SNV Milorada Pupovca tvrdi da je broj napada na Srbe udvostručen, no podaci DORH-a govore drugačije

dorh
Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a i Zlata Hrvoj Šipek, glavna državna odvjetnica; montaža: Narod.hr, izvor: Fah

“Kaznena djela počinjena iz mržnje i govor mržnje, jasno je vidljivo, ne čine značajniji broj prijavljenih kaznenih djela”, istaknulo je Državno odvjetništvo RH (DORH) u svojem izvješću o radu u 2021. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoci

Dio njihovog izvješća koji se odnosi na kaznena djela počinjena iz mržnje i govor mržnje prenosimo u cijelosti:

“Udio osoba prijavljenih za kaznena djela počinjenja iz mržnje i kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona (tzv. govor mržnje) u ukupnom broju prijavljenih osoba tijekom 2021., kao i ranijih godina, participira s manje od 0,5 % te je jasno vidljivo da ne čine značajniji broj prijavljenih kaznenih djela.

> Pupovčev SNV u novom Biltenu izmislio da se udvostručio broj napada na Srbe u Hrvatskoj!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, zbog značaja ovih kaznenih djela, njihove prirode i okolnosti činjenja te s obzirom na njihovu važnost za pravni poredak, ali i za razvoj društva i osiguravanje ljudskih prava u cjelini, kao i zbog nužnosti sankcioniranja počinitelja radi specijalne, ali i generalne prevencije, ovim se kaznenim djelima posvećuje posebna pozornost, slijedom čega se posebno analiziraju i u ovom izvješću”, navodi DORH.

tablica
DORH

DORH o govoru mržnje

Objašnjavaju: “Zbog pravno strukturalnih, ali i društveno relevantnih razlika, državna odvjetništva prate i evidentiraju zasebno kaznena djela zločina iz mržnje, što su sva kaznena djela usmjerena prema jednoj ili više osoba ili imovini, a koja su motivirana mržnjom, odnosno predrasudama utemeljenima na specifičnim osobinama žrtve, i to onima na kojima se temelji zajednički identitet skupine, kao što je rasa, jezik, vjeroispovijest, nacionalnost, rodni identitet i slično te zasebno kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona, tzv. govor mržnje.”

Slijedom navedenoga, i u izvješću ih analiziraju odvojeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zločini iz mržnje

“Tijekom 2021. državna su odvjetništva za kaznena djela zločina iz mržnje (kaznena djela počinjena u vezi s člankom 87. stavak 21. Kaznenog zakona) zaprimila prijave protiv ukupno 75 osoba, što je porast u odnosu na prethodno izvještajno razdoblje, pri čemu se povećanje broja odnosi na prijave podnesene od strane policije (2021. – 60 osoba, 2020. – 28 osoba), dok je broj u odnosu na prijave podnesene po drugim podnositeljima (fizičkim i pravnim osobama) ostao isti – 15. Navedeno govori, kažu iz DORH-a, kako je zadržan kontinuirani trend znatno većeg broja prijava za ova kaznena djela od strane policije, nego od strane drugih podnositelja.

U izvještajnom je razdoblju doneseno ukupno 26 rješenja o odbačaju te su podignute ukupno 42 optužnice, od kojih se u odnosu na 8 osoba predlaže sudu izdavanje kaznenog naloga, a u odnosu na 34 osobe predloženo je održavanje rasprave i potom donošenje presude.”

DORH: 11 presuda

“Tijekom 2021. državna su odvjetništva zaprimila ukupno 11 presuda, od kojih su sve osuđujuće, kao i prošle godine, što pokazuje na zadržavanje uspješnosti državnih odvjetništava u postupku pred sudom”, navodi DORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kao i ranijih godina, najčešće se kao zaštićene osobine kod zločina iz mržnje pojavljuju nacionalna i vjerska pripadnost žrtve te potom spolna orijentacija.”

Kazneno djelo govor mržnje

“U odnosu na kazneno djelo tzv. govora mržnje, odnosno kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona, broj prijavljenih osoba na razini je prošle godine (2020. – 83 osobe, 2021. – 86 osoba), pri čemu je 50 osoba prijavila policija, a 36 je prijava u državnom odvjetništvu zaprimljeno od drugih podnositelja.

Podudarno podatcima iz ranijih godina, za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona, državna su odvjetništva donijela više rješenja o odbačaju nego što su podigla optužnica, pri čemu valja naglasiti da je odbačeno čak 75 % prijava drugih fizičkih i pravnih osoba, a tek 25 % prijava podnesenih po policiji, što je sve vidljivo iz priložene tablice”, izvještava DORH.

Najčešće putem računalnog sustava

“I kod ovog kaznenog djela, kao i kod zločina iz mržnje te kao i ranijih godina i dalje su najčešće diskriminatorne osnove nacionalno podrijetlo, vjerska pripadnost i spolna orijentacija, a najčešći način počinjenja je onaj putem računalnog sustava ili mreža. Taj se oblik, međutim, često ukazuje i kao problematičan za utvrđivanje stvarnog identiteta počinitelja, pa jedan dio počinitelja ovog kaznenog djela, nažalost, ostaje neotkriven.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ukupno podignutih 38 optužnica za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona, u odnosu na 8 osoba predloženo je sudu izdavanje kaznenog naloga, a protiv 30 osoba podignute su optužnice s prijedlogom da se počinitelj „izvede pred sud” te nakon provedene rasprave donese presuda”, navodi DORH.

Odbačene prijave

“O razlozima većeg broja odbačenih prijava za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona nego podignutih optužnica za isto kazneno djelo, već je obrazlagano u ranijim izvješćima, no kako se oni i dalje pojavljuju, valja istaknuti kako temelj leži u činjenici nerazlikovanja od strane podnositelja kolokvijalnog i kaznenopravnog smisla govora mržnje te odrednica koje definiraju zaštićenu osobinu u navedenoj zakonskoj odredbi.

Naime, velik broj podnositelja prijave za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona drži kako se navedeno kazneno djelo ostvaruje i samim neprihvatljivim, uvredljivim, ostrašćenim ili uznemirujućim govorom, što još uvijek u kaznenopravnom smislu ne predstavlja elemente prijavljenog kaznenog djela.

Ne smije se zanemariti temeljno pravo na slobodu izražavanja

Naime, osim podrobne analize svih aspekata određenih izjava, u smislu ispunjavanja svih elemenata predmetnog kaznenog djela i utvrđivanja postojanja huškačkog, a ne nekog drugog nepriličnog govora, da bi neki izričaj bilo moguće kazneno sankcionirati, čak nije uvijek dovoljno ni da su ispunjena obilježja kaznenog djela, već kažnjavanje mora biti nužno te mora postizati određeni cilj u konkretnom slučaju.

Pri tome se nikako ne smije zanemariti temeljno pravo na slobodu izražavanja, koje može biti ograničeno samo kad je to nužno. Osim toga, generalna se klauzula „druge osobine”, propisana u stavku 1. članka 325. Kaznenog zakona, po podnositeljima preekstenzivno tumači. Slijedom navedenoga, veći broj odbačenih kaznenih prijava zbog prijavljenog ovog kaznenog djela upravo i jest iz tih razloga”, tumači DORH.

Aktivnosti

“Promatrajući uspješnost u postupku pred sudom, i kod kaznenog djela govora mržnje iz članka 325. Kaznenog zakona državna su odvjetništva zaprimila isključivo osuđujuće presude u odnosu na 22 osobe tako da je i ovdje uspješnost 100 %.

I tijekom ovog izvještajnog razdoblja državna odvjetništva sudjeluju u brojnim aktivnostima vezanima uz doprinos učinkovitijoj borbi protiv zločina iz mržnje i govora mržnje, kao što su brojne edukativne aktivnosti, konferencije, okrugli stolovi i slično.

Radna skupina

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ima predstavnika i u radnoj skupini za praćenje Protokola o postupanju u predmetima zločina iz mržnje te je putem predstavnika sudjelovalo i u radnoj skupini za izmjenu spomenutog Protokola, koji je donesen tijekom izvještajne godine.

Svoju je angažiranost u praćenju i sustavnom podizanju kvalitete rada na navedenim predmetima Državno odvjetništvo Republike Hrvatske iskazalo i prihvaćajući partnerstvo na projektima na koja se, u odnosu na predmetnu problematiku, prijavljuje Hrvatski pravni centar”, zaključuju.

Što kaže SNV?

Dakle, izvješće DORH-a izričito navodi da su zločini iz mržnje i govor iz mržnje u Hrvatskoj izrazito rijetka pojava.

Međutim, SNV je u svojemu ovogodišnjem biltenu ustvrdio da je govor mržnje udvostručen.

Kako smo pisali, Srpsko narodno vijeće (SNV) Milorada Pupovca i ove je godine objavilo bilten pod nazivom “Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima”, na trošak hrvatskih poreznih obveznika.

Pri tome je predgovor napisala Lora Vidović, bivša pučka pravobraniteljica koja je bila kritizirana da se u svom mandatu oglušivala na diskriminaciju po vjerskoj osnovi. Nju je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević imenovao na poziciju članice Upravnog vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih.

Autori Biltena su novinar, povjesničar i publicist Tihomir Ponoš zaposlen u Arhivu Srba u Hrvatskoj i Nikola Vukobratović (SDSS), gradski zastupnik u Zagrebačkoj skupštini iz kvote nacionalnih manjina, koji je u koaliciji sa strankom Možemo.

Vukobratović je također povjesničar zaposlen u Arhivu Srba Srpskog narodnog vijeća i bivši glavni urednik hrvatskog izdanja francuskog mjesečnika Le Monde diplomatique. On je u Skupštinu ušao s 214 osvojenih glasova uz izlaznost od mizernih 1.08 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.