(FOTO) SDP, HNS i bliske im udruge traže uvođenje rodne ideologije i više novaca za netransparentne udruge

Foto: fah

Na Trgu sv. Marka u Zagrebu održala se prosvjedna akcija u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. SDP, HNS i bliske im udruge zahtijevaju ratifikaciju Konvencije VE-a za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji – Istanbulske konvencije do kraja aktualne saborske sjednice, ali i više novaca za netransparentne udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupile su se Sanja Sarnavka, Vesna Pusić, Ivana Ninčević Lesandrić, Rada Borić, Anka Mrak-Taritaš, Sabina Glasovac, Mirela Holy, Jadranka Sloković i druge, skupljale su potpise saborskih zastupnika i zastupnica. Njihovi potpisi jamčit će da će aktivno zahtijevati ratifikaciju i za nju glasovati.

Neki onih koji su dali potpise su Boris Jokić, Bojan Glavašević, Mirando Mrsić, Anka Mrak Taritaš, Josip Klisović i drugi, dok su Željko Glasnović i Stevo Culej izjavili kako neće potpisati.

Nakon prosvjedne akcije, hrvatskoj javnosti predočit će popis klubova, zastupnica i zastupnika koji su potpisali za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Njih je 20-30, a potrebno je ukupno 76 potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Glavna poruka je da želimo ratifikaciju Istanbulske konvencije sada, do kraja zasjedanja Sabora i da kao takva uđe u proračun za narednu godinu. Apelirali smo na različite zastupnice i zastupnike iz različitih stranaka da daju amandmane na proračun kako bi se onaj dio koji ide za skloništa žena žrtava nasilja uđe u proračun za sljedeću godinu jer inače nam sama ratifikacija ne znači ništa”, poručila je Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije, prenosi N1, otkrivši tako da žele još više novca za rad svojih udruga.

“Dijelim dvije fotkice za profilne slike i covere u znak podrške ratifikaciji Istanbulske konvencije za early birds:). Stavljajte i sherajte… “, objavila je ranije Benčić na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruge kojima je SDP dijelio milijarde – organiziraju prosvjed protiv vlade

Poznato je da su parapolitičke udruge bliske SDP-u, poput GONG-a, Documente, CMS-a, CESI-ja okupljene u Platformi 112, bez ikakvih kriterija samo u 2015. godini dobile više od 1,2 milijarde kuna na razne načine (650 milijuna iz proračuna i još otprilike toliko iz županijskih, općinskih i gradskih blagajni).

 Što je Istanbulska konvencija, koju je željela Vlada Zorana Milanovića, a čiju ratifikaciju najavljuje Plenković?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je Istanbulska konvencija?

Istanbulska konvencija je međunarodni ugovor donesen u okviru Vijeća Europe kao “sveobuhvatni pravni okvir” za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, s ciljem da se žrtvama nasilja omogući ista razina zaštite u svim europskim državama. Konvencija sadrži mnoge poželjne odredbe o pružanju pomoći žrtvama nasilja, kao što su odredbe o skloništima, pružanju pravne pomoći i potpore žrtvama nasilja te o nalogu za udaljenje ili zabranu pristupa žrtvi. Međutim,imajući na umu da je većina odredbi već unesena u nacionalna zakonodavstva velikog broja europskih država, uključujući i Republiku Hrvatsku, te da se dodatne poželjne odredbe mogu ugraditi u nacionalna zakonodavstva bez ratifikacije, argument da se Konvenciju nužno treba ratificirati je relativno slab.

Istanbulsku konvenciju željela je SDP-ova Vlada Zorana Milanovića

SDP-ova Vlada Zorana Milanovića započela je proces pristupanja Istanbulskoj konvenciji, kada je 20. 12. 2012. donijela odluku o potpisivanju Konvencije, što je prvi korak k ratifikaciji, koju sad najavljuje HDZ-ov premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istanbulska konvencija nameće rodnu ideologiju

Osim obveze pravnog usklađivanja, za države koje su ratificirale Istanbulsku konvenciju postoji obveza da potpuno promjene društvenu svijest o problemima koji čine predmet Konvencije (čl. 12. 1.) – o nasilju nad ženama i obiteljskom nasilju, čime se zadire u sustav formalnog i neformalnog obrazovanja, sredstva javnog priopćavanja i javnog djelovanja pojedine države. Ta je obveza problematična s obzirom da Istanbulska konvencija sadrži definiciju pojma „rod“, koja bi nakon ratifikacije postala pravno obvezujuća za Hrvatsku, i tumači nasilje kao “rodno utemeljeno”. Prema Konvenciji (čl. 3. c): „’rod’ označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce.” Takva definicija unosi dihotomiju između čovjekova spola kao spola i društvene dimenzije spola, nazivajući je “rodom”, jer pretpostavlja da su spol i njegova društvena dimenzija dvije odvojene i nepovezane stvarnosti, za što nema utemeljenja u realnosti ni u znanosti, već proizlazi iz ideologije – rodne ideologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.