je da mi kao znanstveni djelatnici budemo pozvani na čuvanje tog prava koje je zajamčeno polaganjem Hipokratove zakletve koja se temelji na etičkim smjernicama prije dvije tisuće godina”, poručila je.

Hrvatsko katoličko liječničko društvo: ‘Protivimo se pokušaju da se priziv savjesti ograniči, relativizira ili okarakterizira kao problem pojedinca’

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr