Slučaj Agrokor: Najveća optužnica u povijesti hrvatskog pravosuđa, Todorića se tereti za izvlačenje 1,4 mlrd. kuna

Foto: Fah

Slučaj Agrokor bit će najveći i najsloženiji predmet u hrvatskom pravosuđu. Istraga protiv Ivice Todorića, njegovih sinova, ali i nekad bliskih suradnika u koncernu, pokrenuta je prošle godine.

> (FOTO, VIDEO) Todorić ostaje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega

Optužnica teška više od milijardu kuna još nije podignuta, a već je sada jasno – sudit će im se godinama, piše dnevnik.hr.

Spis u slučaju Agrokor već sada broji gotovo 70 tisuća stranica. Ivica Todorić i 14-orica njegovih suosumnjičenika suočeni su s teškim optužbama za malverzacije.

“Ni mi ne možemo puno toga shvatit, mislimo da se jedna te ista situacija pet puta stavlja na teret!”, komentirala je situaciju s optužnicom prije godinu dana Jadranka Sloković, Todorićeva odvjetnica.

> Grupa Borg je bila u Agrokoru već na dan donošenja Lex Agrokora, 10. travnja 2017.

> (VIDEO) Ekonomski analitičar Sučević o Agrokoru: ‘Dokument implicitno pokazuje da je proces izbora AlixPartnersa unaprijed dogovoren’

> Dr. sc. Hrvoje Pende: Todorić je stigao u Remetinec, hoće li još netko za njim?

> Turudić o slučaju Todorić: ‘DORH laže, odustali su od ispitivanja svjedoka’

Bivši vlasnik Agrokora i dvojica njegovih sinova, ali i najbliži suradnici, našli su se pod istragom.

Optužnica još nije napisana, a postoje sumnje u: zloporabu položaja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava, nezakonito vođenje poslovnih knjiga, lažiranje financijskih izvješća te izvlačenje novca i prikrivanje bilanci.

Ivicu Todorića tereti se za izvlačenje čak 1,4 milijarde kuna.

“Ni u jednom trenutku nitko ne tvrdi da je on izvlačio novac, na neki svoj privatni račun što se zaboravlja! Novac sav koji je postojao u Agrokoru, koji je čak na temelju dividendi koje se osporavaju pripadao njemu – taj novac je ostao u Agrokoru i s tim novcem se dalje radilo. Nije bilo izvlačenja novca!”, rekla je Sloković.

> Grmoja: ‘Slučajem Agrokor nije se dogodio kraj ortačkog kapitalizma, nego su se akteri malo izmiješali’

> TIH o Todorićevom izručenju: ‘Problem je nepošten, neučinkoviti i neodgovoran sustav, a ne pojedinac’

“Da, Mislavu Galiću, jednom od osumnjičenih menadžera nije mjesto s ostalima”, tvrdi njegov odvjetnik. Tužiteljima je Galić nudio dokument ne bi li opravdao sebe.

“Ja sam gotovo uvjeren da za gospodina Galića nema niti jedan dokaz koji bi bio kompromitirajući! Je li on teretio nekoga, Todorića? Ni Ivicu Todorića! U početku je iznio jednu izjavu koja je nesporna. A rezultat dokaznog predmeta je definitivno takav da se prema njemu ne može napraviti ništa, nego obustaviti istraga!”, rekao je Mate Matić, odvjetnik Mislava Galića.

Odgovornost za navodno mutne poslove u očevu koncernu, negira i Ante Todorić.

“Moj klijent s optimizmom gleda na ishod ovog postupka. Nada se da u odnosu na njega optužnica ne bi bila niti podignuta, jer smatra da ništa od onog što je radio preko 20 godina koliko je bio zaposlen u Agrokoru, nije kazneno djelo” , objasnio je stav svog klijenta, odvjetnik Fran Olujić.

Optužnica bi se trebala temeljiti na financijsko – knjigovodstvenom vještačenju, koje se čeka. Suđenje bi prema svim predviđanjima trebalo trajati godinama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

“Teško da možemo u ovakvom predmetu imati pravomoćnu presudu prije razdoblja od 6-7 godina!”, rekao je Olujić.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr