Ranko Ostojić: nije rješenje vatrogastvo vratiti pod MUP

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas kako nije rješenje u tome da se vatrogastvo vrati pod MUP i da je potrebno donijeti neka nova zakonska rješenja te je čestitao svim sudionicima koordinirane akcije kojom je požar u Jankomiru stavljen pod nadzor.

„Prvo želim čestitati onima koji su sudjelovali u aktivnosti, a to je da su u vrlo kratkom vremenu, unatoč informaciji da je bila moguće kasna dojava uspjeli riješiti i staviti požar pod nadzor. On zapravo ni u ovim trenucima nije do kraja ugašen, ali moram reći da se vidjelo da je koordinirana akcija Državne uprave za zaštitu i spašavanje, vatrogasaca i dobrovoljnih vatrogasnih društava, profesionalnih postrojbi, uključivanjem MORH-a, policije, svih segmenata. Još jednom se pokazalo da Hrvatska ima sposobnost u ovim uvjetima i kroz ovu organizaciju riješiti takav slučaj. Mi ćemo u svakom slučaju mijenjati neke stvari, ali nije rješenje u tome da se vatrogastvo vrati pod MUP. Znači jačanje sustava Državne uprave za zaštitu i spašavanje i kroz određena nova zakonska rješenja ćemo napraviti“, rekao je Ostojić novinarima nakon seminara o sprječavanju mreža ilegalne imigracije u jugoistočnoj Europi .

Na pitanje novinara može li se politika voditi samo rezovima, a u smislu novog rebalansa proračuna koji priprema Vlada radi zahtjeva Europske komisije da se deficit dodatno sreže, a zbog kojeg će pasti gospodarski rast, ministar Ostojić je izjavio kako uz određene zahtjeve Europske komisije, Hrvatska ne smije ugroziti gospodarski rast.

„Postoji određeni limit i granica koju mi možemo prihvatiti i kroz sugestije koje stižu iz EU, ali pritom ne smijemo ugrožavati sve ono što bi zapravo ugrozilo i gospodarski rast. Mjeru između zahtjeva kroz ovo trogodišnje razdoblje prilagođavanja i ono što su interesi Republike Hrvatske jesu i tema pregovora. Zato se intenzivno pregovara, traži rješenje i siguran sam da imamo i svoje argumente koje bi trebala prihvatiti Europska komisija.“, rekao je ministar Ostojić

Na pitanje može li se dijelom problema deficita doskočiti i vraćanjem luksuznih automobila i jesu li oni nužni sustavu MUP-a, ministar Ostojić je odgovorio kako su automobili dio štednje jer se uzimaju na operativni leasing.

„Kad bi vraćanje automobila bilo rješenje, onda bi to davno napravili. Treba reći da se automobili uzimaju na operativni leasing, a ne kupuju, za razliku od prije i to je nešto što je štednja. Koliko god to čudno zvučalo, ali kad vi imate aute koji su osigurani da njihovo održavanje, vraćanje nazad i sve ostalo ne iziskuje druge troškove i to je rješenje. Mi smo imali 3500 automobili, sada ih imamo 2500. I uz ovaj sustav održavanja, stalno ih imamo u funkciji i nismo izgubili na učinkovitosti“, rekao je Ostojić.

Cilj seminara koji je danas održan u zagrebačkom hotelu Dubrovnik je daljnje jačanje regionalne suradnje u suzbijanju mreža koje pripadaju ozbiljnom organiziranom kriminalitetu i predstavljaju jednu vrstu zlouporabe teških životnih situacija.

„Ovaj je jedan u nizu seminara, radionica i konferencija koje radimo upravo na temu nezakonite imigracija. Ovo područje uvijek je bilo dijelom migracija koje su se kretale s raznih teritorija, ali važno je da u skladu s politikom Europske unije, borba protiv nezakonitih imigracija je jedan od prioriteta. U tom dijelu razmjena iskustava je, kako s kolegama iz Francuske, Njemačke, susjednih zemalja, za nas su izuzetno bitna i u tom vidim uspjeh i ove radionice.“, rekao je novinarima ministar Ostojić.

Problem nezakonitih imigracija ozbiljan je problem za Europsku uniju, a povećanje broja ilegalnih imigranata u EU je vezano za krize koje se događaju, kao što su „arapsko proljeće“, „sirijska kriza“ i Afganistan koji je kontinuiran, izjavio je ministar.

Ministar Ostojić osvrnuo se i na situaciju u Hrvatskoj što se tiče nezakonitih imigracija rekavši kako ono što je pozitivno, ali moramo znati da više nije bitno sad za EU, na koja vrata se ulazi. “Naime, Hrvatska ima veliki uspjeh, a to je da smo jedna od rijetkih zemalja koja bilježi pad ilegalnih imigranata. Zahvaljujući sposobnosti granične policije te izgradnje sustava Schengena, mi imamo pad od 30%. To je nezabilježeno u ovim trenucima za prošlu godinu, svi drugi bilježe porast, ali to ne rješava problem”, istaknuo je ministar.

“Moram reći da osim ove brojke koja je 30% niža, to je za nekih 1500 ilegalnih imigranata u Hrvatskoj manje u prošloj godini nego što smo ih imali i prije. Mi smo u 2011. godini imali skoro 1000 tražitelja azila, brojka za prošlu godinu je značajno manja, ali moram reći da je to trenutna situacija. Znači koliko god se možemo pohvaliti tim brojkama, nemojmo biti sigurni da se taj trend neće promijeniti kao što se mijenjaju situacije diljem Europe,“ zaključio je ministar Ostojić.

Dodao je kako smo sastavni dio EU pa prema tome svejedno je je li balkanska ruta u ovom trenutku ide preko Hrvatske ili preko Srbije u Mađarsku. “U tom dijelimo zajedničku sudbinu svih ostalih zemalja“, istaknuo je ministar.

Jedan od organizatora konferencije je Veleposlanstvo Francuske Republike u RH pa je francuska veleposlanica Michèle Boccoz, prokomentirala i situaciju s nezakonitim imigracijama u Francuskoj.

„Mi u Francuskoj pokušavamo imati jedan vrlo globalni pristup prema imigraciji. Kao što smo rekli, moramo voditi računa o legalnim, ali isto tako postoji i mreža nezakonitih imigracija koje su vezane i za opći kriminal. Vlada Republike Francuske sve nastoji i radi da pokušava što harmoničnije uključiti strance u francusko društvo. Međutim, moramo voditi račune i paralelno se borimo protiv ilegalnih kanala i mreža nezakonite imigracije, a što osigurava onima koji legalno dolaze da imaju harmonične uvjete. Najčešće ti kanali mreže nezakonite imigracije su vezane za opći kriminalitet, krijumčarenje raznim opojnim drogama i slično. Znači, mi moramo suzbijati te pojave. Ovaj seminar je isto tako dokaz i prilika da ojačamo i jačamo suradnju između naše države i RH jer ovo je jedan primjer naše dobre dosadašnje suradnje i nastojat će da će to biti i ubuduće.“, rekla je veleposlanica Boccoz.

Na seminaru koji traje dva dana izlaganja će održati predstavnici iz francuskih, njemačkih i hrvatskih nadležnih uprava kao i predstavnik regionalnog centra MARRI (Migration, Asylum, Refugees Regional Initiative) pred svojim kolegama iz Albanije, Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Srbije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: