Prof. dr. sc. Nenad Hlača: Rat u koji smo ušli s virusom u tren je srušio univerzalizam ljudskih prava

Nenad Hlača
Foto: Nenad Hlača

Veliki profesor Sacco sažeo je istinu o pravu u jednu rečenicu: „Priroda je alfa, a razum je omega prava“.

Jedan je virus koji se oteo prirodi i vratio čovjeku, koji je zaboravio da je dio prirode, unio pomutnju i izazvao kaos u tom hiper globaliziranom svijetu. Virus je očito želio podsjetiti čovjeka da je i on dio prirode i da mu razum, bar izvjesno vrijeme neće biti od koristi dok ne shvati sve zakonitosti te prirode. Poznata je izreka da inter arma silent leges, u ratu ne važe zakoni.

I u ovom ratu s virusom ne važe zakoni, za sada je taj virus jači što kod ljudi izaziva osjećaj nemoći, lutanja, izvanrednog stanja koje je lako moguće zloupotrijebiti ili barem, što je ljudski, krivo procijeniti. A tada bi smireno trebalo izreći ispriku i priznati pogriješio sam jer nisam znao. Posebno je zanimljiva kritičnost prema odlukama „stožera“ u susjednim zemljama u Europi koja je ponovno otkrila da postoje i državne granice.

Sve su oči bile uprte u crne toge onih koji tumače Ustav, samo što je nedostajao šešir, štap i bijela kljunasta maska jer su i argumenti bili poput onih liječnika za kugu, medico della peste, iz prošlih vremena: držite razmak, perite ruke, budite odgovorni i živite novo normalno, ali ovaj put danas i ovdje, anno domini MMXX, jer vladajuća partija najbolje zna što vam je činiti.

Svaki je virus evolucijska nužnost i to što smo danas tu zahvaljujemo bakterijama i virusima koji su dolazili iz prirode i poticali prilagodbe. Ova pandemija kao da nas je morala podsjetiti da nismo jači od prirode, da smo njen tek mali dio i da mukotrpno otkrivamo njezine zakonitosti. Rat u koji smo ušli s virusom u tren je srušio univerzalizam ljudskih prava i doveo do imuniteta krda kao toliko poželjne realnosti koja je do nedavno bila nepojmljiva. Uvjeravaju nas da moramo nositi maske kako ne bi pali među četiri crno lakirane daske… i živjeti u eksperimentalnoj fazi nešto što se zove život socijalno distanciranog društvenog bića. Tko preživi pričat će o nama, možda i s podsmijehom, nakon što razumom pobijedimo i ovaj virus.

* Prof. dr. sc. Nenad Hlača rođen je u Rijeci 1958. Diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 1980. gdje je redoviti profesor, na Katedri za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Rijeci. Profesor honoris causa na Universidad Abierta Interamericana u Buenos Airesu. Stalni je znanstveni savjetnik Ustavnog suda Republike Hrvatske. U zvanje izvanrednog profesora za područje pravo, grana obiteljsko pravo, izabran je 1998. godine.
Oženjen, otac dvoje djece.

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr