Pula: Tko je nezavisni Filip Zoričić, novoizabrani gradonačelnik

Filip Zoričić
Pula, 30.05.2021 - Nakon 20 godina IDS je izgubio vlast u Puli, jer je novi gradonaèelnik nezavisni Filip Zorièiæ (C) pobijedio Elenu Puh Belci, dok je stranka zadržala mjesto župana s 54 glasova prednosti koliko je Boris Miletiæ osvojio više od Danijela Feriæa (SDP) koji traži ponovno prebrojavanje glasova. Miletiæ je veèeras èestitao svim novoizabranim gradonaèelnicima i naèelnicima, kao i svojem protukandidatu Danijelu Feriæu na izbornom rezultatu. "Osobno æu, nakon ovih izbora, staviti svoj mandat na raspolaganje predsjedništvu stranke, analizirat æemo veæ u narednim danima što se dogodilo i odluèiti kako dalje" - kazao je komentirajuæi izrazito lošu izbornu noæ IDS-a novoizabrani istarski župan, i predsjednik stranke Boris Miletiæ. foto HINA/ Daniel SPONZA/ ik

Veliko iznenađenje lokalnih izbora nezavisni je Filip Zoričić koji je izabran za novog gradonačelnika grada Pule, pobijedivši IDS-ovu kandidatkinju Elenu Puh Belci.

U prvom je krugu lokalnih izbora osvojio 18,26 posto glasova te izborio prolaz u drugi krug, u kojem se borio za gradonačelnika Pule s vodećom Elenom Puh Belci (IDS, ISU – PIP, Zeleni), koja je imala 35,01 posto podrške.

Uoči drugog kruga, Jutarnji list objavio je intervju sa Zoričićem.

Nezavisni Filip Zoričić, inače ravnatelj pulske Gimnazije, u drugi krug izbora išao je s velikim optimizmom.

– Očekivao sam, ali ipak sam se nadao da će donekle ostati u okviru fer utrke. Ne mislim na protukandidatkinju, koliko na stranačku mašineriju i neke istaknute pojedince IDS-a koji su išli nisko, rekao je Zoričić.

O prozivkama da je desničar

– Desničarem me prozivaju pojedinci iz IDS-a koji niti me znaju, niti su oni po čemu ljevičari. Radi su o plašenju birača, neznanju i provokaciji koja im nije koristila u tom činu.

O tužbi protiv IDS-a

– Posljednji istupom ušli su u obitelj i to više nije nadmetanje, već zadiranje u zabranjenu zonu. To je za sud i tamo će morati okajati grijehe.

O suradnji s Možemo

– Možemo Pula je tim prijedlogom pokrenuo priču suradnje naprijed i odškrinuo vrata suradnji koja može imati većinu u Vijeću. To je u redu i vjerujem da će doći do dogovora. Vjerujem da ćemo Možemo Pula, SDP i mi formirati većinu u Vijeću i okupiti se oko jasnog programskog Sporazuma. Što se tiče svjetonazora sva tri partnera, mislim da je to samo bogatstvo, a da će svjetonazor o pogledu i funkcioniranju grada biti isti u kontekstu transparentnosti, borbe protiv klijentelizma i korupcije.

Tko je Filip Zoričić?

Filip Zoričić rođeni je Splićanin koji je u Pulu došao tijekom studija te je ondje nastavio živjeti i osnovao obitelj. Ravnatelj je pulske gimnazije, profesor je mentor hrvatskoga jezika i književnosti i povijesti, doktor interdisciplinarnih humanističkih znanosti. Doktorirao na temu ideje i života Vlade Gotovca.

Član je Matice hrvatske, instituta Vlado Gotovac, član Akademije za politički razvoj vijeća Europe. Osnivač Memo muzeja u Puli… Do sada je obnašao dužnost nezavisnog vijećnika u mjesnom odboru Stari grad Pula. Oženjen i otac dvoje djece.

”Pula je grad s karizmom i, kao takav, trebamo ga poštovati, u gradu i za grad živjeti”, izjavio je jednom prilikom Zoričić.

Poznati pulski profesor hrvatskog jezika i povijesti Filip Zoričić u fokus javnosti prvi je put dospio prije četiri godine kad je pohvalio maturante svoje škole zbog poteza koji je zaslužio nagradu za fair play godine.

Naime, Zoričiću je u školskoj knjižnici ostao test te ga je netko našao i odnio maturantima kako bi imali pitanja za test koji su trebali pisati. No učenici se nisu odlučili za liniju manjeg otpora, odnosno naštrebali pitanja koja su procurila te se pojavili na testu, već su mu vratili test, a nakon toga ih je šokirani Zoričić javno pohvalio na Facebooku.

Poljuljan IDS u Istri

IDS, osim što više neće imati gradonačelnika Pule, izgubio je i mjesto gradonačelnika Pazina, a nova gradonačelnica dolazi iz platforme Možemo, to je Suzana Jašić, jedna od osnivačica i nekadašnja izvršna direktorica GONG-a, koja je nakon 100 posto prebrojanih biračkih mjesta dobila 1.812 glasova, a IDS-ov Renato Krulčić 1.657 glasova.

Novi gradonačelnik Buzeta bit će bivši IDS-ovac Damir Kajin, koji je kao kandidat SDP-a uvjerljivo pobijedio nezavisnog Deana Prodana.

Novi načelnik Gračišća bit će nezavisni Ivan Jeromela, koji je uvjerljivo porazio IDS-ovog kandidata Ivana Mijandrušića.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr