Profesor s FPZG-a, GONG-ov Zakošek, bio u sukobu interesa!

Zagreb, 08.12.2017 - U povodu Meðunarodnog dana borbe protiv korupcije udruga GONG održala je ispred Hrvatskog sabora konferenciju za novinare. Na fotografiji predsjednik Vijeæa GONG-a Nenad Zakošek i izvršna direktorica GONG-a Jelena Berkoviæ. foto HINA/ Denis CERIÆ /dc

GONG-ovi Nenad Zakošek i Goran Čular s Fakulteta političkih znanosti (FPZG) bili su u sukobu interesa, te su u slučaju stjecanja doktorata Davorke Budimir grubo kršili prava, ustaljene procedure i nisu poštovali zakonske rokove, zaključio je Odbor za etiku u znanosti i viskom obrazovanju.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [802.99 KB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.17 MB]

Isti taj Zakošek u petak je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije održao konferenciju za novinare o korupciji.

“Podržavam prijedlog GONG-a da Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju mora objavljivati akte i informacije o svom radu”, priopćila je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

“Znanost i visoko obrazovanje područja su od iznimne važnosti za razvoj boljeg društva, i njihovo djelovanje mora biti transparentno. I na vlastitu sam primjeru osjetila važnost djelovanja Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju”, ističe Budimir.

“Taj je odbor zaključio da je u mojem slučaju stjecanja doktorata znanosti na Fakultetu političkih znanosti došlo do grubih kršenja prava, ustaljene procedure, te nepoštivanja svih zakonskih rokova. Odbor je naveo da je institucija izgubila jedan primjerak predane disertacije. Pojedinci koji su bili uključeni u postupak nalazili su se u višestrukim sukobima interesa, Nenad Zakošek kao moj mentor, te Goran Čular kao predsjednik povjerenstva za ocjenu rada”, dodala je.

“Nenad Zakošek je bio ne samo moj mentor već i dekan fakulteta, voditelj mog studija, predsjednik povjerenstva za ocjenu podobnosti teme i kanditata, a istovremeno je i predsjednik Vijeća GONG-a. Goran Čular bio je u to vrijeme prodekan fakulteta, tajnik studija, član povjerenstva za ocjenu podobnosti teme i kandidata, te predsjednik povjerenstva za ocjenu rada, a u to vrijeme i zamjenik predsjednika Vijeća GONG-a”, navodi.

“To znači da su istovremeno obavljali upravljačke, organizacijske i znanstvene aktivnosti, a svakodnevno su kao stručnjaci i civilni aktivisti prisutni u javnom prostoru kao zagovaratelji transparentnosti i integriteta institucija. Unatoč činjenici da je Rektorat Sveučilišta u Zagrebu bio upoznat sa situacijom na ovom fakultetu nikada nije reagirao i zaštitio me kao studenta i osigurao ostvarivanje mog prava na obrazovanje”, ističe.

“Nedopustivo je da u javnom prostoru na transparentnost i učinkovitost institucija pozivaju oni koji svojim primjerom nisu bili u stanju voditi visokoškolske institucije, oblikovati ih i pripremati za obrazovanje i stvarni građanski odgoj i aktivizam temeljen na pozitivnim društvenim vrijednostima poput poštenja i odgovornosti”, zaključuje Budimir.

Davorka Budimir: Zakošek nije dao da doktoriram jer sam dokazala da je hrvatska politička elita nastala iz SKH

”Docent, doktor Goran Čular, bio je predsjednik povjerenstva za ocjenu moga rada, a u isto je vrijeme obavljao dužnost prodekana Fakulteta političkih znanosti i potpredsjednika Vijeća GONG-a! Dva čovjeka i jedna institucija držali su sve u Hrvatskoj! Profesori s fakulteta bili su ti koji su ustanovili institucije RH. Oni su uspostavili sustav, zbog čega su me, prema svemu sudeći, i onemogućili da dovršim svoj doktorski rad. Nisu htjeli ocijeniti moj rad, pa nisam mogla ni doktorirati. Rok za ocjenu rada je 60 dana. Vijeće je odobrilo da se moj rad može ocijeniti još u travnju 2014. godine. No, ni no do ožujka slijedeće godine oni moj rad nisu ocijenili, zbog čega sam morala prekinuti postupak. Zakošek mi je prije toga otvoreno rekao da ću hrvatsku političku elitu moći istražiti tek kada svi ti ljudi umru. Tako mi 27 godina nakon stvaranja države ne smijemo istraživati kako je ona nastala! Žalosno je da je više znanstvene i istraživačke slobode bilo 1990. nego danas”, rekla je ranije za Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr