S Banovine iz osobnog iskustva: Tri i pol mjeseca od potresa sustav i dalje loše funkcionira

Foto: fah

Dragi čitatelji,

ovaj put donosim vam ne svoju nego priču iz obiteljskog kruga. Radi se o starijim ljudima, od dvije osobe koje spominjem jedna boluje od Parkinsonove bolesti, a već treći put kreću ispočetka.

Prvi put su se osamostaljivali kao obitelj, drugi put im je sve u Domovinskom ratu uništeno, a treći put učinio je to potres.

> S Banovine iz osobnog iskustva: Iskustvo s pitkom vodom, zašto je problem?

> S Banovine iz osobnog iskustva: Novčanu pomoć za obnovu od države možete dobiti tek kad sve platite sami

> Obnova na Banovini: Tko ima pravo na oslobođenje sufinanciranja obnove i kako do pomoći za troškove izrade projekta? 

> Obnova na Banovini: Što učiniti kada imate crvenu naljepnicu i hoće li vam država obnoviti dom? 

> Razoran potres u Petrinji uništio obiteljsku kuću glavne urednice Narod.hr-a: Evo kako možete pomoći! 

> S Banovine iz osobnog iskustva: Tko s građevinskim materijalom pomaže ‘crvenima’?

Tri mjeseca boravka u vojarni

Prvu noć nakon potresa spavali su u automobilu, ali zbog razumljivih okolnosti poslali smo ih u vojarnu. Tamo su primali ljude koji nisu imali gdje biti jer su ostali bez svojih domova. I proveli su tamo puna tri mjeseca.

Ta tri mjeseca bili su u vojarni ne svojom krivicom. Naprotiv, još u siječnju dobili su kućicu od civilne zaštite – ali dva mjeseca je trebalo da im išta spoje. HEP je svoj posao odradio vrlo brzo i kućica je dobila priključak na struju. No, to nije dovoljno za bilo kakav život u njoj ili, kako to među sobom nazivamo, simulaciju normalnog života.

Dokad se čeka?

Odmah je rečeno da kućica ima jako loše elektro-instalacije i da je jedina opcija grijanje na klimu, sve drugo moglo bi značiti pregorijevanje osigurača. Ali to se nije pokazalo kao najveći problem.

Zavrzlame su nastale dolaskom vodoinstalatera dva tjedna prije preseljenja. Prvo je kućica bila prenisko u odnosu na septičku jamu. Kad su konačno organizirali podizanje kućice, problem je bilo kopanje 70 metara do priključka vode. I to je riješeno djelomično ručno(mlađi članovi su iskopali), ali nije pomoglo da kućica bude potpuno funkcionalna. U kućici je neispravan vodokotlić, pa nije bilo ni sifona za tuš-kabinu, klima je također neispravna, a plinski bojler hrđav i potreban je novi.

Sve to trebao bi osigurati – sustav, ali ne. Kako su majstori rekli – sifon možemo srediti, vodokotlić neće nitko platiti nego morate sami, klimu možete tražiti novu ali to vam sigurno neće odobriti, dok je bojler jedina stavka koja bi doista mogla biti odobrena, ali se mora čekati. Odobreno je i postavljanje novih elektroinstalacija jer je ono što kućica ima – premalo i loše.

“Da pripadate Glini ili Sisku bojler bi vam odobrili isti dan, ali u Petrinji je isti – potrebno čekati”, riječi su vodoinstalatera koji je napravio ponudu.

Ista je poslana, urudžbirana i dodijeljena pročelnici, ali još čeka odobrenje – skupa s još 1200 zahtjeva koje na kraju krajeva odobrava “šef”.

Dva tjedna od useljenja stariji ljudi žive u kućici bez tople vode. Na pitanje dokad će čekati kažu: “Puno je takvih zahtjeva, idući tjedan počet ćemo pisati rješenja”.

A dotad – snađite se kako možete, jer sustav je opet zakazao.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr