Sonja Čikotić (MOST): ‘Kvazidemografske mjere vladajućih posebno pogađaju one najsiromašnije’

Foto: snimka zaslona

Saborska zastupnica Mosta nezavisnih lista Sonja Čikotić današnjom je stankom u Saboru upozorila na kvazidemografske mjere vladajućih koje posebno pogađaju one najsiromašnije.

„Iako Vlada voli naglašavati kako su djeca budućnost, kako je prioritet Vlade demografska obnova, njihov Zakon o doplatku za djecu iz srpnja ove godine, za čiju su provedbu primili 20 novih javnih službenika, potpuni je promašaj. Najavljivali su da će, zbog podizanja dohodovnog cenzusa, broj djece koja primaju doplatak narasti za 150 tisuća, a broj obitelji primatelja za 50%. Međutim, rezultati ove mjere nisu ni približni najavljenom – broj djece primatelja u odnosu na lipanj, posljednji mjesec starog zakona, narastao je tek za 32 tisuće, a broj obitelji za 14%.“ – izjavila je Sonja Čikotić.

Mostova saborska zastupnica naglašava da su upozoravali da takvo podizanje dohodovne granice za ulazak u krug primatelja doplatka ne rješava baš ništa te da dječji doplatak ne treba vezati uz proračunsku osnovicu, koja se kao posve umjetna i neživotna kategorija ne mijenja već godinama, već uz prosječnu plaću. Most nezavisnih lista predlagao je, između ostalog, povećanje dječjeg doplatka na iznos od 500 kuna za one najugroženije.

„Most će u saborsku proceduru uputiti svoj prijedlog Zakona, kojim ćemo kroz osiguranje materijalnih uvjeta poslati jasnu poruku da su baš svako dijete i svaka obitelji važni, da imaju razloga ostati ovdje. Prije desetak dana uputili smo u javno savjetovanje prijedlog Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Naš cilj je demografski oporavak Hrvatske i jačanje pravnog okvira za usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života uz ekonomsko osnaživanje žena. Vladajući se sigurno pitaju koliko to košta. Financijski učinak na proračun je 400 milijuna kuna, a ako znamo da nam je proračun 129 milijardi kuna, po ovom prijedlogu zakona to iznosi samo 0,31%. Vrijede li vam toliko naše obitelji, naše majke i djeca ili je ovo ulaganje u budućnost i opstanak Hrvatske za vas ipak previše?“ – vladajuće je upitala Sonja Čikotić.

Predloženi Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama omogućio bi da tijekom cijele prve godine života djeteta sve majke imaju minimalnu naknadu od 3991 kunu. Do sada je tijekom prve godine dana života djeteta minimalna naknada bila 2328 kuna. Nadalje, majke koje imaju veću plaću, prema sadašnjem zakonu, primaju punu plaću tijekom prvih šest mjeseci života, a drugih šest roditeljskog dopusta imaju naknadu od 3991 kunu. Za te majke ili majke i očeve predlaže se puna plaća tijekom cijele prve godine života djeteta. Majke koje pak imaju troje i više djece, ili blizance, nakon prve godine djeteta, mogle bi se vratiti na posao i uz svoju plaću koristiti i mjesečnu naknadu od 2328 kuna. Konačno, bake i djedovi umjesto roditelja bi mogli koristiti roditeljski dopust, roditeljsku poštedu od rada ili roditeljsku brigu o djetetu i za to primati naknadu od 2328 kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr