Rektor Damir Boras predlaže da se ocu Andreja Plenkovića dodijeli počasno zvanje

Zagreb, 10.06.2019. - U atriju Sveuèilišta u Zagrebu u povodu Meðunarodnoga dana arhiva i 350. obljetnice djelovanja Sveuèilišta otvorena je izložba "Arhivska baština Sveuèilišta u Zagrebu". Na fotografiji rektor Sveuèilišta u Zagrebu Damir Boras. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Na dnevnom redu sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu, koja će se održati u utorak, između ostalog je i prijedlog rektora Damira Borasa za imenovanje Povjerenstva za izbor u počasno zvanje professor emeritus prof. dr. sc. Marija Plenkovića, oca premijera Andreja Plenkovića, piše Srednja.hr.

U trećoj točki dnevnoga reda sutrašnje sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu nalazi se prijedlog rektora Damira Borasa za imenovanje Povjerenstva za izbor u počasno zvanje professor emeritus prof. dr. sc. Marija Plenkovića.

Obrazloženje prijedloga na tri strane, u Povjerenstvu i rektor Sjevera

Plenković je umirovljeni profesor komunikologije, no svakako je za javnost najvažniji podatak kako se radi o ocu predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića. Vrijedi istaknuti kako u ovom trenutku Sveučilište u Zagrebu još nije potpisalo programske ugovore s ministarstvom Blaženke Divjak, koja je u posljednjih nekoliko tjedana pod udarcima partnera iz vladajuće koalicije – Milana Bandića. Dodatni i puno ozbiljniji sukob postoji na relaciji Ministarstva i Sveučilišta postoji na razini donošenja novog Zakona o visokom obrazovanju.

Boras počasno zvanje Mariju Plenkoviću obrazlaže na dvije i pol stranice prijedloga, koje možete iščitati u nastavku teksta. Ukratko, u prijedlogu za Plenkovićev izbor ističe kako je obnašao brojne sveučilišne programske, rukovodeće, znanstvene, nastavne i uredničke funkcije na Sveučilištu u Zagrebu, kao i na drugim domaćim i inozemnim sveučilištima.

Kako sveučilišna procedura nalaže osnivanje stručnog povjerenstva za dodjelu počanog zvanja professor emeritus, Boras za sutrašnji Senat u povjerenstvo predlaže tri osobe, od kojih je je jedan i rektor:

1. dr.sc. Nikola Mravac, red. prof. u trajnom zvanju, Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik

2. dr.sc. Stanislav Bolanča, prof. emer., Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu

3. dr.sc. Marin Milinković, red. prof. u trajnom zvanju, Sveučilište Sjever, član. (rektor)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [219.36 KB]

Plenković je predavao komunikologiju na Fakultetu političkih znanosti te Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osnivač je udruge Hrvatsko komunikološko društvo. Rektor Boras smatra kako je Plenković dao izniman doprinos u radu brojnih sveučilišnih odbora i povjerenstava te kako je aktivno promicao ugled Sveučilišta u Zagrebu. Umirovljen je 30. rujna 2013.

Godinama živi u Sloveniji gdje i nakon umirovljenja predaje komunikologiju na mariborskom Fakultetu za elektrotehniku, računarstvo i informatiku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/srednja.hr