Na Ruđeru predstavljen NATO-v projekt specijaliziranog detektora za nuklearne materijale

Foto: Fah

NATO-v projekt „E-SiCURE“, koji u sljedeće tri godine treba razviti specijalizirani detektor za otkrivanje posebnih nuklearnih materijala za jačanje sigurnosti na granicama i lukama, svečano je predstavljen u srijedu u Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu.

Projekt punog naziva ‘Modificiranje silicij karbida za pojačanu sigurnost na granicama i lukama’ vrijedan blizu 400 tisuća eura, jedan on najvećih iz Programa znanost za mir i sigurnost u Hrvatskoj. Čak 31 posto sredstava toga projekta odlazi u Hrvatsku, što inače nije uvriježena praksa, jer većina sredstava odlazi zemljama partnerima, rečeno je na predstavljanju.

Krajnji korisnik detektora u Hrvatskoj bi mogla biti Carinska uprava, koja je ujedno i partner na ovom projektu.

Hrvatski tim znanstvenika vodi Ivana Capan s Instituta Ruđer Bošković, surađivat će s uglednim međunarodnim partnerima – Australian nuclear science and technology organization, University of Aveiro iz Portugala, National Institutes for Quantum and Radiological Science and Technology iz Japana, te Institutom Jozef Stefan iz Slovenije.

Gotovo 80 posto postojećih detektora temelji se na izotopu helija (3He) koji se ne može naći u prirodi a njegove će zalihe u sljedećih pet do deset godina, predviđa se, biti u potpunosti potrošene. Stoga znanstvenici pokušavaju naći kvalitetne nove materijal za razvoj detektora, rečeno je.

”Naš je cilj razviti detektore koji se temelje na silicij-karbidu, stoga ne čudi da je upravo Japan kao vodeći u proizvodnji ovog materijala, zemlja partner na projektu E-SiCure”, istaknula je voditeljica projekta Ivana Capan.

”Naš je cilj pasivizirati nepravilnosti detektora koje nastaju od njegove debljine, kako bi bio učinkovit i mogao detektirati najmanji broj upadnih čestica”, dodala je.

Sve složeniji geopolitički rizici, uključujući i decentralizirane terorističke prijetnje, doveli su do hitne potrebe za uvođenjem sustava nuklearnog probira za otkrivanje nedopuštene trgovine posebnih nuklearnih materijala preko granica, navode iz IRB-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h