Udruge kojima je SDP dijelio milijarde – organiziraju prosvjed protiv vlade

Foto: Thinkstock

Iako je prosvjed koji bi se trebao održati u srijedu najavljen kao potpora Cjelovitoj kurikularnoj reformi, njime upravljaju organizacije, udruge i stranke kojima je cilj rušenje trenutačne Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To prije svega žele učiniti jer su smanjena sredstva s kojima ih je prethodna Milanovićeva Vlada obasipala obično van svake pameti.

I službeno su se kao oganizatori Facebook inicijative “Hrvatska može bolje”, koja građane na sve moguće načine pokušava izvući na ulice, deklarirale udruge članice GOOD koordinacije: RODA, Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije, GONG, Hrvatsko debatno društvo i Udruga roditelja Korak po korak. Stoga, provjerimo koliko su neke od njih izgubile, tj. s koliko su novaca poreznih obveznika financirane od strane prethodne Vlade.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ministrice Vesne Pusić krajem 2014. godine tako je dodijelilo financijsku podršku organizacijama civilnog društva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Nisu škrtarili tako da su Centar za mirovne studije i Gong dobili 250.000,00 kuna, Documenta – centar za suočavanje s prošlošću 248.992,80 kuna, te B.aB.e. 243.821,84 kuna. Radi se o udrugama koje su različite isto onoliko koliko su i povezane, odnosno, isto onoliko međusobno surađuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čim je nova Vlast stupila na snagu u siječnju su aktivisti Platforme 112 krenuli u prosvjede protiv ministara, jer su znali da će više neće raspolagati istim financijama kao dotada. Optužili su tada još budućeg ministra Hasanbegovića da nije dobar kandidat zbog svojih stavova. Inače, Platformu 112 čine udruge: B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za LGBT ravnopravnost, Centar za mirovne studije (CMS), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Srpski demokratski forum, Transparency International Hrvatska, Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama – Sjaj, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za promicanje inkluzije, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Put u život – PUŽ”, Udruga za samozastupanje, Zbor istraživačkih novinara, Zelena akcija.

Poznato je da su parapolitičke udruge bliske SDP-u, poput GONG-a, Documente, CMS-a, CESI-ja okupljene u Platformi 112, bez ikakvih kriterija u prošloj godini dobile više od 1,2 milijarde kuna na razne načine (650 milijuna iz proračuna i još otprilike toliko iz županijskih, općinskih i gradskih blagajni).

GONG je prema vlastitom financijskom izvješću za 2013. godinu, za plaće potrošio 2.878.799 kn, a za ostale troškove 4.764,591, ukupno 7.643.000 kuna. Inače, prihodi od članarina GONG-u su donijeli punih 1.550 kn, a od donacija građana „čak“ 10.871.kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihodi od ugovorenih donacija iznosili su 3.218.394 kn.Od stranih donatotra ističu se Open Society Foundations Georga Sorosa, potom Balkan Trust for Democracy, te veleposlanstvo Velike Britanije. Od domaćih posebno me impresionira Grad Pazin kome je GONG nositelj projekta „Pazin, proračun!“. S partnerima, Gradom Pazinom i Društvom “Naša Djeca” Pazin, cilj GONG-a je da se u projekt donošenja gradskog proračuna aktivnije uključe građani. Valjda zato u tome i sudjeluje Društvo „Naša Djeca“.

Skraćenica naziva „GONG“ je „Građani organizirano nadziru glasanje“, međutim, na zadnjim izborima za predsjednicu republike GONG je imao 15 promatrača, a primjerice udruga „U ime obitelji“ 682.

Slučaj Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva još je jedna u nizu javnih institucija preko koje nevladine udruge i Platforma 112 izvlače novce iz državnog proračuna. Prozivaju se vodećom javnom institucijom za ” suradnju, povezivanje i financiranje organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj”, a ove godine, nakon što im je iznos smanjen za 20 milijuna kuna, odmah su predsjednica Željka Leljak Gracin i drugi članovi iz reda civilnog društva najavili svoje ostavke.

Tada je zamjenik ministrice naveo da će Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva imati na raspolaganju cca. 17 milijuna kuna u 2016. godini, zajedno s 11,8 milijuna kuna koje nisu potrošene prošle godine. Povećat će se iznosi za socijalnu i humanitarnu djelatnost.

Dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji, gostujući u HRT-ovoj emisiji Otvoreno komentirala je Nacionalnu zakladu i rekla da je ravnateljica Plavša-Matić na toj poziciji već 15 godina, tri mandata po pet godina, od osnutka Zaklade, a zadnjih 10 godina 3 člana upravnog odbora su ista – Boris Hajoš, Vesna Vašiček i Jasmina Božić.

Zaklada nema jasnoću u prioritetima pa tako dodijeli 450 000 kuna udruzi slijepih, a ona isti taj iznos Centru za mirovne studije, pa onda udruzi roditelja s djecom oboljelom od autizma i onda isti iznos dodijeli Documenti, rekla je dr. Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Davala su se sredstva onim udrugama koje bi osigurale buduće birače za stranke koje su na vlasti. To je suprotno transparentnosti te dokumentima i načelima Europske unije”, istaknula je dr. Markić.

“Godine 2013. Nacionalna zaklada odredila je ad hoc sredstva (45 tisuća kuna) kampanji protiv referenduma o braku i to bez odobrenja upravnog odbora”, podsjetila je dr. Markić, a njena udruga aplicirala je za sredstva i nije ih dobila.

Mali, ali glasni

Udruga Roda (Roditelji u akciji) 2013. godine dobila je od Ministarstva socijalne politike i mladih, za projekte usmjerene podršci obitelji, za svoj projekt Budi Tata 38.000 kuna. Od grada Zagreba je 2014. godine Roda dobila 25.000 kuna (10.000 za Iz Rodina kljuna – savjeti i informacije, te 15.000 za Rodine RODAonice). Podsjećamo, ista udruga poznata je, između ostalog, i po tome što zagovara surogatstvo.

Udruga roditelja Korak po korak, tako je isto 2013. od Ministarstva socijalne politike i mladih za svoj program Škola otvoren roditeljima dobila 25.000 kuna, a istu je svotu dobio i Forum za slobodu govora za projekt Možemo to riješiti – podršku roditeljima u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Pri sufinanciranju programa i pojekata pvenecije neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži, Hrvatsko debatno društvo je za projekt Usudi se misliti dobilo 25.000 kuna, a od Grada Zagreba je 2014. za projekt Usudi se oduprijeti dobilo 15.000 kuna.

Kad je Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) 2015. godine dijelio prostore u vlasništvu države udrugama, Hrvatsko debatno društvo iz Zagreba dobilo je poslovni prostor u Ulici Pavla Hatza 22 (29,23 m2), a zagrebačkoj Udruzi roditelja Korak po korak dodijeljen je prostor u Zvonimirovoj ulici 21 (33 m2).

Inače, takvih “sitnih” dodijeljenih sredstava kakve smo naveli gore, udruge su dobile u većem broju i teško ih je sve pobrojati, jer se obično javljaju na sve moguće natječaje i posvećuju mnogo vremena osmišljavanju projekata.

Malo po malo, skupe se lijepe svote, no puno teže navedene udruge mogu preboljeti smanjivanje financiranja kakvo im, primjerice, može priuštiti spomenuta Nacionalna zaklada. A upravo zbog toga su spremni dići se na noge i krenuti u rušenje Vlade, vodeći za sobom mase koje često i ne znaju zbog čega se, u stvari, bune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.