Foto: Thinkstock

Prilikom ulaska u Europski parlament, 2016. godine kao zamjena za Andreja Plenkovića, Željana Zovko iz HDZ-a je rekla: „Za mene koja dolazim iz BiH je ovo povijesna prilika da napravim nešto za narod koji predstavljam”.

> Ivan Munjin: Građani su u javnoj raspravi vrlo jasno poručili – NE ratifikaciji Istanbulske konvencije

Zovko je kao europarlamentarka u utorak dobila priliku glasovati o pitanju ratifikacije Istanbulske konvencije. Glasovala je za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Je li Zovko kao europarlamentarka time učinila nešto za narod, odnosno birače ili za stranku iz koje dolazi?

> Istanbulska konvencija – Podvala pod krinkom zaštite žena usmjerena protiv svake tradicije

Podsjetimo, građani su se na javnoj raspravi o zakonu kojim bi se ratificirala Konvencija izjasnili protiv ratifikacije – usred ljeta bilo je više od 300 komentara na portalu e-savjetovanja, od kojih je 4/5 protiv.

> Tko su HDZ-ove Dubravka Šuica i Željana Zovko koje su u Europskom parlamentu glasovale za Istanbulsku konvenciju?

Premijer Plenković očitovao se o ratifikaciji Istanbulske konvencije kao nečemu što je primarno dok je prije toga HDZ uoči parlamentarnih izbora 2016. naglasio: “Protivimo se nametanju bilo kakve, pa i rodne ideologije.“

> Plenković najavio skoru ratifikaciju Istanbulske konvencije, znate li što ona zapravo donosi?

Europski parlament (EP) je forum u kojem se donose odluke na razini EU. Prema službenoj definiciji zastupnici zastupaju interese glasača pri izradi zakona EU te osiguravaju da ostale institucije EU-a rade na demokratski način. Predstavnici u Europskom parlamentu biraju se svakih pet godina. Broj predstavnika u EP-u ovisi o broju stanovnika svake zemlje.

Hrvatska ima 11 predstavnika u EP.

> Plenković nastavio gdje je Milanović stao s nametanjem rodne ideologije

Prema pravilima pri izboru zastupnika za EP koristi se jedan od oblika proporcionalne zastupljenosti. Sustavom je osigurano da kada neka stranka dobije 20 % glasova, tada dobije otprilike 20 % ukupnog broja zastupničkih mjesta, tako da i manje i veće političke stranke imaju priliku poslati predstavnike u Europski parlament. U izborima za EP cijela je Hrvatska jedna izborna jedinica.

Posljednji izbori za Europski parlament održali su se 2014. godine, pa bi sljedeći trebali biti 2019. godine.

Izvor: narod.hr