Seizmolog Sović: Hrvatskoj treba još stotinjak seizmografa

Foto: Snimka zaslona

“Mobilnih pultova sada imamo dovoljno, ali nam nedostaje uređaja za stalne postaje. Turska npr. ima preko 1100 seizmoloških postaja i seizmografa. Nama bi ih trebalo još stotinjak”, kazao je u Studiju 4 za HRT seizmolog Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu Ivica Sović.

Nova oprema koja je jučer stigla na PMF bit će dio mobilnog ‘poola’ i u slučaju jačeg potresa ići u blizinu epicentra kako bi se prikupljali novi podaci. Najavio je kako se očekuje i nabava uređaja za stalne postaje. Razlika između seizmografa i akcelerografa je ta što seizmograf bilježi slabe vibracije, a akcelerograf je dizajniran tako da preživi jaki potres i zabilježi sve što je taj potres napravio.

“Jako puno opreme, povlači i potrebu za puno ljudi. Zasad imamo samo osam seizmologa, jednog tehničara i jednog informatičara. Uređaji koje sad imamo jako su osjetljivi, digitalni su, osjetljivi su i na munje i gromove. Kad vam prođe ciklona preko Jadrana – tri četiri postaje su van upotrebe. Uređaji se šalju na popravak koji traje i do šest mjeseci”, dodao je.

Kazao je kako seizmologa ima, ali je problem procedura. O broju radnih mjesta seizmologa odlučuje dekan, rektor pa ministar i to dugo traje, naglasio je. Nada se da će se situacija promijeniti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt