(FOTO, VIDEO) Todorić ostaje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega

Foto: Fah

Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora osumnjičen za izvlačenje više od milijardu kuna iz svoje nekadašnje tvrtke, ostaje u istražnom zatvoru u koji je smješten nakon sinoćnjeg izručenja Hrvatskoj, odlučio je u četvrtak predvečer sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Na ročištu koje je počelo iza 17,30 sati, a zbog kojega je Todorić dovezen iz Remetinca, sudac istrage odlučivao je o dva zahtjeva – prijedlogu obrane da Todorića puste na slobodu jer je ispitana većina svjedoka, ali i novom zahtjevu tužiteljstva da ga se zadrži u zatvoru, ovoga puta zbog opasnosti od bijega.

> Turudić o slučaju Todorić: ‘DORH laže, odustali su od ispitivanja svjedoka’

Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da mu je istražni zatvor ovoga puta određen zbog opasnosti od bijega te da sud nije prihvatio jamčevinu, jednaku onoj koja mu je ranije prihvaćena u Engleskoj.

Odvjetnica Sloković koja ga je prijepodne najprije posjetila u Remetincu, a potom došla i na Županijski sud, ranije je izjavila da obrana smatra kako nema uvjeta za produžavanje istražnog zatvora. Dodala je i da Todorić nije bio u bijegu već da se zatekao u Engleskoj, ali i da u slučaju Agrokor nije bilo izvlačenja novca za privatni račun te da je sve ostalo u Agrokoru.

Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora.

Iako se nakon izručenja i smještanja u Remetinec nagađalo da će Todorić već u četvrtak biti ispitan u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu do toga nije došlo.

Tijek događaja pratite u nastavku:

18,59 sati

Todorićevi branitelji nakon odluke o pritvoru: U Engleskoj je očito standard puno niži

Unatoč ponuđenoj jamčevini i svih uvjeta pod kojima je Ivica Todorić bio pušten u Engleskoj, sudac istrage je donio odluku o produljenju istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega, kazala je Todorićeva braniteljica Jadranka Sloković nakon što je u četvrtak predvečer na zagrebačkom Županijskom sudu bivšem vlasniku Agrokora ponovno određen pritvor.

Nakon odluke suca istrage o novom jednomjesečnom zatvaranju Todorićevi branitelji Jadranka Sloković i Čedo Prodanović pojasnili su da njihov branjenik nije pritvoren zbog utjecaja na svjedoke već zbog opasnosti od bijega.

“Ponudili smo jamčevinu, sve uvjete pod kojima je on bio pušten u Engleskoj. Identičnu jamčevinu, sve mjere opreza. No, zaključili smo da hrvatsko i englesko pravo nisu isto. Ovdje je bitno viši standard i jamčevina mora biti bitno viša. Ponudili smo 118 tisuća funti. U Engleskoj je očito standard puno niži nego kod nas”, kazali su nakon ročišta Sloković i Prodanović dodavši kako su ponudili milijun kuna jamčevine.

Obrana najavila žalbu – nedostupnost ne znači bijeg

“Imamo pravo na žalbu, poduzet ćemo sve da naš klijent izađe”, nadodala je Sloković.

“Nedostupnost u postupku ne znači bijeg, on je u Britaniji koristio legalna prava, a treba reći i da ga nitko u Hrvatskoj tijekom šest mjeseci predistražnog postupka nije ništa pitao. On se samo zatekao u Engleskoj”, rekao je nakon ročišta Prodanović.

Na ročištu koje je počelo iza 17,30 sati, a zbog kojega je Todorić dovezen iz Remetinca gdje je sinoć smješten nakon izručenja iz Londona, sudac istrage odlučivao je o dva zahtjeva. Prijedlogu obrane da Todorića puste na slobodu jer je ispitana većina svjedoka, ali i novom zahtjevu tužiteljstva da ga se zadrži zbog opasnosti od bijega.

Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora.

O žalbi obrane na odluku suca istrage Zorana Luburića izvanraspravno vijeće Županijskog suda trebalo bi odlučivati po ubrzanoj proceduri.

18,21 sati

Ministri Horvat, Marić, i Kuščević vjeruju u institucije i pošten pravosudni postupak Todoriću

Ministri gospodarstva, uprave i financija Darko Horvat, Lovro Kuščević i Zdravko Marić u četvrtak su prije početka užeg kabineta Vlade na Markovu trgu poručili kako vjeruju u institucije Republike Hrvatske i da će Ivica Todorić, koji je u srijedu navečer izručen Hrvatskoj, imati pred hrvatskim pravosuđem pošten i zakonit postupak.

Novinari su upitali ministra financija Zdravko Marić boji li se da će ga Ivica Todorić spominjati u svojoj obrani i upotrijebiti svoju “crnu bilježnicu”, to jest iznijeti, kako mediji pretpostavljaju, kompromitirajuće informacije o pojedinim istaknutim ljudima.

“Ja u tijeku pravnih postupaka neću ništa komentirati, nisam ništa uspio pratiti, kao i za svakog hrvatskog građanina treba očekivati jednak tretman, to jest onakav kakav treba biti sukladno zakonu”, ustvrdio je Marić.

“Uvjeren sam da će biti pošteno suđenje, ne samo njemu nego i svim osobama koje se nađu pred hrvatskim pravosuđem, i zaista mislim da nije dobro komentirati dok se postupak ne dovrši”, poručio je ministar uprave Lovro Kušćević.

“Vjerujem institucijama Republike Hrvatske i siguran sam da će to tako biti”, poručio je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Ministar Horvat rekao je da nema nikakvih bojazni u vezi s navodnom Todorićevom “crnom bilježnicom”.

“Nagodba je pred implementacijom i siguran sam da svi oni vjerovnici koji očekuju povrat onoga što su izgubili tijekom godina prije 2017., da će tijekom nagodbe, koja će trajati između tri i pet godina, i dobiti onaj svoj veliki dio koji im je uskraćen”, objasnio je Horvat.

17,51 sati

“Ponudili smo istu jamčevinu od 118 tisuća funti i iste mjere opreza, kao i u Londonu. Očito postoje razlike između hrvatskog i britanskog pravosuđa i hrvatski standardi su viši, ironično je kazala odvjetnica Jadranka Sloković nakon ročišta. Sudac je rekao kako nema osnova produžavati priču zbog svjedoka do kojeg tužiteljstvo ne može doći, dodala je. Sudac smatra da se nedostupnost Todorića zadnju godinu dana može tumačiti kao bijeg, potvrdio je Čedo Prodanović. Iako se Todorić u to vrijeme nije krio, dodao je.

17,50 sati

Sudac istrage Zoran Luburić odlučio je da bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić ostaje u istražnom zatvoru. Kako je istražni zatvor određen zbog opasnosti od bijega Todorićevi branitelji ponudili su jamčevinu, koju sud nije prihvatio. Odvjetnici su najavili da će se žaliti na ovu odluku.

16,15 sati

Dolazak Ivice Todorića na Zagrebački županijski sud.

Ivica Todorić stigao je u zgradu Županijskog suda u Zagrebu gdje je u tijeku ročište na kojemu sudac istrage mora odlučiti o tome hoće li ostati u istražnom zatvoru ili će biti pušten na slobodu. Tužiteljstvo je, naime, zatražilo istražni zatvor po drugoj osnovi – opasnosti od bijega. Todorićevi odvjetnici i predstavnici tužiteljstva iznijet će svoje argumente, a sucu će se moći obratiti i Todorić, javlja HRT.

U Remetincu je Todoriću uručeno i sudsko rješenje o određivanju istražnog zatvora na koje ima pravo žalbe. Iako je u aferi Agrokor ukupno 15 osumnjičenih, istražni zatvor određen je samo za Ivicu Todorića. Njegova se obrana žalila na tu odluku, ali ona nije razmatrana jer je Ivica Todorić već bio u bijegu, navodi dnevnik.hr.

16,10 sati

Čedo Prodanović uoči ročišta je izjavio kako su ‘očekivanja slojevita’. Mi smo uvijek optimistični, kazala je Jadranka Sloković.

15,00 sati

Na Zagrebački županijski sud stigao je prijedlog obrane za ukidanje istražnog zatvora Ivici Todoriću, a zatim i prijedlog ŽDORH-a da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega. Na današnjem ročištu u 16.30 odlučivat će se o tom prijedlogu, potvrdio je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić. Na pitanje jesu li ispitani svi svjedoci, rekao je da nije ispitan jedan svjedok “koji se prema podacima u spisu nalazi u Švicarskoj i njegovo ispitivanje će biti provedeno zamolbenim putem”.

> Grmoja: ‘Slučajem Agrokor nije se dogodio kraj ortačkog kapitalizma, nego su se akteri malo izmiješali’

14,00 sati

Mostov politički tajnik Nikola Grmoja komentirao je u četvrtak izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj kazao je kako se, s obzirom na dosadašnje iskustvo, može očekivati višegodišnja pravosudna trakavica, a ocijenio je i kako se sa slučajem Agrokor nije dogodio kraj ortačkog kapitalizma, nego su se akteri samo malo izmiješali – neki su nestali, a neki su nastavili egzistirati.

14,15 sati

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je da će od Ivice Todorića, koji je jučer izručen Hrvatskoj, biti zanimljivo čuti o čemu je u vezi s Agrokorom razgovarao s premijerom i ministrima te tko mu je pomagao u stvaranju poslovnog carstva, ističući kako su ondje gdje je Todorić završio u Agrokoru nastavili ortaci iz grupe Borg.

Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković prijepodne ga je najprije posjetila u Remetincu, a potom je otišla i na Županijski sud kako bi doznala kada će se odlučivati o istražnom zatvoru. Novinarima ispred suda potvrdila je na izlasku da je ročište zakazano za 16,30 sati.

U izjavi medijima u Remetincu kazala je da obrana smatra kako nema uvjeta za produžavanje istražnog zatvora.

“Nema uvjeta za produženje istražnog zatvora. Ovaj jedan svjedok je nedostupan, ostali su svi ispitali. Hans Christian Jakobsen koji je van Europe, ako je nedostupan, neshvatljivo je da netko kaže da mi možemo doći do njega”, kazala je Sloković.

Dodala je i da Todorić nije bio u bijegu već da se zatekao u Engleskoj, ali i da u slučaju Agrokor nije bilo izvlačenja novca za privatni račun te da je sve ostalo u Agrokoru.

U razgovoru s novinarima kazala je da će ukoliko sud ostane pri tvrdnji da Todorić treba biti u istražnom zatvoru ponuditi jamčevinu.

Todorićeva obrana traži puštanje na slobodu, a tužiteljstvo zatvaranje zbog opasnosti od bijega

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda poslijepodne će odlučivati o dva zahtjeva u vezi bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića – prijedlogu obrane da ga puste na slobodu jer je ispitana većina svjedoka, ali i novom zahtjevu tužiteljstva da ga se zadrži u zatvoru, ovoga puta zbog opasnosti od bijega.

“U međuvremenu je prvo stigao prijedlog obrane za ukidanjem istražnog zatvora, a nakon toga i prijedlog Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) da mu se odredi istražni zatvor, ali zbog opasnosti od bijega”, kazao je poslijepodne glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Na ročištu zakazanom za 16, 30 sati, uz Todorića i njegove odvjetnike biti će i predstavnici tužiteljstva. Obje strane iznijeti će svoje argumente, a sucu će se moći obratiti i Todorić, pojasnio je Devčić.

Na pitanje jesu li ispitani svi svjedoci u istrazi u kojoj se Todorić i njegovi suosumnjičenici terete za izvlačenje preko milijarde kuna iz Todorićve bivše tvrtke Devčić je kazao da je neispitan ostao jedan svjedok “koji se prema podacima u spisu nalazi u Švicarskoj i njegovo ispitivanje će biti provedeno zamolbenim putem”.

Upitan hoće li Todorić, u slučaju da mu istražni zatvor danas bude ukinut sa suda otići kao slobodan čovjek ili će se morati ići ‘razdužiti’ u Remetinec, Devčić je kazao da dosadašnja praksa pokazuje da “sve takve osobe odlaze natrag u Remetinec, obavljaju administrativne stvari koje su vezane uz puštanje”.

Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković koja ga je prijepodne najprije posjetila u Remetincu, a potom je otišla i na Županijski sud, ranije je izjavila da obrana smatra kako nema uvjeta za produžavanje istražnog zatvora.

“Nema uvjeta za produženje istražnog zatvora. Ovaj jedan svjedok je nedostupan, ostali su svi ispitali. Hans Christian Jakobsen koji je van Europe, ako je nedostupan, neshvatljivo je da netko kaže da mi možemo doći do njega”, kazala je Sloković.

Dodala je i da Todorić nije bio u bijegu već da se zatekao u Engleskoj, ali i da u slučaju Agrokor nije bilo izvlačenja novca za privatni račun te da je sve ostalo u Agrokoru.

U razgovoru s novinarima kazala je da će ukoliko sud ostane pri tvrdnji da Todorić treba biti u istražnom zatvoru ponuditi jamčevinu.

Izvor: narod.hr/hina/hrt/dnevnik.hr