Roditelji koji sada očekuju 3. dijete nemaju pravo sudjelovanja u mjeri roditelj-odgojitelj koju ukida lijeva vlast u Zagrebu

Foto: fah, depostiphotos, fotomontaža: Narod.hr

Na konferenciji za medije u utorak zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Danijela Dolenec ustvrdila je da je novoj zagrebačkoj vlasti jako stalo do savjetovanja, ali da ipak ukidaju mjeru roditelj-odgojitelj. Javno savjetovanje završilo je u nedjelju u ponoć.

Demografsku mjeru roditelj-odgojitelj ekstremno lijeva vlast ukida za tri tjedna, premda je i udruga Obitelji 3plus argumentirano predstavila prijedloge za poboljšanje ove mjere, a koji ne uključuju njezino ukidanje.

> Dolenec o ukidanju mjere roditelj-odgojitelj: ‘Obustava bi vrijedila od 6. rujna’

> Dr. Markić o Tomaševićevom ukidanju mjere roditelj odgojitelj: On se ‘obračunava s korupcijom’ – ukida mjeru koja s korupcijom nema nikakve veze

Dolenec je ustvrdila kako je važno da se zaustave prijave novih korisnika za korištenje mjere roditelj-odgojitelj dok se mjera sveobuhvatno ne analizira. “Mi ćemo Skupštini predložiti da taj rok bude doista 6. rujna”, rekla je Dolenec.

Dio javnosti koji se bavi demografijom te zaštitom djece, braka i obitelji oštro je osudio ukidanje ove mjere. Podsjetimo da je i udruga Obitelji 3plus uputila argumentiranu kritiku, a već se ranije zalagala da ta mjera, uz određene korekcije, bude uvedena i na nivou Republike Hrvatske – kao obiteljska i demografska mjera.

U svom priopćenju naveli su prijedloge zašto se ova mjera ne smije ukinuti, budući da su “roditelji koji skrbe o troje ili više djece izloženi većim odgojnim, financijskim, logističkim, vremenskim i organizacijskim izazovima, te već ranije obećana mjera itekako može i treba olakšati njihovu svakodnevicu.”

“Smatramo neophodnim da se onim obiteljima koje svoje treće dijete očekuju do kraja svibnja 2022. godine zadrže uvjeti za ostvarenje i korištenje prava sukladno trenutno važećoj Odluci. Predlažemo stoga da se u Odluci o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja dodaju stavci 6. i 7. koji glase: Rok za podnošenje zahtjeva iz članka 1. ovog članka je 31. svibnja 2022. godine. Zahtjevi podneseni izvan roka iz stavka 6. ovog članka obradit će se sukladno novoj odluci Gradske Skupštine o daljnjoj provedbi mjere.

Grad Zagreb privlači stanovništvo iz ostalih dijelova zemlje, u prvome redu zbog svoga gospodarskog potencijala, ali i zbog svog doprinosa zagrebačkom strategijom za djecu, a koja je utemeljena na suvremenim znanstvenim postignućima i odredbama nacionalnih i međunarodnih zakona i dokumenata”, navode iz udruge Obitelji 3plus.

Osim navedenoga, udruga Obitelji 3plus u priopćenju je navela još sedam prijedloga koje sažeto prenosimo:

“Omogućiti korištenje mjere uz rad – rad na pola radnog vremena, i to u kombinaciji s fleksibilnim radnim vremenom i radom od kuće.

Skratiti vrijeme korištenja mjere – maksimalno do kraja prvog razreda osnovne škole djeteta za koje se mjera koristi.

Ukinuti nezaposlenost od najmanje šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva kao uvjet za pokretanje mjere, jer se time demografska mjera pretvorila u socijalnu mjeru i pogodna je samo za (trenutno) nezaposlene roditelje, što u nepovoljni položaj stavlja zaposlene roditelje koji se žele na određeno razdoblje u većoj mjeri posvetiti obitelji.

Ukinuti nemogućnost da korisnik rodiljne/roditeljske naknade ne može biti korisnik mjere roditelj odgajatelj, čak ni za četvrto, peto ili bilo koje drugo dijete.

Ne isključivati pravo da dijete pohađa vrtićki program koji nude gradski i privatni dječji vrtići. Roditeljima odgojiteljima trebalo bi stoga omogućiti, ukoliko to žele i/ili imaju potrebu za tim, da njihova djeca u dobi od 3 do 7 godina idu u vrtić.

Potrebno je propisati način redovne kontrole predmetne mjere i pripadajuće sankcije kako pojedini nekorektni slučajevi ne bi bili razlog smanjivanja ili ukidanja prava ostalim korisnicima ove mjere.

Odrediti rok trajanja mjere do donošenja Zakona o pravima i statusu roditelja – odgojitelja što je bilo jedno od predizbornih obećanja Vlade Republike Hrvatske.”

Iz udruge su podsjetili i na izjave vodećih hrvatskih demografskih stručnjaka koji često izdvajaju upravo mjeru roditelja odgojitelja kao dobru mjeru pronatalitetne politike. Štoviše, i oni se, kao i udruga Obitelji 3plus, zalažu za uvođenje ovakve vrste mjere na razini cijele države. 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.