Profesor na političkim znanostima u Zagrebu bi u EU parlamentu predstavljao – Srbiju

Foto: Facebook, Dejan Jović

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) Milorada Pupovca početkom travnja predstavila je listu za europarlamentarne izbore, a na drugom mjestu našao se prof. dr. sc. Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, koji je i gostujući profesor na beogradskom Fakultetu političkih znanosti.

Kandidat za hrvatskog zastupnika u EU parlamentu na svom Facebook profilu podsjetio je na dvije godine star komentar europarlamentarne zastupnice Marijane Petir o tome kako je Hrvatska bila primorana blokirati srpski ‘mali Haag’. Uz podjelu tog komentara prof. dr. sc. Dejan Jović napisao je: “Kako o Srbima govore sadašnji zastupnici u Evropskom parlamentu? Evo, npr. Marijana Petir. Srbi su bili bahati. Moramo ih blokirati. Predstavlja li Marijana Petir i nas?

Naime, Marijana Petir je 2016. godine u emisiji Otvoreno kazala kako je Hrvatska je trebala Srbiji uvjetovati nastavak njenog europskog puta ukidanjem članaka 2 i 3 tzv. ZORZ-a koji joj daje ovlasti malog Haaga, dok je s druge strane Milanovićeva Vlada odbila postavljati uvjete Srbiji za ulazak u EU.

Foto: snimka zaslona

Podsjetimo, dan uoči predstavljanja liste za europarlamentarne izbore Milorad Pupovac ustvrdio je da SDSS može ući u EU parlament te pritom ustvrdio – ‘To bi bilo veliko postignuće za sve Srbe u bivšoj Jugoslaviji’.

Tko je prof. dr. sc. Dejan Jović?

Prof. dr. sc. Dejan Jović danas radi na Fakultetu političkih znanosti, te predaje predmete poput Uvod u međunarodne studije, Analiza vanjskih politika i na poslijediplomskom studiju predmet Hrvatska vanjska politika. Stipendije i potpore primao je od Britanske Akademije, Fondacije Carnegie, Umjetničkog i humanističkog vijeća te Otvorenog društva Georgea Sorosa.

On je također urednik časopisa Političkih misli koji je objavio rad o konzervativno-političkim pokretima u Hrvatskoj, a koji je sadržavao lažne informacije o udruzi “U ime obitelji” te je član Hrvatskog politološkog društva.

Konzultant je Ekonomsko-obavještajne jedinice (Economist Intelligence Unit). Njegovo znanje koristilo je nekoliko britanskih konzultantskih firmi, a povremeno i ministarstvo vanjskih poslova i Commonwealtha vlade Ujedinjenog Kraljevstva, navodi se u njegovoj biografiji.

Prof. dr. sc. Jović lani je sudjelovao na sastanku predsjednice Kolinde-Grabar Kitarović i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tokom njegovog službenog posjeta Hrvatskoj. Na sastanku je sudjelovao u svojstvu predsjednika Savjeta Političke akademije Srpskog narodnog vijeća, kao delegat petnaestoro srpskih prolaznika te akademije.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske uručio mu je otkaz 2014. godine kada je u svom časopisu Politička misao objavio osobni komentar povodom škotskog referenduma o neovisnosti u kojem je zaključio kako je hrvatski referendum 1991. godine bio “vrlo ne liberalan” i da nije bio održan u slobodnim i poštenim okolnostima.

Nadalje, on je u veljači ove godine čestitao Budimiru Lončaru na razbijanju Hrvatskog generalskog zbora kojeg su napustili generali Ivana Tolj i Ivana Kapular zbog šutnje o odlikovanju bivšeg ministra vanjskih poslova SFRJ koji je najpoznatiji po uspješnom lobiranju za nametanje embarga Hrvatskoj glede nabave oružja u jeku velikosrpske agresije.

Foto: snimka zaslona

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr