Raspudić: Zašto sam prisiljen nositi masku, iako sam prebolio koronu?

Foto: Snimka zaslona

U Hrvatskoj je koronavirus preboljelo više od 140 tisuća ljudi, no i za njih vrijede pravila kojih se trebaju pridržavati jer nije poznato koliko imunitet traje.

Mostov saborski zastupnika Nino Raspudić ističe kako bi se za preboljele trebale uvesti nove mjere.

U javnom prostoru gdje smo s nepoznatima ne treba se slati loša poruka, ali u poznatom okruženju možda bi se mogle uvesti nove mjere za preboljele – smatra Raspudić koji je također imao koronu s blažim simptomima kao fit nepušač.

”Meni su pluća trenutno oslabljena, ali sam ja jučer cijeli dan u Saboru i prekjučer po šest sati u komadu morao nositi masku na ta oslabljena pluća iako znanstveno dokazano ne mogu se ni zaraziti niti prenijeti drugima. S vama bih se rukovao, naravno da bih, vjerujem da ste preboljeli, ja sam prebolio, dakle nas dvoje se možemo rukovati”, rekao je saborski zastupnik Nino Raspudić.

”Za sada još nemamo razvijena neka posebna pravila, ali smatramo da je i dalje potrebno pridržavati se mjera, tim više što sada znamo da je moguće i ponovno se zaraziti u razdoblju od šest mjeseci, a moguće i kraće”, rekao je član Vladina Znanstvenog savjeta Ozren Polašek za RTL. 

Raspudić: Stožer je željom za potpunim držanjem uzdi preuzeo i apsolutnu krivnju

Raspudić je u N1 Studiju uživo kazao je kako je nedopustivo to što Stožer nije niti jednom od početka pandemije Saboru podnio izvješće o svom radu, dok se u drugim europskim državama to odvija redovito.

Kazao je kako je znakovito što vladajući rasprave o zdravstvu stavljaju kao posljednje na dnevnom redu.

“Ritam dnevnih aktivnosti je znakovit. Tražili smo da Stožer podnese zaključak o svom radu. Jučer su to stavili zadnje na raspored, pa su važne teme dolazile u kasne večernje sate, dosta skriveno od javnosti. U 10 mjeseci kako pandemija hara Hrvatskom ni jedno izvješće nije podneseno Saboru. To je, koliko znam, jedinstven primjer u Europi.

Oni imaju želju da potpuno drže uzde u rukama, a time su preuzeli i apsolutnu krivnju za sve loše što se sada događa. Kada nisu htjeli aktivirati članak 17 Ustava, čudno je da nisu postupali po Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti. Oni djeluju po Zakonu o civilnoj zaštiti, pa odluke ne donosi ministar zdravstva nego jedan polurepresivni aparat”, rekao je Nino Raspudić.

Naglasio je kako se ispod žita odvija golemi biznis od početka pandemije.

“Nakon 13 tona opreme koja je kupljena na početku pandemije, na ostalih 40 tona kupljenih kasnije stavljen je znak tajnosti. Sve je kupovano mimo Zakona o javnoj nabavi. Slovenija po svim parametrima korupcije ima upola manje korupcije nego Hrvatska, a oni su u lipnju imali aferu s nabavkom opreme. Nismo zemlja u embargu da tajno uvozimo zaštitnu opremu, ta nabava nema razloga biti obavijena velom tajne”, kazao je Raspudić.

Kazao je kako je jako loše što je Krunoslav Capak nedavno rekao da će sada uvesti kriterije za donošenje mjera.

“Pa na temelju čega ste donosili mjere do sada? U Njemačkoj jednom u tri tjedna Stožer podnosi izvješće i kriterije za baratanje mjerama. Danas znamo puno u odnosu na proljetos, a i dalje očekujemo te jasne parametre kako bi znali zašto se danas nešto otvara ili zatvara”, rekao je Raspudić, a na pitanje vjeruje li Stožeru kaže:

“Kako mogu vjerovati nekome tko se skriva i nije spreman podnijeti izvješće Saboru? Ako nemaju što kriti, zašto to ne učine”, upitao je Raspudić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.vijesti.hr/N1