Pupovac kaže da je spreman odgovarati za svoja djela: Hoće li odgovarati za sukob interesa?

Foto: UiO

“Zahtjevi dviju braniteljskih udruga za tematskom raspravom u Hrvatskome saboru”, tema je konferencije za novinare koju je za točno u podne u Saboru zakazao zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Zna li možda Milorad Pupovac gdje počiva hrvatski mučenik dr. Ivan Šreter?

“Izjavu dosad nisam davao dok nisam ocijenio da ona neće doprinositi pojačanju buke”, kazao je na početku konferencije Pupovac.

“Možda je vrijeme da se o nekim stvarima počne govoriti…”, rekao je Pupovac pa podsjetio na početak svog političkog puta.
Više je puta istaknuo da je zastupnik u 6. mandatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prisegao sam šest puta na hrvatski Ustav. Onaj kome to nije dovoljno, neka se zamisli u čemu je problem. Ja za svoje riječi i djela kanim odgovarati, ali za tuđe ne!”, rekao je između ostalog Milorad Pupovac, koalicijski partner HDZ-ovog Andreja Plenkovića.

Do kada će se tjednik Novosti financirati novcem hrvatskih građana?

Jedna te ista osoba sjedi u Savjetu za nacionalne manjine, koji raspoređuje sredstva; u saborskom Odboru koji kontrolira dodjeljivanje sredstava – i pritom je predsjednik Srpskog narodnog vijeća koje dobiva novac. To je Milorad Pupovac“, sažeo je u par rečenica odvjetnik Krešimir Planinić HRT-ovoj emisiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto je slično u jednog drugoj emisiji rekla i Željka Markić: “Imate istu osobu u tri institucije – jedna daje novac, druga prima novac, a treća kontrolira kako ova prva daje novac.” Ovdje je, ponovno, riječ o Miloradu Pupovcu, predsjedniku Srpskog narodnog vijeća.

> Dodjeljivanje sredstava SNV-u: Dokumenti dokazuju da se Milorad Pupovac nije izuzeo od glasovanja

Na temelju prijave U ime obitelji, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa pokrenulo je postupak protiv Milorada Pupovca jer je kao član Savjeta za nacionalne manjine na sjednici u svibnju 2016. godine odlučivao o dodjeli više od 3 milijuna kuna Srpskom narodnom vijeću čiji je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljem prijave udruge U ime obitelji iz veljače 2017., Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postpupak protiv Milorada Pupovca, jer je kao član Savjeta za nacionalne manjine sudjelovao u donošenju odluke o dodjeli sredstava (većih od 3 milijuna kuna) iz državnog proračuna Srpskom narodnom vijeću, čiji je on predsjednik.
U prijavi se također navodi i da je Milorad Pupovac član saborskog Odbora za nacionalne manjine, koji kontrolira način na koji se troše dodjeljena sredstva.

U ime obitelji prijavila privatni i javni sukob interesa kod dužnosnika prof. dr. sc. Milorada Pupovca u obnašanju dužnosti

Zastupnik mađarske nacionalne manjine izuzeo se pri odlučivanju o dodjeli sredstava, ali Pupovac nije

U Odluci se navodi da je Milorad Pupovac počinio propust kao državni dužnosnik, “jer se nije izuzeo iz odlučivanja, čime je “propustio zaštititi vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene dužnosti, kao i povjerenje građana”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokument Povjerenstva također navodi kako se zastupnik mađarske nacionalne manjine, Šandor Juhas, izuzeo od odlučivanja o dodjeli sredstava. Istovremeno, Pupovac to isto nije učinio.

U nastavku možete pročitati odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [479.51 KB]

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa: pokrenut proces protiv Pupovca, za Plenkovića, Petrova, Krstičevića i Grabar-Kitarović odbačene prijave

Podsjetimo, prijavu protiv Milorada Pupovca zbog sukoba interesa udruga U ime obitelji podnijela je 15. veljače, a sadržaj prijave i izvještaj o o zloupotrebi proračunskog novca namijenjenog srpskoj nacionalnoj manjini možete pročitati u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [694.90 KB]

Dužnosnik na kojeg se odnosi prijava sukoba interesa:

saborski zastupnik, prof. dr. sc. Milorad Pupovac

Sadržaj prijave:

Savjet za nacionalne manjine je na sjednici održanoj 5. 5. 2016. donio Odluku o rasporedu sredstava osiguranih u državnom proračunu Republike Hrvatske za 2016. godinu (NN br. 26/16), na temelju čl. 35. stavka 4. i čl. 36. stavka 11. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina (NN, br. 155/02 i 80/10), kojom je dodijelio Srpskom narodnom vijeću 3.590.000,00 kuna. S obzirom da je g. Milorad Pupovac bio u istom tijelu koje je dodjeljivalo financijska sredstva i u tijelu koje je financijska sredstva primilo, on se nalazi u sukobu interesa. G. Pupovac je također u sukobu interesa kao član Savjeta za nacionalne manjine (dalje: Savjet) i kao član saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina (dalje: Odbor). Savjet Odboru dostavlja Godišnje izvješće o utrošku sredstava osiguranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske, što znači da g. Pupovac kao član nadležnog tijela (Odbora) odlučuje o usvajanju Izvješća koje podnijelo tijelo kojeg je on član (Savjet), a odnosi se na trošenje sredstava dodijeljenih tijelu kojeg je on predsjednik (Srpskom narodnom vijeću), čime je g. Pupovac u sukobu interesa.

Dokazi:

-Internetska stranica saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, iz koje je vidljivo da je saborski zastupnik prof. dr. sc. Milorad Pupovc član toga Odbora: http://www.sabor.hr/odbor-za-ljudska-prava-i-prava-nacionalnih-man-9
– Internetska stranica Srpskog narodnog vijeća, iz koje je vidljivo da je prof. dr. sc. Milorad Pupovac predsjednik toga tijela: http://snv.hr/o-vijecu/struktura-vijeca
-Internetska stranica Savjeta za nacionalne manjine, iz koje je vidljivo da je g. Pupovac član Savjet za nacionalne manjine 2017.g.: http://www.savjet.nacionalne-manjine.info/clanovi.php

Dokazi u privitku:

Odluka o rasporedu sredstava osiguranih u državnom proračunu Republike Hrvatske za 2016. godinu

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.24 MB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.29 MB]

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.