(VIDEO) Splitski KBC i policija o slučaju trovanja na Hvaru: ‘Djeca su i dalje životno ugrožena, još nije definiran uzrok’

Zagreb, 14.08.2019 -U Ravnateljstvu policije održana je konferencija za medije povodom završetka sudjelovanja kineskih policijskih službenika u projektu "Sigurna turistička sezona 2019.".Na slici zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić, državni tajnik Ministarstva turizma Tončni Glavina, voditelj Službe prevencije Policije Uprave zagrebačke Velimir Tišma te voditelj kineskih policijiskih službenika načelnik Specijalne policije Xue Qiang.foto HINA/ Tomislav Pavlek/ ik

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić u srijedu je izjavio kako u slučaju trovanja na otoku Hvaru, zbog kojeg je jedna osoba preminula, a dvoje djece je u životnoj opasnosti, nije definirano je li krivac hrana ili boravak na brodu.

“Nije definirano je li trovanje od hrane ili za vrijeme boravka na brodu. Mislim da će danas doći izvješće i da će to biti razriješeno”, kazao je Ćelić.

Na pitanje je li brod bio siguran, atestiran i tko mu je to omogućio, Ćelić je rekao kako je kriminalistička istraga u tijeku, a po njezinom završetku će objaviti sve podatke.

Dvoje djece, talijanskih državljana, koji su u utorak s Hvara u teškom zdravstvenom stanju helikopterom prevezeni u splitski KBC na Firulama, i dalje je životno ugroženo.

“Tijekom noći djeca su bila stabilno, međutim i dalje su životno ugrožena. Cijelo vrijeme radimo sve mjere intenzivnog liječenja i tako ćemo nastaviti. Mi se nadamo pozitivnom ishodu, ali vrijeme će pokazati kako će biti i kakve će biti posljedice”, izjavila je liječnica splitskog Zavoda za intenzivnu pedijatriju Tanja Kovačević.

Kako bi se utvrdilo je li riječ o trovanju hranom ili nečem drugom, pokazat će mikrobiološki nalaz i toksikološka analiza pacijenata. Forenzičari iz Zagreba istražit će jesu li talijanski turisti otrovani zbog curenja nekog plina iz brodskog sustava na jedrilici na kojoj su plovili, kako se također nagađa u medijima, naveo je HRT. Prva medijska nagađanja bila su da su se talijanski turisti otrovali hranom, odnosno školjkama.

Zbog trovanja čiji uzrok još nije poznat, u utorak je na brodu kod Hvara umro jedan talijanski državljanin, o čemu je obaviještena policija, a još pet osoba s istog broda, od čega dvoje djece i troje odraslih hitno je prevezeno helikopterima u splitski KBC. Dvoje djece u dobi od pet i 14 godina su u vrlo teškom zdravstvenom stanju.

Talijanska obitelj otrovana ugljičnim monoksidom?

Danas bi trebao doznati uzrok smrti muškarca pronađenog na brodu kod Hvara, te trovanja još pet osoba koje su helikopterom prevezene u splitsku bolnicu. Riječ je o talijanskim turistima, među kojima je dvoje djece koja su kritično. Djevojčica ima 14, a dječak nepunih 5 godina.

O rezultatima analiza, nalaza i zdravstvenom stanju pacijenata izvještava Ravnateljstvo bolnice na konferenciji za novinare. Istodobno očevid na brodu još uvijek traje – danas bi tamo trebali doći i vještaci iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”, javlja HRT.

– Djevojčica i dječak koji se liječe u jedinici intenzivnog liječenja i dalje su životno ugroženi. Imaju zatajenje više organa i dalje su na respiratoru. U njihovoj krvi nađena je povećana razina karboksihemoglobina u krvi što može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida. Intenzivno liječnenje se nastavlja. Djeca su cirkulacijski su stabilnije danas nego što su bili jučer, izjavila je prim. doc. dr. sc.. Branka Polić.

Prve vrijednosti nisu bile životno ugoržavajuće

Važno je vrijeme od inhalacije do dolaska u bolnicu. Bolesnici i djeca su u bolnicu došli s vrijednostima koje koje nisu ugrožavajuće za život. Međutim ne znamo kolike su te vrijednosti bile u trenutku inhalacije, dodala je. Na pitanje zna li se uzrok smrti, poručila je kako se ona kao liječnica brine o djeci a da Državnom odvjetništvu treba dopustiti da obave svoj posao.

Pogledajte cijelu konferenciju za novinare:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina