Sladoljev: ‘I dalje ću se boriti za promjenu izbornog zakona kako nam Josipa i Lovro više nikad ne bi krojili sudbinu’

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

“Ja ću se i dalje boriti za promjenu izbornog zakona kako nam Josipa i Lovro više nikad ne bi krojili sudbinu.”, napisao je Marko Sladoljev na svom Facebook profilu.

Naime, Općinski prekršajni sud u Splitu osudio je Splićanina V.B. (56) zbog vikanja protiv bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića u središtu Splita. U svibnju prošle godine 56-godišnjak je Kuščeviću vikao “Sram te bilo! Kako možeš izaći među ljude? Kradeš potpise birača”.

> (VIDEO) Ekspresna presuda za vikanje na Lovru Kuščevića dok je s pratnjom išao gradom

Splitska policija prekršajno ga je prijavila, a on je osuđen samo 4 mjeseca kasnije u rujnu 2019. godine. O svemu tome očitovao se i Sladoljev te napisao.

“Splićanin koji je Lovri Kušćeviću zavikao ” sram te bilo ukrali ste potpise” usuđen je na uvjetnu zatvorsku kaznu po brzom postupku! Kako pravna država brzo i učinkovito rješava one koje se usude dignuti glas! Inače samo za informaciju Josipa Rimac nam nije htjela dati na uvid potpise koji su proglašeni nevažeći! Ja ću se i dalje boriti za promjenu izbornog zakona kako nam Josipa i Lovro više nikad ne bi krojili sudbinu.”, napisao je Mostovac Marko Sladoljev.

Onemogućavanje referenduma GI Narod odlučuje

Podsjetimo, Građanska inicijativa Narod odlučuje dva tjedna prikupljala je potpise za izmjenu Ustava i predala je u lipnju 2018. Hrvatskome saboru Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

Za prvo referendumsko pitanje, o promjeni praga za ulazak u Sabor i načina biranja zastupnika, prikupili su 405.352 tisuća potpisa, a za drugo, ono o glasovanju manjina u Saboru, 407.469 tisuća potpisa.

Prebrojavanje potpisa još nije niti počelo, a Lovro Kuščević obznanio je kako se u proces provjere potpisa uključuje još jedna institucija – APIS (Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama).

Vlada Andreja Plenkovića tek tri mjeseca nakon što su potpisi predani Saboru objavila je kako inicijativa Narod odlučuje nije skupila dovoljno potpisa za referendum i pravednijem izbornom sustavu, odnosno da je od 412.325 potpisa za prvo referendumsko neispravno 40.875 potpisa, a za drugo je neispravnih 40.666 od ukupnih 407.835 potpisa, dok je GI Narod odlučuje početkom 2019. objavila kako su kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene rezačem papira, dok digitalne kopije ne postoje, stoga je onemogućena pravedna provjera potpisa i njihova revizija.

Nakon što je je USKOK započeo prvu istragu moguće Kuščevićeve malverzacije s nekretninama iz GI Narod odlučuje poručili su:

“Ako se istražuje Kuščevićeva zloupotreba lokalne političke funkcije – za malverzacije sa zemljištem, zašto se ne istražuje zloupotreba državne političke funkcije za malverzaciju s potpisima hrvatskih birača – krađu referenduma o promjeni izbornog sustava? Prema tvrdnjama Ministarstva uprave nedostaje samo 0,88 posto potpisa za prvo, odnosno 2,02 posto potpisa za drugo referendumsko pitanje, a bivši ministar je onemogućio naknadnu provjeru svega što je njegovo Povjerenstvo radilo (koju je premijer Plenković bio obećao na sjednici Vlade 17.10.2018.), uništio kontrolne liste – dokaze o tome zašto su potpisi odbačeni i zabranio saborskim zastupnicima uvid u potpise – očekujemo ponovno brojanje potpisa hrvatskih birača u nazočnosti promatrača”.

Kuščević je inače morao otići iz Vlade Andreja Plenkovića nakon što se našao pod istragom kojom su obuhvaćeni njegov šogor Ivica Žunić te Kuščevićeva supruga Zorana i poduzetnik Ante Marinović. Sumnjiči ih se za primanje mita, davanje mita, zloporabe položaj i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na prouzročenje stečaja. Kuščevića USKOK sumnjiči i za prozutakonito pribavljanje imovinske koristi u visini od oko 4,7 milijuna pri čemu je državni proračun oštećen za nešto manje od 300.000 kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr