Raste prijetnja usmjerena na povjerljivost podataka u informacijsko-telekomunikacijskim sustavima

Flickr: Vaidotas Mišeikis

Zbog porasta informatizacije javnih i privatnih usluga, digitalizacije javne uprave i privatnih poduzeća stalno se bilježi porast prijetnji usmjerenih na povjerljivost, cjelovitost i raspoloživost podataka u informacijsko-telekomunikacijskim sustavima, zaključeno je na predstavljanju Vodiča ICC-a za informacijsku sigurnost u poslovanju u Hrvatske gospodarske komore, objavio je MUP.

U panel raspravi ‘Izazovi informacijske sigurnosti iz prakse poslovanja hrvatskih poduzeća’ sudjelovali su stručnjaci iz područja zaštite podataka te predstavnici državnog, javnog i privatnog sektora.

Zaključili su da je zbog sve većeg broja usluga dostupnih preko interneta i pristupa korisnika, rastu i rizici pa je propisivanje i provođenje sigurnosnih politika postala nužnost.

Kao odgovor na trend porasta prijetnji u kibernetičkom prostoru, Ministarstvo unutarnjih poslova osnovalo je Službu kibernetičke sigurnosti, rekao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, ustvrdivši da će to „uvelike pridonijeti rješavanju kriminaliteta u tom području“.

Tri su čimbenika koji se mogu izdvojiti kao nužni uvjeti da se može govoriti o sigurnosti: educiranost i svijest korisnika, adekvatna sigurnosna politika te tehničko-tehnološke kontrole, kazao je Trut.

Predstavljanje Vodiča ICC-a organizirali su Hrvatska gospodarska komora i Međunarodna trgovačka komora Hrvatska (ICC Hrvatska) u suradnji s nacionalnim partnerima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv