Raspudić za Narod.hr: Spriječili smo zadnji čin sramotnog HDZ-ovog izbora ravnatelja HRT-a

Nino Raspudić
Foto: Fah

Jučerašnja burna sjednica Hrvatskog sabora prekinuta je nakon što su zastupnici oporbe skupno izašli za govornicu i tako je blokirali te time spriječili HDZ-ov izbor ravnatelja HRT-a.

Što ose točno događalo i zašto je oporbi HDZ-ov izbor ravnatelja HRT-a bio sporan razgovarali smo s Mostovim saborskim zastupnikom Ninom Raspudićem.

„U situaciji u kojoj je bivši glavni ravnatelj HRT-a, Kazimir Bačić u pritvoru koji mu se produžuje zbog korupcije, kad je ugled javnog RTV servisa srozan na najniže moguće grane, naša obveza, obveza Sabora kao nekog tko imenuje glavnog ravnatelja, bila je osigurati da se taj postupak provede kristalno čisto i zakonito.
Međutim, umjesto toga, HDZ je s ostatkom vladajuće većine cijeli proces vodio protuzakonito, protuposlovnički, mutno i vjerojatno koruptivno.

Sam tekst natječaja je, najvjerojatnije, protuzakonit jer ne sadržava odredbu Zakona o braniteljima iz 2018. koju je morao sadržavati, na što je upozorilo više pravnih stručnjaka, pa i s Pravnog fakulteta. Zatim, njihov favorit za kojega je bila javna tajna da je riječ o Robertu Švebu predao je nevaljanu dokumentaciju prilikom prijave na natječaj jer je tekst natječaja tražio ovjerenu izjavu kod javnog bilježnika da kandidat nije u sukobu interesa. On nije predao izjavu da kao kandidat nije u sukobu interesa nego drugačiju izjavu – da, ako bude izabran za glavnog ravnatelja HRT-a, neće biti u sukobu interesa jer će se tada odreći vlasničkog udjela u firmama koje on vodi, a koje ga dovode u sukob interesa (između ostalog on posjeduje 5 sportskih kanala).

“Svinjarija” – od početka do kraja

I sad, nakon svega toga, kao „šlag na kraju“, saborski Odbor za informiranje, u kojem vladajući imaju većinu 7-6, budući da 2 njihova člana nisu bila nazočna, deponirali su unaprijed glasove dok još nisu znali tko će sve biti predložen. Oporba je napustila sjednicu Odbora i oni su, unatoč tome što ih je bilo samo 5 od 13, dakle nisu imali kvorum, protivno čl. 50 st.1 Poslovnika, nastavili sjednicu i njih je 5 izabralo Šveba. Dakle, izravno su kršili saborski Poslovnik i kad smo pismenom predstavkom upozorili na to predsjednika Sabora i predsjednicu Odbora, nismo dobili nikakvo objašnjenje, nego su oni samo sljedeći dan zakazali „klona“ te sjednice, s istim dnevnim redom i na kojoj su izabrali kandidata Šveba u daljnju proceduru. Ostaje pravno neriješen status te prve sjednice. Dakle, riječ je o jednoj pravnoj i moralnoj „svinjariji“ od početka do kraja.

Treba još istaknuti, kandidat Šveb, osim što je u sukobu interesa, što i sam priznaje u svojoj izjavi, koja nije u skladu s onim što se traži natječajem, ima teški krimen iza sebe. Naime, dok je obnašao važnu funkciju na HRT-u 2009. zbog njega je HRT izgubio prava na prijenos Svjetskog rukometnog prvenstva koje se održavalo u Hrvatskoj, riječ je u sportu u kojem smo među najboljima na svijetu. A zapisnici jasno govore, riječima tadašnjeg glavnog ravnatelja, Vanje Sutlića, da je bilo odluka rukovodstva, da se uzme tzv. „model C“ – prijenos signala i prijenos prvenstva. I Šveb dobiva nalog da aplicira u ime HRT-a na taj Model C i on na svoju ruku to uopće nije napravio. Tako HRT, unatič odluci vodstva, nije dobio niti aplicirao na prava za prijenos Svjetskog rukometnog prvenstva. Dobio ih je RTL, Šveb je tada radi tog skandala dao ostavku i otišao s HRT-a, a godinama kasnije su njegove firme radile poslove za RTL. Dakle, eto o kakvoj osobi se radi i koga oni, nakon Kazimira Bačića guraju i to na način koji je u dijelovima protuzakonit i protuposlovnički.

Suočeni s tom situacijom, i nakon što su vladajući maknuli s dnevnog reda točku o Strategiji suzbijanja korupcije, dan nakon što je HDZ pravomoćno osuđen zbog korupcije, dakle, miču tu točku i guraju zadnji finalni čin te sramote od njihovog izbora ravnatelja HRT-a, mi u oporbi smo reagirali.

Budući da je ostao pravno nerazjašnjen status te prve sjednice Odbora gdje su glasovali o kandidatu protuposlovnički, bez kvoruma, nama nije ostalo drugo nego da opstruiramo raspravu. To nije bilo isplanirano puno unaprijed, jednostavno smo svi izašli i stali pred govornicu, a ostalo ste vidjeli.“ – ističe Raspudić i poručuje:

„Mi smo time što smo stali pred govornicu ‘de facto’ branili zakone i pravni poredak Republike Hrvatske“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.