Šola: Stanimirović i SDS(S) može, HOS i pukovnik Miljanić pod optužnicu. Kao i mračnjak Šušak. Obrnuta lustracija na djelu!

šola
Foto: Knjižara Nova

Kada je pokojni predsjednik Tuđman izgovarao riječ pomirenje, ta riječ je imala težinu. Njegov pomirbeni govor u razrušenom Vukovaru od strane srpske kokarde i Titove petokrake, bio je čin pružene ruke velikosrpskom agresoru, popraćen svim mogućim garancijama i privilegijama srpskoj manjini koje je Tuđmanova i Šuškova Hrvatska, kao nijedan pobjednik u povijesti, dala. Kada Andrej Plenković rabi riječ pomirba, to je šuplja, prazna riječ kalkulanta kojem je bitna “stabilna većina”. Zbog te “stabilne većine” Plenković će istu pozornost posvetiti u samo tjedan dana na istome mjestu u dvorani “Lisinski” Vojislavu Stanimiroviću i Gojku Šušku. Stanimirović je bio gradonačelnik okupiranog Vukovara koji je “biranim riječima”, dok su kokarda i petokraka odvodile civile i ranjenike iz vukovarske bolnice na masakr na Ovčari, i utemeljitelj današnjeg Plenkovićeva koalicijskog partnera SDS(S) – istu bolnicu nazvao “posljednjim ustaškim uporištem”, piše Ivica Šola za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tko je bio Gojko Šušak na čijoj je, nakon derneka Pupovčeva SNV-a – bio i Plenković prije obilježavanja 25. obljetnice Šuškove smrti? Prema zadnjim srpskim Novostima, koje izdaje taj isti Pupovčev SNV Šušak je lik koji “podsjeća na mračna vremena koja još uvijek traju”.

Ovakvom shizofrenijom i Plenkovićeva vlast i HDZ duboko su se kompromitirali

Plenković je ili čovjek bez samopoštovanja, ili mazohist, ili karijerni političar bez ikakvog vrijednosnog stava pa da ima obraza biti na skupu institucije SNV-a, koja Šuška smatra mračnjakom, a ta Šuškova mračna vremena onda traju i danas, pod Plenkovićem, Plenkovićem koji potom dolazi na skup koji hvali Šuškov lik i djelo.

Uz Tuđmana, Šušak je drugi kamen zaglavni i moderne, demokratske hrvatske države nastale na žrtvi hrvatskih branitelja i epopejom Domovinskog rata, koji je Stanimirovićima, poraženim snagama, učinio gestu kao nijedna pobjednička država u povijesti. O obljetnici smrti Pupovčevi i Stanimirovićevi SNV-ovci pak “zahvalili” se Šušku nazvavši ga mračnjakom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato, ne znam, doista ne znam, treba li taj list zvati Pupovčeve ili Plenkovićeve novosti? Jer kada je isti autor, Ivančić, objavio u srpskim Novostima pogrdan tekst o Plenkoviću, isti je bio cenzuriran, dočim je ovaj pljuvački tekst o velikanu moderne hrvatske povijesti Šušku prošao, Šušku o kojem je na sprovodu američki ministar obrane William Perry rekao: “Za Hrvatsku je bio presudan u uspostavi slobode, a za Sjedinjene Države za uspostavu mira i stabilnosti na ovom prostoru.”

>Šola: Šprajc je medijska reinkarnacija pokojnog svećenika don Ante Bakovića

I dodao: “Otišao je čovjek kakva više nećemo vidjeti.” Plenkovićevi koalicijski partneri očito misle drugačije. I još dobiju hrpetinu para da pljuju po temeljima moderne hrvatske države. Ovakvom shizofrenijom i Plenkovićeva vlast i HDZ duboko su se kompromitirali. Pred samim Šuškom, ponajprije. Ali ne samo tim, već i drugim, blago rečeno, dvoličnostima i dvostrukim mjerilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrnuta lustracija na djelu!

Ispod radara je prošla vijest, dok Pupovčevi po Vukovaru dižu spomenike s kokardom Šoškočaninu i drugim okupatorima, da je legendarnom zapovjedniku Škabrnje Marku Miljaniću, koja je, kao i Vukovar, masakrirana pod istom kokardom i petokrakom, uručen optužni prijedlog zbog HOS-ova legaliziranog simbola “Za dom spremni”, u svečanim prigodama. Što je, eto ti paradoksa, preporučila i, kolokvijalno, Plenkovićeva komisija za suočavanje s prošlošću.

HOS je od Vukovara do Škabrnje branio RH od kokarde i petokrake. Nisu počinili niti jedan zločin, inkorporirani su u HV, a o njihovom herojstvu najslikovitije govori “štafeta smrti” kada su svojim tijelima iz Bogdanovaca išli čistiti minsko polje kako bi spasili civile.

Zločinci kokardaši i petokrakaši pak koji su masakrirali Škabrnju još šetaju slobodno, šute o nestalima, a Plenkovićeva vlast optužuje zapovjednika Škabrnje i časne HOS-ovce. Stanimirović i SDS(S) može, HOS i pukovnik Miljanić pod optužnicu. Kao i mračnjak Šušak. Obrnuta lustracija na djelu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Za Dom spremni” i “Slava Ukrajini” uzvikivani su zajedno

U tom kontekstu, problematično je što Plenković, pa i Jandroković u Saboru uzvikuju: Slava Ukrajini. Što je sporno? Novi list je 21. rujna 1941. godine donio izvješće (dokument dostavljen SD-u) o zajedničkoj prisezi u Varaždinu za NDH koju su položili hrvatski i ukrajinski dobrovoljci u sklopu Hitlerovih jedinica. Radilo se o pripadnicima Organizacije ukrajinskih nacionalista kojima je na čelu bio pukovnik Andrij Melnik (među inim nacistički špijun), koji imaju gotovo istu povijest kao i ustaški pokret.

Prisega je završena te 1941. sljedećim riječima (str 6): “Neka živi Nezavisna Država Hrvatska! Neka živi slobodna Ukrajina! Živio poglavnik dr. Ante Pavelić! Živio vojskovođa Slavko Kvaternik! Živio ukrajinski vođa pukovnik Melnik! Za Dom spremni! Slava Ukrajini!” Te je riječi izgovorio ukrajinski vojni ataše u NDH, bojnik Vladimir Pankiv, koji je slavio oslobađanje Kijeva koji je, kako je rekao, “sada u rukama njemačke braće”, te su uz Slava Ukrajini, dodali i slava Paveliću, Hitleru i Melniku.

Eto, kao što je i HOS devedesetih protiv Titove petokrake i kokarde uzeo Za dom spremni, i Ukrajinci su u borbi protiv Putinove petokrake uzeli svoj iz istog vremena – Slava Ukrajini.

Ne zamjeram Ukrajincima, ali neka prema istom prekršajnom zakonu koji je Plenkovićeva vlast prepisala od Titove Jugoslavije, osim legendarnog zapovjednika Škabrnje i HOS-ovaca, podnesu i protiv Plenkovića i Jandrokovića optužni prijedlog. Jer su u vrijeme NDH “Za Dom spremni” i “Slava Ukrajini” uzvikivani – zajedno!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.