Pupovac napada Plenkovića: Tražim objašnjenje zašto je Vlada financirala Thompsonov koncert koji veliča ustaški režim!

Foto: Fah; fotomontaža: narod.hr

Financiranje koncerta Marka Perkovića Thompsona u Slunju povodom 22. obljetnice Oluje bit će predmet razgovora SDSS-ova Milorada Pupovca te HDZ-ova šefa i premijera Andreja Plenkovića u čijoj su Vladi partneri i HNS-ovci, piše N1.

Milorad Pupovac koji je po kvoti zastupnika nacionalnih manjina ušao u Sabor, a onda i u sporazumu s vladajućim HDZ-om nastavlja svoju politiku i ponovno na red poziva premijera Plenkovića. Zahtijeva ni manje ni više nego da objasni Pupovcu zašto je Vlada financirala koncert u Slunju u sklopu proslave Dana pobjede.

> (VIDEO) Pogledajte spektakularni Thompsonov koncert iz Slunja: ‘S Olujom u srcu’

Upitan, za televiziju N1, da komentira činjenicu da je Vlada Andreja Plenkovića koju podržava financirala koncert Marka Perkovića Thompsona u Slunju povodom 22. obljetnice Oluje, SDSS-ov Milorad Pupovac rekao je da je to nespojivo s koalicijskim sporazumom i da će o tome razgovarati s partnerima u Vladi.

> Pupovac tvrdi: Tek će dijalog dva naroda i države o najtežim temama biti pobjeda

“To nam ne može biti zajedničko, nije nam zajedničko, to je daleko od onoga što nas je približilo i oni koji omogućavaju to moraju biti svjesni da to ne može biti zajedničko i da neće biti zajedničko”, poručio je Pupovac, koji je u nedjelju bio na komemoraciji u Uzdolju južno od Knina za sedmoro mještana srpske nacionalnosti za koje je Documenta nedavno podnijela kaznenu prijavu DORH-u.

> Documenta obmanjuje, a Hrvatima je dosta ucjena iz “civilnih udruga” – evo odgovora DORH-a!

On na tu konstataciju odvraća: “Jedna je stvar koncert, a druga je stvar ono što se na koncertu događa. Ako je Vlada odlučila da financira neki koncert, onda mora voditi računa o tome da taj novac bude utrošen onako kako treba biti utrošen, a ne za veličanje zločinačkog režima kakav je bio ustaški režim za vrijeme NDH“.

Daleko je, dodao je, od onoga što nas je približilo da postoje koncerti na kojima će se uzvikivati “Za dom spremni,” ili okupljanje bilo kojim povodom a posebice povodom “Oluje” na kojima će se “čuti uzvikivanje i slavljenje ustaškog, fašističkog kvislinškog režima.”

Pupovac je rekao i kako ne izbjegava izraziti suosjećanje prema stradalim Hrvatima u ratu od 1991. do 1995. godine, te poručio da će tek dijalog dva naroda i države o najtežim temama biti pobjeda.

Na istoj komemoraciji u propovijedi protonamjesnik Stanko Antić je, osvrćući se na “Oluju”, istaknuo kako “čisto sumnja da će Srbi ikada slaviti protjerivanje 250.000 svojih sunarodnjaka.”

Nadamo se i molimo Boga da Srbi u ovim krajevima više nikad ne stradaju kao u posljednja dva rata, iako svi vidimo da država prešutno blagosilja vaspostavljanje ustaštva, te se ponovo u društvu većinskog stanovništva nameće pitanje konačnog rješenja za Srbe u Hrvatskoj”, poručio je.

> Višnja Starešina: Oluja i lobotomiranje pobjednika

Gledajući kako uoči obilježavanja 22. obljetnice Oluje, glasnogovornici “Olujom” poraženog velikosrpskog projekta i baštinici jugoslavenskog komunističkog naslijeđa i nasljedstva, još jednom uspijevaju u javnom prostoru nametnuti svoj tonalitet obilježavanju obljetnice oslobođenja države izučavanje jedne druge operacije nameće se kao nužnost i potreba, istaknula je Višnja Starešina.

Operacija bi se mogla radno nazvati – Lobotomiranje pobjednika. Valjalo bi izučiti: kako je moguće da (vojno) poraženi projekt, unatoč minornoj potpori u hrvatskom narodu, nakon dvadesetak godina uspijeva upravljati glavom pobjednika. Pritom je iznimno važno da operaciju izuče upravo na američkim sveučilištima. Barem su dva razloga za to. Prvo, na hrvatskim sveučilištima operaciju “Lobotomiranja pobjednika” i ne mogu vjerodostojno izučiti jer su sami iznimno uključeni u njezinu provedbu. I drugo, američka politika nije bila samo hrvatski partner u operaciji “Oluja”, već je jednako toliko bila partner i u operaciji.

“Lobotomiranje pobjednika”. Uz značajnu američku potporu i američki novac, aktivisti jugoslavenskog komunističkog režima u Hrvatskoj postali su glasnogovornici i mjerna jedinica slobode medija, ljudskih prava i demokracije, a suradnici komunističkih tajnih službi preobratili su se u humanitarne aktiviste.

Kao obrazac operacije “Lobotomiranja pobjednika” može poslužiti i ovogodišnje obilježavanje 22. obljetnice “Oluje”. Obljetnicu karakterizira mogućnost novih (ratnih) sukoba u najbližem hrvatskom susjedstvu. Ne može se isključiti niti nova runda oružanih sukoba na Balkanu. Uostalom, i američki potpredsjednik Mike Pence je ovih dana sa sastanka premijera država Jadranske povelje, iz Crne Gore poslao poruku o skorom raspletu (ili novom zapletu) na zapadnom Balkanu, kada će se vidjeti tko će poći prema Zapadu, a tko prema Istoku.

Hrvatska je ponovo pred značajnim sigurnosnim izazovom, upozorava Višnja Starešina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1