Brinu za zdravlje svojih učenika: Zabranili mobitele u osnovnoj školi, a rezultatima zadovoljna i djeca

Foto: Thinkstock

U Osnovnoj školi bana Josipa Jelačića u Podsusedu učenici, ne smiju koristiti svoje mobitele od trenutka kad uđu u zgradu dok iz nje ne izađu. Ovo pravilo krenulo je prije mjesec dana, a osmislili su ga sami učenici.

> Ivica Šola: Ministrica Divjak bacila je molotovljev koktel na djecu i obrazovanje

U ovoj školi nema Facebooka, Instagrama ni Snapchata. Umjesto čavrljanja preko Whatsappa i slušanja glazbe, učenici sjede u klupama i razgovaraju oči u oči, a umjesto igrica na mobitelu u dvorištu se igraju lovice, skrivača i “gazi, gazi”, piše Večernji list.

> Roditelji oprez: Za bolje kognitivne sposobnosti djeca smiju uz zaslon provesti manje od 2 sata na dan

Sve je poteklo od djece kojoj je, kaže ravnateljica Jelena Ivaci, jako smetalo što nitko s ni kim ne razgovara, već svi bulje u ekrane svojih mobitela. Ubrzo nakon toga javili su se i roditelji zabrinuti za ovisnost svoje djece o tehnologiji, nakon čega je školsko Vijeće roditelja jednoglasno donijelo odluku da se zabrani korištenje telefona u bilo koje svrhe osim za nastavu. Zahvaljujući tome, kaže ravnateljica, u školske se klupe i hodnike ponovno vratio dječji žamor. Novom odlukom zadovoljni su svi, a pogotovo učenici.

I drugi pošli istim putem

Roditelji iz Podsuseda nisu jedini koji su odlučili zabraniti mobitele za vrijeme nastave. U Osnovnoj školi Petra Preradovića na Volovčici pametni telefoni također su nepoželjni. Kao i kod kolega s druge strane grada, roditelji učenika također su primijetili da su oči njihove djece previše zalijepljene uz ekran mobitel. Od početka školske godine, postali su osuđeni na nastavu bez svojih mobilnih ljubimaca. Ravnatelj škole Žvorc također je oduševljen rezultatima ovog eksperimenta.

> Katastrofalne posljedice digitalizacije i nečitanja knjiga: Dolazi li do rušenja kognitivnih sposobnosti kod mladih?

“Djeca su se prije često zadirkivala preko društvenih mreža za vrijeme nastave. Sad se puno bolje ponašaju jedni prema drugima i više razgovaraju”, ponosno ističe ravnatelj, a kaže da to pravilo vole i djeca te da će ono i u budućnosti vrijediti.

I Fracuska zabranila tablete u školama, a ministrica Divjak želi ih za svakog učenika

Francuska je problem pretjeranog konzumiranja digitalnog sadržaja shvatila toliko ozbiljno da je parlament izglasao zakon kojim se zabranjuje uporaba bilo kakvog uređaja s mogućnošću mrežnog povezivanja, poput mobitela i tableta, u osnovnim školama koje u Francuskoj pohađaju djeca do 14. ili 15. godine.

> Prof. Igor Čatić: ‘Višak’ informatike može biti štetan za dječji razvoj

S druge strane ideja obrazovne reforme ministrice Blaženke Divjak uključuje uvođenje tableta za sve učenike u školama kao i njihovo svakodnevno i višesatno korištenje na nastavi izvan nje. Po ministrici je veliki problem što se prvo slušaju predavanja, a zatim nekim učenici ne znaju riješiti zadaće, stoga smatra da bi učenici mogli gledati video predavanja prije škole, a u školi bi se odgovaralo na pitanja.

Slobodan Prosperov Novak također je upozoravo kako digitalizacija o kojoj ministrica govori predstavlja “samo korištenje računalnih pomagala za čitanje inače tiskanog i pisanog teksta, što nema veze sa digitalizacijom”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list/dnevnik.hr