(VIDEO) Ekspresna presuda za vikanje na Lovru Kuščevića dok je s pratnjom išao gradom

Kuščević
Zagreb, 13.04.2017. - Dolazak na sjednicu Vlade RH. Na fotografiji Lovro Kuščević. foto HINA/ Daniel KASAP/ ml

Općinski prekršajni sud u Splitu osudio je Splićanina V.B. (56) zbog vikanja protiv bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića u središtu Splita.

Naime, u svibnju prošle godine 56-godišnjak je Kuščeviću vikao “Sram te bilo! Kako možeš izaći među ljude? Kradeš potpise birača”. Taj događaj možete vidjeti na snimci u nastavku:

> (VIDEO) Pogledajte što je prolaznik dovikivao Kuščeviću o referendumu Narod odlučuje: ‘40.000 glasova ste poništili!’

Splitska policija prekršajno ga je prijavila, a on je osuđen samo 4 mjeseca kasnije u rujnu 2019. godine.

Presuda Općinskog prekrjašnog suda u Splitu je nepravomoćna te će Splićaninu kroz nekoliko dana isteći rok za žalbu, a žaliti se može i PU splitsko-dalmatinska koja ga je prijavila. Ukoliko ni jedna strana ne podnese žalbu u zadanom roku, presuda postaje pravomoćna.

Kako se navodi u presudi koja je objavljena na oglasnoj ploči suda, 56-godišnjak je kriv jer je na javnom mjestu vikom remetio javni red i mir, čime je počinio prekršaj iz čl. 13 Zakona o prekršajima te mu je izrečena novčana kazna u od 756 kuna.

Taj 56-godišnjak je tijekom postupka u svojoj obrani kazao da je izrazio građanski revolt tadašnjim ministrom uprave.

Navodi da je 7. svibnja 2019. na blagdan Svetog Duje prolazio Ulicom kralja Tomislava. dok je hodao primijetio je više političara među kojima su bili predsjednica, gradonačelnik i ministar uprave Kuščević.

Kazao je da je reagirao na Kuščevića jer je kao aktivist sudjelovao u prikupljanju potpisa za referendum o Istanbulskoj konvenciji. Kako je to propalo, postavilo se pitanje gdje je nestalo 40 tisuća glasova jer nikada nisu vjerodostojno prebrojani potpisi građana za tu inicijativu.

56-godišnjak je, između ostalog, sudjelovao i u prikupljanju potpisa za referendum o promjeni izbornog zakona.

“Kad sam ugledao tog ministra, s udaljenosti od oko četiri-pet metara povikao sam mu: “Sram te bilo! Kako možeš izaći među ljude? Kradeš potpise birača! Gdje su nestali potpisi građana? Gdje je nestalo 40.000 potpisa građana?” Na to mi je ministar odgovorio: “Ajde momak ohladi se””, naveo je okrivljeni u svojoj obrani, prenosi Jutarnji list.

Splićanin dalje navodi da je nastavio dalje svojim putem te da ga je nakon stotinjak metara zaustavio policajac u civilu.

Kako kod sebe nije imao osobnu iskaznicu, odveden je u policijsku postaju gdje mu je utvrđen identitet. Nakon toga je i alkotestiran te je na kraju dobio obavijest o počinjenom prekršaju.

“Ne ne smatram se krivim za ovaj prekršaj, svoje ponašanje kritične prigode doživljavam kao izraz građanske slobode za što se treba i boriti”, naveo je 56-godišnjak u svojoj obrani.

U završnom govoru je naveo da ukazuje kako je duboko povrijeđen kao građanin kojem je uskraćeno pravo na kritiku političara što dokazuje da još živimo u komunističkom dobu.

Onemogućavanje referenduma GI Narod odlučuje

Podsjetimo, Građanska inicijativa Narod odlučuje dva tjedna prikupljala je potpise za izmjenu Ustava i predala je u lipnju 2018. Hrvatskome saboru Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

Za prvo referendumsko pitanje, o promjeni praga za ulazak u Sabor i načina biranja zastupnika, prikupili su 405.352 tisuća potpisa, a za drugo, ono o glasovanju manjina u Saboru, 407.469 tisuća potpisa.

Prebrojavanje potpisa još nije niti počelo, a Lovro Kuščević obznanio je kako se u proces provjere potpisa uključuje još jedna institucija – APIS (Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama).

Vlada Andreja Plenkovića tek tri mjeseca nakon što su potpisi predani Saboru objavila je kako inicijativa Narod odlučuje nije skupila dovoljno potpisa za referendum i pravednijem izbornom sustavu, odnosno da je od 412.325 potpisa za prvo referendumsko neispravno 40.875 potpisa, a za drugo je neispravnih 40.666 od ukupnih 407.835 potpisa, dok je GI Narod odlučuje početkom 2019. objavila kako su kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene rezačem papira, dok digitalne kopije ne postoje, stoga je onemogućena pravedna provjera potpisa i njihova revizija.

Nakon što je je USKOK započeo prvu istragu moguće Kuščevićeve malverzacije s nekretninama iz GI Narod odlučuje poručili su:

“Ako se istražuje Kuščevićeva zloupotreba lokalne političke funkcije – za malverzacije sa zemljištem, zašto se ne istražuje zloupotreba državne političke funkcije za malverzaciju s potpisima hrvatskih birača – krađu referenduma o promjeni izbornog sustava? Prema tvrdnjama Ministarstva uprave nedostaje samo 0,88 posto potpisa za prvo, odnosno 2,02 posto potpisa za drugo referendumsko pitanje, a bivši ministar je onemogućio naknadnu provjeru svega što je njegovo Povjerenstvo radilo (koju je premijer Plenković bio obećao na sjednici Vlade 17.10.2018.), uništio kontrolne liste – dokaze o tome zašto su potpisi odbačeni i zabranio saborskim zastupnicima uvid u potpise – očekujemo ponovno brojanje potpisa hrvatskih birača u nazočnosti promatrača”.

Kuščević je inače morao otići iz Vlade Andreja Plenkovića nakon što se našao pod istragom kojom su obuhvaćeni njegov šogor Ivica Žunić te Kuščevićeva supruga Zorana i poduzetnik Ante Marinović. Sumnjiči ih se za primanje mita, davanje mita, zloporabe položaj i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na prouzročenje stečaja. Kuščevića USKOK sumnjiči i za prozutakonito pribavljanje imovinske koristi u visini od oko 4,7 milijuna pri čemu je državni proračun oštećen za nešto manje od 300.000 kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list