Saboru upućen novi zakon o zemljišnim knjigama

Foto: fah

U saborsku proceduru Vlada je sa sjednice u petak uputila novi prijedlog zakona o zemljišnim knjigama kojim će se, kaže ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, pojednostaviti postupanje u zemljišnim knjigama što bi, uz propisivanje rokova, trebalo dovesti do bržeg postupanja u zemljišnim knjigama.

Predloženim zakonom definiraju se novi poslovni procesi i instituti zemljišnoknjižnog prava u svrhu uspostave modernog, efikasnog i transparentnog sustava vođenja zemljišnoknjižnih i katastarskih podataka u elektroničkom obliku.

Pojednostavljenjem procesa uskladit će se i veći broj zemljišnoknjižnih i katastarskih podataka, čime će se povećati pravna sigurnost u postupanju s nekretninama. To je, ističe Bođnjaković, važno kako za građane tako i za investitore koji žele ulagati u Hrvatskoj.

Sadašnji zakon u deset godina imao je devet izmjena i dopuna, koje su sve implementirane u novi zakon, a kao dodanu vrijednost novi zakon nudi daljnji normativni okvir za potpunu digitalizaciju zemljišnih knjiga, dodao je.

Novi zakon, kaže, nudi brze rokove postupanja, što trenutačno nije propisano zakonom te se sada cijeli zemljišnoknjižni postupak određuje kao hitni postupak te se propisuje rok za donošenje rješenja za svaki upis.

Tako je za redovne postupke (primjerice uknjižba prava vlasništva, uknjižba založnog prava, hipoteka) rok za donošenje rješenja 15 dana.

Mijenja se i rok za valjanost punomoći tako da se isti određuje danom sklapanja ugovora, a ne od podnošenja prijedloga, slijedom čega stranka ne mora priložiti novu punomoć ili nadovjeravati ugovor, čime se smanjuje broj pojedinačnih ispravnih postupaka, kao i troškovi strankama.

Za 160 katastarskih općina za koje se ne vode zemljišne knjige propisan je petogodišnji rok za osnivanje zemljišnih knjiga, odnosno rok od tri godine za osnivanje zemljišnih knjiga za one katarske općine u kojima se vodi polog isprava ili kartoni zemljišta od dana stupanja na snagu zakona.

Uvodi se i elektronički vođena zbirka isprava i elektronički spis, a komunikacija između tijela sudbene i upravne vlasti sa zemljišnoknjižnim sudovima vodit će se isključivo elektroničkim putem.

Propisuje se i obveza skeniranja ulaznih dokumenata, čime se ostvaruje pretpostavka za elektroničko vođenje zbirke isprava odnosno potpuno digitalnu arhivu.

Bošnjaković očekuje relaksaciju odnosa vjerovnika i dužnika

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković očekuje da nedavno potpisani sporazum udruge Blokirani i agencija za naplatu potraživanja rezultira relaksacijom odnosa i nagodbama između vjerovnika i dužnika, neovisno o novom Ovršnom zakonu, koji su napali i Blokirani i agencije.

“Zakon će biti u dva saborska čitanja, još uvijek stignemo bolje riješiti stvari koje su problematične”, rekao je Bošnjaković u petak novinarima ispred Banskih dvora upitan za kritike koje su uputili Blokirani i HUAN (Hrvatska udruga agencija za naplatu potraživanja) nakon što su potpisali sporazum o suradnji.

“Od tog sporazuma očekujem da se prelije u nekakve vjerovničko-dužničke odnose, da mnogi dužnici i vjerovnici sklope nagodbe koje su mogli sklopiti i bez zakona, tako da bi to mogla biti relaksacija u tom segmentu”, rekao je Bošnjaković o novom obliku suradnje Blokiranih i agencija za naplatu potraživanja.

Blokirani i HUAN u utorak su potpisali sporazum o suradnji kojim usuglašavaju stajališta o otplati dugova i upravljanju tražbinama kako bi pokazali zajednički interes za pronalazak rješenja i poručili da ne podržavaju prijedlog novog Ovršnog zakona.

Sporazum uključuje šest točaka u kojima su udruge suglasne da ne podržavaju prijedlog novog ovršnog zakona, obvezuju se na otvoreni dijalog i uvažavanje i poštivanje svih uključenih dionika, te se zalažu za pristup naplati potraživanja koji omogućuje modalitet otplate uz reprogram duga, koji može uključivati otpis zateznih kamata, troškova i, u iznimnim situacijama, glavnice.

Izvor: narod.hr/hina