Prof. Marušić pravobraniteljici: Svoja ljudska prava ne dam ni Faktografu ni Vama

einwalter marušić
Foto: Foto: fah, faktograf.hr, narod.hr Fotomontaža: narod.hr

Prof. dr. sc. Matko Marušić uputio je novo pismo pučkoj pravobranitelji Teni Šimonović Einwalter u svezi Faktografove provedbe cenzure glede članka o podrijetlu koronavirusa. Naime, prvu prijavu, pravobraniteljica je odbila, no kako su od tada, iz samog vrha obavještajnih službi SAD-a, izašle nove informacije odnosno potvrda nedostatka informacija da bi se donio konačan zaključak o podrijetlu koronavirusa, prof. dr. sc. Marušić je svoju prijavu obnovio.

Podsjetimo, iako sam vrh američkih obavještajnih službi tvrdi kako postoje ozbiljne indicije da je virus laboratorijskog podrijetla, Faktograf je članak znanstvenika Marušić o toj temi cenzurirao na temelju toga što se navodno bavi provjerom činjenične točnosti informacija u javnom prostoru, za što je dobio ovlasti od međunarodne organizacije IFCN i Facebooka.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

Gđo Pučka pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter,

dana 16. travnja 2021. odbili ste moju prijavu protiv Faktografa (od 13. siječnja 2021.) koji je bio smanjio vidljivost mojega članka na portalu Narod o mojoj sumnji da je virus SARS-CoV-s Kinezima pobjegao iz laboratorija (broj : P.P.-27 -2-9 1 l2I -45). Vaše objašnjenje toga odbijanja bilo je nelogično i u sebi kontradiktorno, ali nisam htio gubiti vrijeme da Vam to dokazujem, jer znam da Vama argument ništa ne znači nego da Vam je cilj zaštita ljevičarskog (Faktograf) protudemokratskog djelovanja koje se svodi na najobičniju cenzuru koju se nekad nazivalo „verbalni delikt“. Po tome ćete i Vi i Vaše djelovanje ući u povijest nedemokratskih tendencija u 21. stoljeću, a ja ću za to biti jedan od važnih svjedoka da ste to radili.

Naime, jako me pogodilo licemjerje i nelogičnost Vašega obrazloženja odbijanja moje pritužbe na rad Faktografa. Sada, kad se pojavljuje sve više dokaza da sam ja s mojom procjenom (da je virus pobjegao iz laboratorija u Wuhanu) bio u pravu, pitam se što ćete napraviti u odnosu na nepravdu koju ste mi učinili.

Dokazi da sam u vjerojatno bio u pravu množe se iz dana u dan (donekle sumirani u članku https://direktno.hr/direkt/state-department-ima-dokaze-peking-sest-godina-planirao-osvajanje-svijeta-bioloskim-oruzjem-korona-virus-232166/) i ja se pitam sljedeće:

1) budući da se dokazi množe i da potječu od relevantnih i vrlo autoritativnih izvora (npr. State Department SAD-a), kojom logikom Vi podržavate postupak Faktografa prema meni zanemarujući slobodu i autoritet mišljenja svih tih izvora? Koja je razlika između američkog State Departmenta i glasovitih svjetskih znanstvenika i – mene – da se meni ograničava isto mišljenje koje oni javno iznose i o tome i knjige pišu?

>Barbara Jonjić: Faktograf.hr za Tomaševića skače. Jasno, di će suza nego na oko

Smatram da je to razlog da svoju odluku od 16. travnja 2021. trebate promijeniti, zaustaviti Faktograf i meni se ispričati. Nadasve, kao što sam u prijavi tražio, zar nije Vaša dužnost (Pučka pravobraniteljica!) da od Ustavnog suda Republike Hrvatske zatražite mišljenje je li djelovanje Faktografa protudemokratsko (protiv slobode mišljenja i govora), dakle protuustavno i time nedopustivo?

2) Kad (ako) se jednoga dana dokaže da je virus pobjegao iz kineskog laboratorija u tijeku rada na njegovoj „gain of function“ (dodavanja funkcija – zloćudnosti), za što sam ja u mojemu članku i objašnjenjima koja su slijedila nakon Faktografova nasilja naveo izvore iz kojih sam to shvatio (publikacije kineske znanstvenoistraživačke skupine koju je vodila dr. Shi Zhengli), što ćete učiniti u odnosu na moj „slučaj“ i nepravdu koju ste mi Faktograf i Vi učinili? Hoćete li mi se javno ispričati? Hoćete li dati neopozivu ostavka na svoj položaj Pučke pravobraniteljice? Hoćete li Faktograf krivično prijaviti DORH-u za djela nasilnog suzbijanja slobode mišljenja i govora, lažne optužbe i protudemokratsko djelovanje financirano sredstvima izvan Republike Hrvatske?

I Vi i ja (nažalost i Faktograf) živimo u slobodnoj i demokratskoj zemlji i imamo ista prava. Razlika je samo u tome da ste Vi plaćeni da štitite ta moja prava. A Vi pomažete njihovo ugrožavanje. Razmislite malo o tome. O ljudskim pravima ja ne znam manje od Vas, ne cijenim ih manje od Vas i ne dam ih ni Faktografu ni Vama. Niti ikome. Zato i jesmo čeznuli za slobodnom i demokratskom državom i ljuto se za nju borili kad je napadnuta oružjem. Uvjeravam Vas da će je hrvatski građani, dakle i ja, jednako ljuto braniti i u miru tko god je i čime god je ugrozio kao slobodnu i demokratsku. U mojemu slučaju to znači da se nikad ne ću pomiriti s Faktografovim i Vašim postupcima”; ističe prof. dr. sc. Matko Marušić u svom dodatku prijave Faktografa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.