Radman želi otpustiti novinarku iako je jednu opomenu dobila ni kriva ni dužna

NAROD.HR

Programsko vijeće HRT-a zatražilo je očitovanje od Glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana nakon što je upoznato sa slučajem novinarke Helene Krmpotić, koja im se požalila na sustavni mobing na HRT-u i na niz nevjerojatnih nepravilnosti, koje su dovele do situacije kada ravnatelj poziva svoju zaposlenicu na obranu jer joj slijedi otkaz prouzročen “skrivljenim ponašanjem radnika”.

HRT je 24. lipnja 2014. godine zaprimio dopis Ministarstva socijalne politike i mladih, i to iz kabineta ministrice, u kojem se ističe navodno neprofesionalno ponašanje novinarke tijekom javnog potpisivanja Ugovora s udrugama i spomenutim ministarstvom o financiranju trogodišnjeg programa, održanog u hotelu Internacional 20. lipnja 2014. godine.

Navodno je, dok su okupljeni novinari čekali potpredsjednicu Vlade RH Milanku Opačić, Helena Krmpotić na ministričin račun uputila niz uvredljivih riječi kao i na račun Vlade i nekolicine ministara.

No, nadležna urednica Unutarnje politike Andreja Arežina Grgičević nije Helenu Krmpotić poslala da poprati spomenuti događaj nego da isključivo ministricu pita je li točna tvrdnja sindikalnog čelnika Preporoda koji je na HTV-u izjavio kako su ga zbog zahtjeva za referendum protiv outsorcinga zvali i podršku pružili i neki članovi Vlade.

Nakon upućenog pitanja, ministrica Opačić se okrenula i demonstrativno napustila dvoranu, bez da je odgovorila na pitanje novinarke HRT-a, što je urednica Dnevnika iskoristila isti dan i objavila u toj središnjoj informativnoj emisiji.

Da nije bilo neprimjerenog govora i obraćanja ministrici potvrdili su svojim ovjerenim izjavama kod javnog bilježnika i članovi HRT-ove ekipe – eng snimatelj i tonski snimatelj.

Dvije opomene pred otkaz u godinu dana

U zadnjih godinu dana Helena Krmpotić dobila je dvije opomene pred otkaz. Prvu, jer joj je netko od kolega ušao na otvoreni Facebook profil i dopisao neprimjerene rečenice na račun Vlade, što je prijavila policiji i predmet je istrage.

Drugu prije nekoliko mjeseci jer je navodno neprimjereno novu šeficu USKOK-a Tamaru Laptoš stavila u kontekst osobe pogodne za to radno mjesto zbog činjenice da nije udata i nema djece.

Krmpotić taj dio teksta nije napisala, nego su ga urednice Dnevnika 3 izmijenile, ali, kako su rekle, ne s namjerom da na bilo koji način obezvrijede šeficu USKOK-a Laptoš nego u navođenju niza njezinih vrlina usput spomenu kako je biti šefom USKOK-a beskrajno zahtjevno, pa će joj činjenica da nema svoju obitelj biti olakotna.

Hijerarhija na televiziji je vrlo jasna, novinar ne može otići čitati tekst niti ga montirati bez da na njega stavi kvačicu odnosno tekst odobri ili urednik-voditelj ili back-urednik.

No, za taj slučaj opomenu pred otkaz dobila je Helena Krmpotić, a urednice Dnevnika poslane su na radionicu o ravnopravnosti spolova.

U prvih 17 godina rada Helena Krmpotić, inače samohrana majka, nije dobila nijednu opomenu, a sad u godinu dana – već treći sumnjivi slučaj.

Programsko vijeće podsjetilo Radmana

Programsko vijeće u zahtjevu za očitovanje podsjetilo je Radmana da je “u slučaju neprimjerenih kvalifikacija vezano uz ravnateljicu USKOK-a  Tamaru Laptoš utvrđeno kako je sporne kvalifikacije nadopisala urednica Dnevnika 3, a ne novinarka kojoj se to stavlja na teret”.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr