Sabor: Odbijen prijedlog revizije ugovora sa Svetom Stolicom

Foto: fah

Hrvatski sabor odbio je u petak prijedlog oporbenog Kluba Glasa i HSU-a da zaključkom obveže Vladu da pokrene postupak revizije Ugovora sa Svetom stolicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključak nije donesen, nije dobio dovoljno glasova, konstatirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, navodeći kako je za njega glasovalo 27 zastupnika, devet je bilo suzdržano, a 67 protiv.

Nove manipulacije: Ne, “Vatikanski ugovori” nisu sklopljeni s “drugom državom” i nisu “antisuverenistički”

Glas je do samog glasovanja ustrajao da su se stekli uvjeti da se pokrene postupak revizije četiriju ugovora sa Svetom Stolicom, o pravnim i gospodarskim pitanjima, o suradnji u odgoju i kulturi te o dušebrižništvu katoličkih vjernika, koji su sklopljeni 1996., odnosno ’98. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anka Mrak Taritaš (Glas) ponovila je kako samo Mađarska za crkvu izdvaja više od Hrvatske koja pak izdvaja šest puta više od prosjeka zemalja EU.

Hrvatska država temeljem Vatikanskih, te s njima povezanih ugovora s Hrvatskom biskupskom konferencijom, za potrebe Katoličke crkve godišnje izdvaja oko 900 milijuna kuna, argumentirao je ranije Glas.

(VIDEO) Dr. sc. Mikić o traženju revizije ugovora sa Svetom Stolicom: ‘Ovo je borba ljevice za glasačko tijelo koja će najviše koristiti HDZ-u’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaš pamflet vrvi neistinama, kad ste shvatili da narod to ne prihvaća, počeli ste pričati o novcima, to neće proći, poručio je Glasu Željko Reiner (HDZ), čija je stranka ranije odlučno odbacila prijedlog o reviziji.

HNS će biti suzdržan, no tema će se morati otvoriti u dogledno vrijeme, rekao je Milorad Batinić. HNS, kaže, u načelu podržava inicijativu, ali bi se Vlada morala prije o tome očitovati, trebalo bi napraviti i kvalitetnu analizu, kada bi u revizuju trebalo ući, poručuju iz HNS-a, čiji zastupnici nisu sudjelovali u raspravi o prijedlogu.

HRT opet laže o Maštruku: On je bio zadnji jugoslavenski, a ne prvi hrvatski veleposlanik pri Vatikanu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da Vatikanske ugovore treba revidirati, te jasno utvrditi obrazac po kojem Crkva prima novac iz proračuna, opetovao je i Davor Bernardić (SDP).

Da bi se pokrenula revizija Ugovora, trebaju glasovi dvije trećine zastupnika, a za mora biti i druga strana, podsjetila je Mrak Taritaš.

Ugovorom o suradnji na području odgoja i kulture jamči se nastava katoličkog vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama te vrtićima, a odgojno-obrazovni sustav javnih škola mora uzimati u obzir vrijednosti kršćanske etike, što je u suprotnosti s hrvatskim Ustavom i temeljnom idejom da pluralističko, građansko društvo ne može biti podvrgnuto zahtjevima ni sankcijama zasebnog morala bilo koje religijske skupine, naveo je Klub Glasa i HSU-a u svom prijedlogu.

Vjeroučitelji, dodaje, dobivaju mandat od biskupa, a plaću od države. Posljedica tog ugovora je neravnopravni položaj djece koja ne idu na vjeronauk, a za koju nema alternativnog predmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o Ugovoru o gospodarskim pitanjima, koji uređuje i povrat oduzete crkvene imovine, Klub kaže da Hrvatska, za razliku od svih drugih država, nije pri njegovu potpisivanju ograničila pravne, materijalne i druge učinke.

Nije definiran popis imovine, rokovi, ni iznosi koji će se isplaćivati za oduzeta dobra koja se ne mogu vratiti, tvrdi Klub, pa bi teoretski takav ugovor mogao Hrvatskoj stvoriti materijalne i financijske obveze neograničenog iznosa i trajanja, što se protivi “zdravom razumu i načelima pri sklapanju ugovora”.

Izmjene Ugovora o pravnim pitanjima Klub je tražio tumačeći kako odredba da će crkvene vlasti biti prethodno obaviještene u slučaju sudskih istraga o kleriku za možebitno kazneno djelo narušava načelo da su crkva i država neovisne i načelo jednakosti pred zakonom.

Klub neprikladnim smatra i da se međunarodnim ugovorom određuje opis neradnih dana u Hrvatskoj, jer to je stvar nacionalnog zakonodavstva. Ističe i kako su se značajno promijenile okolnosti od potpisivanja Ugovora o dušebrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi (prosinac 1996.), što je uvjet za njegove izmjene. Potpisan je kad su Oružane snage bile aktivno angažirane na obrani Hrvatske i brojale i do 300.000 pripadnika, dok današnja vojska i policija imaju zajedno ispod 40.000 pripadnika, navodi Klub.

Sva četiri ugovora predviđaju mogućnost pregovora u slučaju da jedna od strana procijeni da je došlo do promjene okolnosti. Uzimajući u obzir neustavne i protuustavne posljedice primjene ugovora i ogromne materijalne troškove smatramo da postoje opravdani razlozi za pokretanje postupka pregovora, poručio je Klub Glasa i HSU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.