Kako se biraju zastupnici za EU parlament i kada su sljedeći izbori?

Foto: Thinkstock

Prilikom ulaska u Europski parlament, 2016. godine kao zamjena za Andreja Plenkovića, Željana Zovko iz HDZ-a je rekla: „Za mene koja dolazim iz BiH je ovo povijesna prilika da napravim nešto za narod koji predstavljam”.

> Ivan Munjin: Građani su u javnoj raspravi vrlo jasno poručili – NE ratifikaciji Istanbulske konvencije

Zovko je kao europarlamentarka u utorak dobila priliku glasovati o pitanju ratifikacije Istanbulske konvencije. Glasovala je za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Je li Zovko kao europarlamentarka time učinila nešto za narod, odnosno birače ili za stranku iz koje dolazi?

> Istanbulska konvencija – Podvala pod krinkom zaštite žena usmjerena protiv svake tradicije

Podsjetimo, građani su se na javnoj raspravi o zakonu kojim bi se ratificirala Konvencija izjasnili protiv ratifikacije – usred ljeta bilo je više od 300 komentara na portalu e-savjetovanja, od kojih je 4/5 protiv.

> Tko su HDZ-ove Dubravka Šuica i Željana Zovko koje su u Europskom parlamentu glasovale za Istanbulsku konvenciju?

Premijer Plenković očitovao se o ratifikaciji Istanbulske konvencije kao nečemu što je primarno dok je prije toga HDZ uoči parlamentarnih izbora 2016. naglasio: “Protivimo se nametanju bilo kakve, pa i rodne ideologije.“

> Plenković najavio skoru ratifikaciju Istanbulske konvencije, znate li što ona zapravo donosi?

Europski parlament (EP) je forum u kojem se donose odluke na razini EU. Prema službenoj definiciji zastupnici zastupaju interese glasača pri izradi zakona EU te osiguravaju da ostale institucije EU-a rade na demokratski način. Predstavnici u Europskom parlamentu biraju se svakih pet godina. Broj predstavnika u EP-u ovisi o broju stanovnika svake zemlje.

Hrvatska ima 11 predstavnika u EP.

> Plenković nastavio gdje je Milanović stao s nametanjem rodne ideologije

Prema pravilima pri izboru zastupnika za EP koristi se jedan od oblika proporcionalne zastupljenosti. Sustavom je osigurano da kada neka stranka dobije 20 % glasova, tada dobije otprilike 20 % ukupnog broja zastupničkih mjesta, tako da i manje i veće političke stranke imaju priliku poslati predstavnike u Europski parlament. U izborima za EP cijela je Hrvatska jedna izborna jedinica.

Posljednji izbori za Europski parlament održali su se 2014. godine, pa bi sljedeći trebali biti 2019. godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr