Pupovčevo viđenje problema Srba u Hrvatskoj: ‘Sve izraženiji historijski revizionizam, nazivanje ćirilice agresorskim pismom…’

Foto: Snimka zaslona

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac u autorskom istupu za beogradsku Politiku iznio je s kojih su pet prioritetnih pitanja, prema njegovom mišljenju, suočeni Srbi u Hrvatskoj.

U tekstu objavljenom u tjednu nakon obilježavanja operacije Oluja navodi da situacija nije dobra jer je, nakon oslobađajućih presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i ulaska Hrvatske u EU “zaustavljen napredak u ostvarivanju izgubljenih i neostvarenih prava Srba u Hrvatskoj”.

Prvi problem, po Pupovcu, je u nepoštivanju međunarodnih sporazuma od strane Hrvatske i EU-a.

Kao drugi problem vidi “sve izraženiji historijski revizionizam”, a kao treći “obrazovnu i jezičnu ravnopravnost Srba u Hrvatskoj”. Ističe da se u Hrvatskoj ćirilica naziva “agresorskim pismom” te da je to potpuno zaustavilo službenu upotrebu ćiriličnog pisma i srpskog jezika.

Četvrti problem po Pupovcu je sistematsko zapostavljanje u ratu devastiranih srpskih sredina, a posljednji, peti prioritet predstavlja razvijanje antisimilacijske politike.

Pupovac napada Plenkovića: Tražim objašnjenje zašto je Vlada financirala Thompsonov koncert koji veliča ustaški režim!

Podsjetimo, SDSS podržava Vladu, ali je Pupovac nedavno napao Plenkovića.

Upitan, za televiziju N1, da komentira činjenicu da je Vlada Andreja Plenkovića koju podržava financirala koncert Marka Perkovića Thompsona u Slunju povodom 22. obljetnice Oluje, SDSS-ov Milorad Pupovac rekao je da je to nespojivo s koalicijskim sporazumom i da će o tome razgovarati s partnerima u Vladi.

“To nam ne može biti zajedničko, nije nam zajedničko, to je daleko od onoga što nas je približilo i oni koji omogućavaju to moraju biti svjesni da to ne može biti zajedničko i da neće biti zajedničko”, poručio je Pupovac.

(VIDEO) U ime obitelji: Novosti SNV-a zloporabile proračunski novac namijenjen srpskoj nacionalnoj manjini

U veljači ove godine udruga U ime obitelji održala je konferenciju za tisak o zloupotrebi 3,2 milijuna proračunskog novca koji je Savjet za nacionalne manjine za 2016. dodijelio Srpskom narodnom vijeću za tiskanje tjednika Novosti u sklopu ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina, što uključuje promicanje jezika, običaja i kulture manjinskih naroda.

Dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji naglasila je tada kako u kriterijima prema kojima je Savjet za nacionalne manjine dodijelio 31.819.500 kuna za projekte iz 2016. godine jasno stoji da je jedna od temeljnih zahtjeva za dodjelu sredstava promicanje vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske te unapređivanje tolerancije, dok je sankcija za udruge koji su svojim radom promicale netolerantnost prema drugim nacionalnim manjinama ili pripadnicima većinskog naroda obustava financiranja i gubitak prava na prijavu za sredstva Savjeta za nacionalne manjine na tri godine.

Pozivajući se na navedene kriterije, Izvještaj koje je sastavila udruga U ime obitelji ukazuje na brojne eksplicitne primjeri izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr